Ανασχηματισμός και διαγραφές στο πλάνο του πρωθυπουργού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ανασχηματισμός και διαγραφές στο πλάνο του πρωθυπουργού

14:09 | 11/7/15
anasxhmatismos-kai-diagrafes-sto-plano-toy-prwthypoyrgou

Μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε σχετικά με τη χθεσινή ψηφοφορία πως "κάθε πράγμα στην ώρα του", όμως όλοι γνωρίζουν καλά ότι το βλέμμα της κυβέρνησης εκτός από το "καυτό" διήμερο στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο και στο εσωτερικό μετά τις σημαντικές διαρροές που υπέστη

Μέχρι νωρίς τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή προκειμένου στην κυβέρνηση να βάλουν στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα και να δουν πως διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα μετά την απώλεια της δεδηλωμένης.

Τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα, όσο η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, όσο και η ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλλου έκαναν την απειλή τους πράξη και συνολικά 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε με το ¨όχι¨, είτε με το ¨παρών¨ και την αποχή ήρθαν να προκαλέσουν έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Δεν πρέπει κανείς στους παραπάνω να μην συνυπολογίζει και τους 15 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, που μπορεί να επέλεξαν το ¨ναι¨, όμως με επιστολή τους διαφοροποιήθηκαν για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση. Αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ¨ανοιχτούς λογαριασμούς¨ για όταν η συμφωνία κληθεί να γίνει νόμος του κράτους.

Σχετικά με την τύχη των Ιωάννα Γαιτάνη και Ελένη Ψαρρέα που επέλεξαν να ψηφίσουν ¨όχι¨, φαίνεται να παραπέμπονται, απλώς στο νέο κανονισμό λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που είχε ψηφιστεί λίγο μετά τις εκλογές.

Εκεί αναφέρεται,  πως ¨σε κρίσιμα ζητήματα επιδιώκεται ενιαία στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία¨ και έως εκ τουτου θεωρείται πολύ πιθανή η διαγραφή τους.

Εκτός και αν από μόνες τους με βάση τον ¨ηθικό¨ κώδικα που είχαν υπογράψει προεκλογικά αποφάσισουν να διευκολύνουν το κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα και παραδώσουν τις έδρες τους.

Για τους άλλους βουλευτές και υπουργούς που ψήφισαν ¨παρών¨  ισχύει το ίδιο σχετικά με τον ¨ηθικό¨ κώδικα, όμως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πως το θέμα δεν είναι καθόλου απλό και πως ¨υπάρχει πρόβλημα να μην στηρίζονται τόσο σοβαρά θέματα¨.

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση αποφεύγουν να πάρουν κάποια συγκεκριμένη θέση θεωρώντας, πως αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι η θετική κατάληξη της συμωνίας.

Ερωτηματικό, πάντως αποτελεί τι θα αποφασίσουν να πράξουν οι 5 υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας που είναι μέλη της κυβέρνησης άσχετα με το πως κινήθηκαν στην ψηφοφορία (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος, Αποστόλου, Χουντής)

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Χουντής είναι ο πρώτος επιλαχών για την ευρωβουλή και από την στιγμή που παραιτήθηκε ο Μανώλης Γλέζος δεν αποκλείεται μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα να επιλέξει να μετακομίσει από την οδό Ακαδημίας στο Στρασβούργο.

Σε αυτή την περίπτωση στο υπουργείο Εξωτερικών δημιουργούνται δυο κενές θέσεις και σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τςίπρας έχει στην διάθεσή του μια πολύ καλή αφορμή να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, που σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να είναι και σαρωτικός.

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους στο Μέγαρο Μαξίμου για το τι θα πράξει ο πρωθυπουργός με τους δυο κορυφαίους υπουργούς του από τη Δευτέρα, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Δημήτρη Στρατούλη και αν θα ζητήσει την παραίτηση τους.

Ερωτηματικό υπάρχει και με τη στάση που θα κρατηθεί απέναντι στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και το τι σκέφτεται να πράξει η ίδια όσον αφορά την κορυφαία πολιτειακή θέση που κατέχει ως πρόεδρος της Βουλής.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών