Νέο κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων λειτουργεί στην Αθήνα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Νέο κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων λειτουργεί στην Αθήνα

20:53 | 23/6/15
neo-kentro-filoxenias-asinodefton-anilikon-litourgi-stin-athina

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Περίπου 100 παιδιά παραμένουν σε κέντρα κράτησης περιμένοντας να βρεθεί στέγη

Ένα νέο κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων λειτουργεί εδώ και ένα μήνα στα Άνω Πετράλωνα στην Αθήνα, με στόχο να καλύψει τις σημαντικές ανάγκες στη διαμονή και υποστήριξη παιδιών και εφήβων που φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειές τους. Στον ξενώνα έχουν βρει στέγη 18 παιδιά, ενώ την ίδια ώρα υπολογίζεται ότι άλλα 99 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σε κέντρα κράτησης σε όλη την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες δομές που θα τα φιλοξενήσουν.

Η κατασκευή του κέντρου φιλοξενίας χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο καλύπτει και τα λειτουργικά του έξοδα μέχρι να αναλάβει το κόστος το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέσω της ένταξής του στα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Φορέας υλοποίησης του ξενώνα είναι η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Praksis».

«Νομίζω ότι είναι μια πολύ σπουδαία και συμβολική πρωτοβουλία που πρέπει να βρει μιμητές γιατί αυτή τη στιγμή το κράτος, στην κατάσταση που βρίσκεται, στηρίζεται πολύ σε ανθρώπους και ιδρύματα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τέτοιες δομές για να βοηθήσουν τα παιδιά. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή 99 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σε κέντρα κράτησης από την Ορεστιάδα ως την Αμυγδαλέζα, γιατί δεν υπάρχουν χώροι για να πάνε», επισήμανε σε σχετική συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ξενώνα η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για πολιτισμό, ειρήνη και κοινωνική συνοχή και να μην έχουμε στο κέντρο της προσοχής μας τα ασυνόδευτα ανήλικα», προσέθεσε η κ. Χριστοδουλοπούλου και κάλεσε την ελληνική κοινωνία «να υποκλιθεί μπροστά σε αυτό το παιδικό δράμα, με όσες επιφυλάξεις και αν έχει για τις μεγάλες ροές, να βοηθήσει και να εκφράσει την αλληλεγγύη της με οποιονδήποτε τρόπο, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον και αυτή τη στιγμή μια ολόκληρη γενιά αφανίζεται σε δεκάδες μεριές του κόσμου».

Όσον αφορά στο χρηματοδοτικό σκέλος, η κ. Χριστοδουλοπούλου εξέφρασε την ευχή «να έρθουν αυτά τα χρήματα από την Ευρώπη για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Στα χρήματα αυτά έχουμε βάλει ως προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων».

Ο ξενώνας έχει χωρητικότητα 24 παιδιών και σε αυτόν παραπέμπονται ασυνόδευτοι ανήλικοι μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και εντολής. Αυτή τη στιγμή στον ξενώνα φιλοξενούνται 18 αγόρια, ηλικίας 13-17 ετών, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Praksis», Τζανέτος Αντύπας, η πλειοψηφία των παιδιών έχουν άλλη χώρα της Ευρώπης ως τελικό προορισμό, προκειμένου να ενωθούν με την οικογένεια ή τους συγγενείς τους, γι' αυτό και χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. «Στο μονοπάτι αυτό μπορεί να πέσουν θύματα διεθνικής σωματεμπορίας και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που παιδιά ήταν προορισμένα για δουλεμπόριο, εμπόριο οργάνων ή σεξουαλική εκμετάλλευση. Η παρουσία μας έχει να κάνει με τη θωράκισή τους. Με το που πατάνε το πόδι τους εδώ ξεκινάει η διαδικασία περιφρούρησης και προστασίας και ταυτόχρονα η διαδικασία να ανακαλύψουμε τον προορισμό τους. Θωρακίζουμε το παιδί, αξιολογώντας ποιος είναι ο άνθρωπος που θα βρουν και δεν στέλνουμε το παιδί αν δεν έχουμε σιγουρευτεί ακόμα και με τεστ DNA για το αν είναι συγγενής τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στον πρώτο μήνα λειτουργίας του ξενώνα ήδη έχει πραγματοποιηθεί μία οικογενειακή συνένωση ενώ άλλες δύο βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον κ. Τζανέτο, η διαδικασία μέχρι να ενωθεί το παιδί με την οικογένειά του διαρκεί δύο με τρεις μήνες.

Στο κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στα Άνω Πετράλωνα απασχολούνται δώδεκα άτομα (κοινωνικοί επιστήμονες, νομική υπηρεσία, μάγειρας και φύλακες) και 10-15 εθελοντές.

Εκτός από τη στέγαση, στο κέντρο φιλοξενίας παρέχονται ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική, υπηρεσίες διαμεσολάβησης, εκμάθηση ελληνικών και ενισχυτική διδασκαλία, δημιουργική απασχόληση, οργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων και κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης (σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια).

«Αυτό το κέντρο είναι ένας πιλότος, ένα πρότυπο, έξω από τη λογική του τι θα περίμενε κανείς από ένα χώρο φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών. Η συγκεκριμένη δομή αντανακλά την ανθρωπιά μας ως λαό, τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας», υπογράμμισε ο γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, Δημήτρης Αφεντούλης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της «Praksis», υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο φτάνουν στην Ελλάδα περίπου 2.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ την ίδια ώρα οι ξενώνες φιλοξενίας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διαμονής περίπου 250 παιδιών. Οι ξενώνες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για τα ασυνόδευτα ανήλικα χρηματοδοτούνται από το European Refugee Fund ή από τον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο και λειτουργούν σε Πατήσια, Εξάρχεια, Άγιο Δημήτριο Αττικής, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Μακρινίτσα, Αγριά Βόλου, Αλεξανδρούπολη και Ανώγεια Κρήτης. Ο νέος ξενώνας φιλοξενίας είναι ο τρίτος για ασυνόδευτα ανήλικα που λειτουργεί από την «Praksis» (οι άλλοι δύο βρίσκονται στα Πατήσια και στην Πάτρα).

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών