18:40 | 16/6/15
Επιχειρηματικές εμπνεύσεις στον χώρο του πολιτισμού
Σε έναν δυναμικό πολυχώρο πολιτισμού, άνδρες και γυναίκες συμμετέχουν σε εργαστήρια εκμάθησης παντομίμας, χαρακτικής, εικαστικών και θεωρίας του κινηματογράφου την ίδια ώρα που τα παιδιά τους έχουν την πρώτη τους επαφή με την τυπογραφία ή παρακολουθούν μαθήματα εκμάθησης ακουαρέλας. Παράλληλα, παιδιά με κινητικά προβλήματα συμμετέχουν σε ομάδες θεατρικής αγωγής και τυφλοί μαθητές φτιάχνουν γλυπτά.Την εικόνα αυτή σχημάτισε στο μυαλό της η Ευαγγελία Παπαθανασίου, οραματιζόμενη έναν πολυχώρο πολιτισμού στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου η εμπειρία της μέσα από δήμους, σχολεία και πολιτιστικούς χώρους έδειξε ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από γονείς που θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους αλλά και στους εαυτούς τους δυνατότητες έκφρασης μέσα από διάφορες μορφές της τέχνης. Κάνοντας το όραμά της επιχειρηματική ιδέα, στο πλαίσιο ενός Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) με θέμα τον πολιτισμό, η κ. Παπαθανασίου απέσπασε το ένα από τα τρία βραβεία επιχειρηματικών ιδεών για ένα νέο προϊόν ή επιχείρηση, όπως αυτά προέκυψαν μέσα από τη διαδικασία επιχειρηματικής συμβουλευτικής υποστήριξης στην οποία μετείχαν 130 ωφελούμενοι.
«Από την εμπειρία μου γνωρίζω ότι από την πλευρά του κόσμου υπάρχει ενδιαφέρον να υποστηριχτεί κάτι οργανωμένο προς την κατεύθυνση του πολιτισμού και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στις δυτικές συνοικίες», σημειώνει η κ. Παπαθανασίου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και σχολιάζει ότι πέραν από μεμονωμένα εργαστήρια και δράσεις, η ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία δεν έχει αντιμετωπιστεί ολιστικά και ουμανιστικά. «Η ιδέα μου δεν έχει να κάνει απλώς με ένα χόμπι αλλά με μια γενικότερη προσέγγιση της τέχνης στη ζωή» εξηγεί η ίδια και αναφερόμενη και στην επιλογή του πολιτισμού ως αντικειμένου του ΤΟΠΣΑ, λέει: «όσοι έχουμε σπουδάσει επαγγέλματα πολιτισμού και κάναμε καλλιτεχνικό μάνατζμεντ θεωρούσαμε ανέκαθεν ότι μπορεί κάτι τέτοιο να είναι και προσοδοφόρο. Υπήρξαν άνθρωποι διορατικοί που είδαν ότι ο πολιτισμός μπορεί να είναι πάθος και ενέργεια για κάποιους ανθρώπους αλλά και κερδοφόρα δραστηριότητα για μια επιχείρηση».
Η Ευαγγελία Παπαθανασίου αναζητεί χρηματοδότηση για να κάνει πράξη την ιδέα της ενώ η Αιμιλία Παναγιώτου, που απέσπασε και εκείνη ένα ακόμη από τα βραβεία επιχειρηματικών ιδεών, έχει ήδη κάνει τη δική της δουλειά στο χώρο του εμπορίου καλλιτεχνικών φωτογραφιών. «Εδώ και λίγους μήνες έχω ανοίξει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μια φωτογραφική γκαλερί με τη λογική της προώθησης της ιδέας της αγοράς καλλιτεχνικών φωτογραφιών για τη διακόσμηση σπιτιών και άλλων χώρων» σημειώνει η κ. Παναγιώτου.
Όπως αναφέρει, η πρωτοτυπία της επιχειρηματικής της δράσης έγκειται στην αναγνώριση αυτής της μορφής της τέχνης, ώστε ο κόσμος να μάθει να την αγοράζει και να την βάζει στο σπίτι του. «Η φωτογραφία θεωρείται ταμπού γιατί ο κόσμος τη σνομπάρει. Θεωρεί ότι σε σχέση με τους πίνακες ζωγραφικής έχει λιγότερο κόπο. Την ίδια στιγμή στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική φωτογραφία και αυτή η λογική μπορεί να επικρατήσει και εδώ. Ήδη υπάρχουν άνθρωποι που εντυπωσιάζονται από μια ωραία φωτογραφία και την αγοράζουν καθώς κοστίζει λιγότερο από έναν πίνακα. Τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν αργότερα με τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος που σκοπεύω να δημιουργήσω για καλλιτεχνικές φωτογραφίες» τονίζει χαρακτηριστικά. Παράλληλα επισημαίνει ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε μέχρι τώρα γκαλερί φωτογραφίας για την πώληση φωτογραφιών τέχνης και εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα έχει ανταπόκριση και στους επαγγελματίες φωτογράφους που συμμετέχουν στις ομαδικές εκθέσεις που διοργανώνει.
Τη λίστα των επιχειρηματικών ιδεών που βραβεύτηκαν συμπληρώνει εκείνη της Ειρήνης Δροσά για την παραγωγή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διαχειριστής της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Πολιτισμός: Η δημιουργική πλευρά της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη», Κυριάκος Τσαντεκίδης, οι επιχειρηματικές ιδέες αξιολογήθηκαν με βάση κριτήρια όπως η καινοτομία, οι προτεινόμενες μέθοδοι παραγωγής, η περιβαλλοντική τους επίπτωση, η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, ο εξωστρεφής χαρακτήρας και η λειτουργικότητα. Στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη συμμετέχουν το ΚΕΚ Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού, το Τελλόγλειο Ίδρυμα, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ολυμπιακό Μουσείο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Γνώση Αναπτυξιακή Εταιρεία Συμβούλων, το ΑΠΘ με τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων και έρευνας, η ΕΣΗΜΕΘ και η ΔΕΘ.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΕυαγγελία Παπαθανασίουπολυχώρος πολιτισμού
Σχετικά άρθρα