Βουλευτές της Μέρκελ: Αν θέλετε φύγετε, δεν θα σας αφήσουμε να πεθάνετε | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Βουλευτές της Μέρκελ: Αν θέλετε φύγετε, δεν θα σας αφήσουμε να πεθάνετε

11:08 | 15/6/15
voyleytes-ths-merkel-an-thelete-fugete-den-tha-sas-afhsoyme-na-pethanete

Τι πιστεύουν για το Grexit, για τις συνομιλίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αναφέρουν πως εξαντλήθηκε η υπομονή τους - Και πώς εν τέλει, αναμένεται να διαμορφωθεί η επόμενη μέρα για όλους μας

Τις τελευταίες ημέρες η λέξη "Grexit" έχει πάψει να είναι πια ταμπού για το Βερολίνο. Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών μιλάει ανοιχτά για το τέλος των διαπραγματεύσεων, ενώ η "σκληρή" ομάδα των 118 βουλευτών του CDU (Χριστιανοδημοκράτες) εντός Μπούντεσταγκ, ζητά ρήξη από πλευράς Γερμανίας.

Η άκαμπτη στάση των δανειστών που έκανε την εμφάνιση της και χθες στις Βρυξέλλες όπου και δεν σημειώθηκε κατ' ουσίαν ουδεμία υποχώρηση μπροστά στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται σαν επιστέγασμα των όσων ακούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε Γερμανία και Βόννη.

Το NEWS 247 βρέθηκε στην καρδιά των εξελίξεων και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη του κόμματος της Μέρκελ που πιέζουν προς παύση των συζητήσεων με τη ρητορική να διαμορφώνεται γύρω από το "συμφέρον του Γερμανού ψηφοφόρου, ο οποίος δεν μπορεί να πληρώνει άλλο το αφερέγγυο ελληνικό κράτος".

Κομβικό ζήτημα αποτελεί η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύεται μέσα από αναδιάρθρωση των δημοσιονομικών και νέο φοροεισπρακτικό σύστημα.

Οι Χριστιανοδημοκράτες αποδέχονται την απόφαση του ΣΤΕ για τις συντάξεις, ακούνε σαν "δημοκρατική επιλογή" ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, δεν αποδέχονται με τίποτα όμως να ενταχθεί εντός της τελικής συμφωνίας ο όρος "αναδιάρθρωση χρέους".

Θεωρούν λίγο πολύ πως ο μόνος δρόμος είναι η συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα, καθώς σχετικό πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε Ισπανία και Ιρλανδία, όπως αναφέρουν.

Από την άλλη, εντός του CDU της Μέρκελ, διαμορφώνονται δύο τάσεις. Η πρώτη τάση συντάσσεται με τη στάση της ιδίας της Καγκελαρίου, η οποία δίνει περιθώρια "ευελιξίας" εντός λιτότητας πάντα, με μια περίοδο "ανάσας" και συμφωνία σε πρωτογενές πλεόνασμα που θα ικανοποιεί και τις δύο μεριές, ενώ θα δοθεί ένα διάστημα προσαρμογής για να δουν και οι δυο πλευρές αν μπορεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να αποδώσει χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι δόσεις που πρέπει να πληρώσει η χώρα προς τους δανειστές της.

Η Μέρκελ, όπως αναφέρουν στενοί της συνεργάτες, δεν θέλει να χρεωθεί την έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη, παρότι θεωρούν πως μια ενδεχόμενη έξοδος αυτή τη στιγμή, δεν θα κόστιζε πολλά. Ωστόσο, η Καγκελαρία θεωρεί πως η φυγή της Ελλάδας, θα έπληττε το κύρος της.

Η δεύτερη τάση, έχει να κάνει με αυτή που περιγράψαμε παραπάνω. Έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και σχετική στήριξη της για την ανθρωπιστική κρίση σε δεύτερο χρόνο. Το ζήτημα πλέον συζητείται ανοιχτά στους διαδρόμους του γερμανικού Κοινοβουλίου σε καθημερινή διάταξη. Μην ξεχνάμε πως η ελληνική κρίση άλλωστε, είναι πρώτο θέμα στα γερμανικά media.

Αυτό που επίσης υπάρχει σαν εντύπωση στο κόμμα της Μέρκελ, είναι πως οι δανειστές μας έδωσαν προ πενταετίας τη συνταγή, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις την εκτέλεσαν λάθος.

"Εμείς δεν είπαμε να γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις από το πρώτο έτος. Ζητήσαμε πρώτα αναδιάρθρωση των δημοσιονομικών και του δημοσίου τομέα και μετά περικοπές αν το πρώτο στάδιο δεν κρινόταν επιτυχημένο", μας είπε στέλεχος της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια, κάπως έτσι ερμηνεύεται και το τελικό "άδειασμα" της Μέρκελ στον Σαμαρά, στον οποίο χρεώνει και την άνοδο των αντιμνημονιακών ομάδων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να μπορεί να πείσει τους εταίρους μας ότι είναι φερέγγυος, ή τουλάχιστον έτσι διαμορφώνεται το επιχείρημα τους μιας και δεν ακούνε λέξη περί χρέους. Και αυτό ισχύει και για τις δύο τάσεις που περιγράψαμε νωρίτερα.

Πάμε να δούμε όμως τι λένε στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο Axel Voss είναι μέλος της Κoιvoβoυλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε σε ενημερωτική συνάντηση του με Έλληνες δημοσιογράφους στη Βόννη:

"Δεν έχουν πλάνο για την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πράττει μόνο για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του. Υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης. Δεν πιστεύω πως η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να κάνει κάτι. Επί της ουσίας, ακόμη κι αν συμφωνήσουμε, δεν είμαι σίγουρος πως τελικά θα υλοποιήσουν όσα φέρνουν σαν προτάσεις. Η επικοινωνία μας στην περίοδο των διαπραγματεύσεων, είναι καταστροφική".

Και συνέχισε: "Όταν μιλάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια χώρα πρέπει να είναι υπεύθυνη για να μην εκθέτει τα άλλα μέλη, να μην τα βάζει σε κίνδυνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη φιλοσοφία από εμάς. Θέλει περισσότερους εργαζόμενους από όσους χρειάζονται στην ουσία και δεν θέλουν να περικόψουν τις συντάξεις. Οι πολίτες μας αδικούνται".

Στην παραπάνω δήλωση του αντικατοπτρίζεται αφενός το πολιτικό χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και αφετέρου η άκαμπτη στάση των θεσμών ως προς τις συντάξεις που οδήγησε σε πρόωρο τέλος και το χθεσινό μπρα-ντε-φέρ συζητήσεων που κράτησε μόνο 45 λεπτά.

Ο Ευρωβουλευτής μάλιστα δήλωσε πως στην Ελλάδα υπάρχουν συντάξεις ύψους 900 ευρώ, την ώρα που στη Γερμανία η χαμηλότερη σύνταξη διαμορφώνεται στα 700 ευρώ. Σύγκριση ατυχής, καθώς έφερε σαν παράδειγμα την υψηλότερη ελληνική, συγκρίνοντας τη με τη χαμηλότερη γερμανική σύνταξη.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως η ελληνική κρίση, έχει δημιουργήσει "luxury problems" για τον μέσο πολίτης της Γερμανίας.

Μιλώντας περί στερεοτύπων, μας δήλωσε πως εκείνο του "τεμπέλη Έλληνα" έχει αλλάξει πια και πως στην αρχή της κρίσης υπήρξαν υπερβολές από τα media και των δύο πλευρών.

Ποια είναι η λύση;

"Φέρτε μας ρεαλιστική πρόταση και εναλλακτική που να σέβεται την Ε.Ε. και θα συμφωνήσουμε. Είναι δεκτό να θες να δώσεις λεφτά και να προσπαθήσεις να κρατήσεις τις συντάξεις αλλά πρέπει να πείσεις πως θα είσαι αξιόπιστος και θα αποπληρώσεις το χρέος σου μέσα στο πρόγραμμα", ήταν η απάντηση.

"Οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όμως θέλουν αναδιάρθρωση κάτι που δεν είναι εφικτό. Οι βουλευτές του CDU θέλουν συνέχιση του ισχύοντος προγράμματος γιατί δεν βλέπουν πολιτική βούληση από την ελληνική πλευρά", ισχυρίζεται ο Voss.

Και ο όρος "ΣΥΡΙΖΑ", συνοδεύεται πάντα από τη λέξη "πόκερ". Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοφάρει και η Μέρκελ "θα αυτοκτονήσει πολιτικά αν δώσει λεφτά χωρίς ο Τσίπρας να έχει πείσει πρώτα. Οι ψηφοφόροι δεν θα το δεχτούν. Δεν θέλουν να πληρώσουν άλλο μια αναξιόπιστη Ελλάδα", ισχυρίζεται ο Ευρωβουλευτής, κάτι που αντανακλά τη μισή αλήθεια μιας και η κοινή γνώμη της χώρας σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι μοιρασμένη στη μέση σχετικά με το Grexit.

Η διαφοροποίηση της Μέρκελ

Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση, είναι πως μέσα από τα λεγόμενα του διαφαίνεται πως η Καγκελάριος είναι διατεθειμένη για το αμέσως επόμενο διάστημα να μη σταματήσει τις συνομιλίες.
"Η Μέρκελ έχει πιο ευρωπαϊκή ματιά. Η λογική της είναι, "να κρατήσουμε με κάθε τρόπο της Ελλάδα". Αλλά ο τρόπος είναι ιδιωτικοποιήσεις και όχι επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, σε αυτό συμφωνούμε όλοι", λέει ο Voss.

Περί Grexit, είναι ξεκάθαρος:

"Αν δεν μπορείς να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου, εσύ αποφασίζεις σχετικά με το τί θα κάνεις. Αν θέλουν οι Έλληνες να φύγουν, άστους να φύγουν, αυτό λέμε εμείς. Ο αντίκτυπος δεν θα είναι πια τόσο μεγάλος. Δεν είμαι αισιόδοξος. Το CDU έχει χάσει την υπομονή του αλλά όχι η ίδια η Μέρκελ που μάχεται ακόμη για την ενότητα στην Ευρωζώνη. Ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος. Κανείς βέβαια δεν ξέρει τις συνέπειες ενός Grexit αλλά αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο, τότε τι μένει να κάνεις;".

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ως "κομμουνιστικό κόμμα" και έριξε τα βέλη του εναντίον του Γιούνκερ:

"Ο Γιούνκερ παραήταν καλός με την ελληνική πλευρά. Μην ξεχνάμε πως όλες οι χώρες - μέλη σας δανείζουν. Είναι θέμα ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης. Και άλλα κράτη υπέφεραν σαν την Ελλάδα αλλά ακολούθησαν τη συνταγή και βγήκαν στις αγορές. Η Ελλάδα τα περασμένα χρόνια δεν έκανε όσα της είπαν και η νέα κυβέρνηση δεν έχει ρεαλισμό".

Και κάπως έτσι η συζήτηση πήγε στην κυβέρνηση Σαμαρά και είχαμε κάποιες πολύ καίριες παρατηρήσεις:

"Η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν πρόβλημα και με τη ΝΔ γιατί δεν εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις αλλά τουλάχιστον έκανε κάποια βήματα.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν δέχθηκαν τη βοήθεια μας για να αναδιαρθρώσουμε από την αρχή τον δημόσιο τομέα το 2010. Η νοοτροπία τους ήταν, "είμαστε πολύ υπερήφανοι για να δεχθούμε κάτι τέτοιο".

Σε ερώτηση μας σχετικά με το αν οι Γερμανοί πολίτες είναι ενήμεροι για τη διαφθορά στην Ελλάδα και για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την πάταξη της, ο Axel Voss μας είπε:

"Όχι, δεν είναι καθόλου ενήμεροι. Και εμείς θα βοηθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έχει δεσμευθεί άλλωστε για αυτό. Αλλά πρώτα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα".

Σε ερώτηση μας σχετικά με το αν γνωρίζει πως αν αποτύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να ανέβει κι άλλο η Χρυσή Αυγή, η απάντηση ήταν κυνική:

"Αυτό είναι εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας και πρέπει να το λύσει. Είναι εσωτερικό ζήτημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί".

Κυνική ήταν και η παραδοχή - αποδοχή για το ΔΝΤ, για το οποίο υπογράμμισε πως προσπαθεί να "ισορροπήσει τις εσωτερικές οικονομικές αντιθέσεις της Ε.Ε.". Μέλος του SPD βέβαια μας είχε πει μια μέρα πριν πως είναι "ντροπή για την Ευρώπη" το να αφήνει το ΔΝΤ να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο σε κράτη - μέλη της Ένωσης.

Περί ανθρωπιστικής κρίσης σημείωσε:

"Στην Ευρωζώνη πρέπει να υπάρχει ισορροπία και τα αδύναμα μέλη να βοηθούνται από τα ισχυρότερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε μακροπρόθεσμο διάστημα και χωρίς να λογαριάζεται το συνολικό κόστος. Αν η Ελλάδα βέβαια αποχωρήσει, θα τη βοηθήσουμε".

Τα παραπάνω αντανακλώνται και στις δηλώσεις του βουλευτή του CDU της Μέρκελ, Bernhard Schulte-Drüggelte, με τον οποίο είχαμε συνομιλία στην Μπούντεσταγκ.

 Ο Bernhard Schulte-Drüggelte είναι μέλος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων και επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, κάτι που δείχνει τη σημασία της θεσμικής του θέσης.

Σε ερώτηση απάντησε:

"Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για haircut. Όλοι θέλουμε ένα κούρεμα τώρα που είναι καλοκαίρι, αλλά οικονομικά δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Έχει γίνει άλλωστε ήδη στην Ελλάδα στους ομολογιούχους".

Σε ό,τι αφορά το Grexit, η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη: "Φύγετε και δεν θα σας αφήσουμε να πεθάνετε. Θα υπάρξει βοήθεια σχετικά με τα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης από τη Γερμανία. Αν φύγετε, τα πράγματα θα είναι καλύτερα για εσάς σε δέκα χρόνια από τώρα. Θα είναι καλύτερα για όλους μας".

Την ώρα μάλιστα που ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών του SPD, Hans-Joachim Schabedoth, μας έλεγε πως το κόμμα του θα κάνει τα πάντα για να βρεθεί λύση, ο ίδιος ο ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και μέλος του SPD, δήλωνε:

"Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και επίσης να τους κρατήσουμε μέσα στο ευρώ. Όμως εξαντλείται όχι μόνον ο χρόνος, αλλά και η υπομονή σε όλη την Ευρώπη. Παντού στην Ευρώπη, αυξάνεται το αίσθημα ότι φθάνει πια".

Άλλο στέλεχος του CDU, και συγκεκριμένα η Christina Catherine Krause, υπεύθυνη του Think Tank Konrad Adenauer Foundation των Χριστιανοδημοκρατών, μας είπε:

"Η λιτότητα είναι κάτι φυσικό για εμάς. Δεν μπορείς να ξοδεύεις αν δεν έχεις λεφτά στην τσέπη. Στη Γερμανία τα περασμένα χρόνια έγιναν περικοπές για να σβήσουμε τα χρέη για τις επόμενες γενιές και συμβιβαστήκαμε να δουλεύουμε περισσότερο με λιγότερα χρήματα.

Η Γερμανία δεν είναι και δεν θέλει να γίνει δικτάτορας. Η λιτότητα στην Ελλάδα απέτυχε λόγω έλλειψης πολιτικής θέλησης για μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Κάντε την κρίση ευκαιρία να αλλάξετε το σύστημα της".

Πάντως σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, και εκείνη δήλωσε "απαισιόδοξη". "Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο γιατί δεν έχει εμπειρία. Αλλά δεν είναι σοβαροί γιατί αλλάζουν συνέχεια τις προτάσεις τους", ανέφερε από τη δική τους μεριά.

Συνοψίζοντας, η γενικότερη αίσθηση λοιπόν, διαμορφώνεται κάπως έτσι:

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πείσει το εσωτερικό του κόμματος του για να δεχθεί μια πιθανή συμφωνία.

Το ίδιο κάνει και η Μέρκελ η οποία προσπαθεί να πείσει τους "σκληρούς" του CDU να μην σταματήσουν τις συνομιλίες, φέρνοντας στην επιφάνεια την ατζέντα ενός διπλού και παράλληλου παιχνιδιού.

Στις Βρυξέλλες οι θεσμοί είναι άκαμπτοι καθώς θεωρούν την ελληνική πλευρά αναξιόπιστη. Αντιδρούν στο κομμάτι περί αναδιάρθρωσης χρέους και διατυμπανίζουν πως μόνο με περικοπές μπορούν να μας εμπιστευτούν.

Η ΝΔ απέτυχε να εφαρμόσει το πρόγραμμα όπως της δόθηκε και κατέφυγε σε κάθετες λύσεις της τελευταίας ώρας. Αυτό πλέον συζητιέται ανοιχτά και από τους ιδεολογικούς της συμμάχους σε Βερολίνο και Βόννη.

Το Grexit δεν είναι ταμπού για τους Γερμανούς που διατείνονται ότι θα έχει μικρό κόστος για την Ευρωζώνη και πως οι τράπεζες τους είναι ασφαλισμένες. Παρόλα αυτά, η παραδοχή του ότι θα πάμε σε "αχαρτογράφητα νερά" αν έχουμε έξοδο, δείχνει πως το επιχείρημα τους βασίζεται στη λογική του σοκ.

Αν φύγουμε, δεν θα μας αφήσουν να πεθάνουμε. Ναι, ειπώθηκε έτσι.

Παρότι όμως το Βερολίνο αναφέρει πως δεν φοβάται πια το "ντόμινο", επί της ουσίας το φοβάται. Δεν φοβάται τις επιπτώσεις στα κράτη που μετέχουν, δεν θέλει όμως ούτε καν να φανταστεί τι θα συμβεί στα υποψήφια κράτη προς ένταξη, αν ποτέ έχουμε Grexit.

Η Μέρκελ εμφανίζεται με φιλοευρωπαϊκό πρόσημο σε αντίθεση με τον Σόιμπλε. Επί της ουσίας δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ τους, εμφανίζονται όμως με διαφορετική ρητορική για πολιτικούς λόγους.

Με γνώμονα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως η συνέχεια των διαπραγματεύσεων θα είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολη και μπορεί να κριθεί τελικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών