16:05 | 2/6/15
Γνωρίστε τη γυναίκα που δεν έγινε βιολογική μάνα αλλά έδωσε άπλετη αγάπη στα Παιδικά Χωριά SOS
Η Κατερίνα Κωστούδα εργαζόταν για 16 συναπτά χρόνια στα Παιδικά Χωριά SOS και έχει αποκτήσει 17 παιδιά, αυτά που αποκαλεί παιδιά της «καρδιάς».Θυμάται ακόμα την πρώτη κουβέντα που της είπε ένα τρίχρονο παιδάκι, όταν πρωτοπήγε στο Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης, το 1986. «"Μην φύγεις, σε χρειάζομαι" μου είπε ένα κοριτσάκι και από τότε έμεινα εκεί» λέει συγκινημένη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή και την πρόσφατη βράβευσή της από τον Οργανισμό των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Θεσσαλονίκης για την προσφορά και το έργο της.
Μία μικρή αγγελία από τα Παιδικά Χωριά που ζητούσαν μητέρες είχε τραβήξει την προσοχή της κ. Κωστούδα, στα μέσα της δεκαετίας του '80 και δεν δίστασε να απαντήσει, χωρίς ποτέ της όμως να το δει ως επάγγελμα, εργαζόμενη επί χρόνια στο Παιδικό Χωριό της Βάρης και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη.
«Πρέπει να έχεις ευαισθησία για να ασχοληθείς με παιδιά, τα οποία, μάλιστα, καταλαβαίνουν πάρα πολλά πράγματα» τονίζει και θυμάται με συγκίνηση καταστάσεις δύσκολες που έπρεπε να παρηγορήσει τα παιδιά που ζούσαν μαζί της.
«Είχαν πίκρα μέσα τους, όχι μόνο για τους γονείς τους που τα εγκατέλειψαν αλλά και για τους συγγενείς τους. Έφηβος, όταν πήγε να δει τη μητέρα του, τον έδιωξε για να μην τον δουν οι γειτόνισσες, επειδή ήταν εξώγαμο, ενώ άλλο παιδί που ήρθε στο Χωριό 5 χρονών, δεν μιλούσε γιατί μεγάλωνε σε ένα περιβάλλον που ούτε καν του μιλούσαν» θυμάται η κ. Κωστούδα.
Αν και η ίδια δεν απέκτησε βιολογικά παιδιά, αποκαλεί τα παιδιά που μεγάλωσε, «κόρες και γιους» και γελάει αναφερόμενη στον μικρότερο... γιο της, ο οποίος είναι 25 χρονών και κάθε μέρα τον έχει σπίτι της.
»Όταν δε, πήγα να δω την πρώτη μου κόρη, η οποία είχε παντρευτεί, εμένα με αποκαλούσε "μαμά" και την πεθερά της με το όνομά της» σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι με όλα τα παιδιά της έχει σχέση.
«Με εμπιστεύονται και ζητούν τις συμβουλές μου» λέει η κ. Κωστούδα, η οποία επέλεγε να μην φεύγει από το Χωριό τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, γιατί «είναι οικογενειακές γιορτές και τα παιδιά είχαν ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί».
Ως έναν «πολύ εκφραστικό και αυθεντικό άνθρωπο» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την κ. Κωστούδα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου Άκης Δρεπανίδης. Επεσήμανε δε, ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει διατηρήσει επαφές με όλα τα παιδιά που έχει μεγαλώσει. Όσο για την κατάσταση που βιώνουν, σήμερα, στο Παιδικό Χωριό Πλαγιαρίου, ο κ. Δρεπανίδης τονίζει ότι φιλοξενούνται 50 παιδιά, αλλά «υπάρχει αυξημένος αριθμός νέων αιτημάτων,ακόμα και για υποστήριξη ολόκληρων οικογενειών».
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΚατερίνα Κωστούδαπαιδικά χωριά SOS
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων