Χοντρό πολιτικό παιχνίδι στο παρά πέντε του δημοψηφίσματος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Χοντρό πολιτικό παιχνίδι στο παρά πέντε του δημοψηφίσματος

18:36 | 2/7/15
chontro-politiko-pechnidi-sto-para-pente-tou-dimopsifismatos

Σύννεφα στις σχέσεις Τσίπρα - Καμμένου πάνω στην επανεμφάνιση Καραμανλή

Πρωτόγνωρες διαστάσεις λαμβάνουν οι πολιτικές ζυμώσεις λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για το πολύκροτο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη εν μέσω φημών και διαρροών για ακύρωση του δημοψηφίσματος απηύθυνε έκκληση για ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση του λαού γύρω από το «Όχι».

Η επαναβεβαίωση της προσήλωσης του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική επιλογή του δημοψηφίσματος αν και είχε προγραμματιστεί για τις 16:00, μεταδόθηκε αργότερα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαξίμου περίμεναν να ολοκληρωθεί η ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ στη Μπούντεσταγκ, καθώς εν πολλοίς θα έκρινε και την απόφαση που θα λάμβανε σε λίγες ώρες η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από τον διεθνή Τύπο που αναφέρουν ότι από την πλευρά των πιστωτών στόχος δεν είναι μία συμφωνία, αλλά η πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα των Times, το οποίο ανέφερε ότι «Η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε σεντ αν δεν παραιτηθούν Τσίπρας και Βαρουφάκης». Από το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν αυτά τα δημοσιεύματα σε ευρωπαϊκούς και ελληνικούς πολιτικούς κύκλους που, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «εδώ και καιρό εξυφαίνονται με σκοπό την πτώση της κυβέρνησης προς όφελος ενός κυβερνητικού συνασπισμού».

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά και το κλείσιμο των τραπεζών με την επιβολή capital controls, αφού πρώτα είχε ανακοινωθεί το δημοψήφισμα για τη συμφωνία, βρίσκεται στη μέγγενη αφόρητων πιέσεων, οι οποίες φτάνουν πλέον και μέσα στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και βουλευτές - κυρίως ευρωβουλευτές -, έχοντας καλύτερη εικόνα του κλίματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τάσσονται κατά του δημοψηφίσματος και υπέρ της σύναψης μίας συμφωνίας άμεσα για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.

Οι ισορροπίες που έχουν διαταραχθεί ωστόσο, όπως έχει διαφανεί, δεν περιορίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επεκτείνονται και στα εσωτερικά του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Πάνος Καμμένος διαφώνησε με την πρόταση για τη μείωση των δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ φέτος και 400 εκατ. του χρόνου και απείλησε με παραίτηση, πράγμα που θα αποτελούσε ταφόπλακα στην δεδηλωμένη της κυβέρνησης.

Μια ακόμη επιβεβαίωση των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον κυβερνητικό εταίρο του, πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, συνιστά η μη υπογραφή του από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls) στις συναλλαγές, η οποία εκδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Τη διαφωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας ακολούθησε η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη λεωφόρο Μεσογείων, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο, καθώς δεν πήγε ο Πάνος Καμμένος στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά ακολουθήθηκε η... αντίστροφη διαδρομή. Η συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων αποδείχθηκε «μίνι μαραθώνιος» καθώς διήρκησε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες.

Όσο οι δύο πολιτικοί άνδρες βρίσκονταν κλεισμένοι πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τέσσερις βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων βγήκαν διαδοχικά και αμφισβήτησαν το δημοψήφισμα, ζητώντας την απόσυρσή του. Τα «χτυπήματα» στον κυβερνητικό συνασπισμό ήρθαν από τους Νίκο Μαυραγάνη, Κωνσταντίνο Δαμοβολίτη, Δημήτρη Καμμένο και Βασίλη Κόκκαλη.

Παρά την ηχηρή αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έκανε λόγο για «πόλεμο, από τον οποίος δεν αντέχει φεύγει», για να διαγράψει στη συνέχεια τον κ. Δαμοβολίτη που είπε ότι «παραδίδει την έδρα του», δεν έχει διαφύγει της προσοχής πολιτικών παρατηρητών ότι η αναταραχή στις σχέσεις Τσίπρα - Καμμένου ήρθε μία μόλις ημέρα πριν σπάσει για πρώτη φορά τη σιωπή του ο Κώστας Καραμανλής μετά το 2009, του οποίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέκαθεν αποτελούσε στενό συνεργάτη και συνομιλητή.

Τρία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες του δημοψηφίσματος και με το μέλλον της χώρας να οδεύει στο άγνωστο, ο Προκόπης Παυλόπουλος, έχοντας απευθύνει έκκληση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δήλωσε παρών για όποιες πολιτικές εξελίξεις, αναβάλλοντας το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Βερολίνο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες είναι αλληλένδετες με τις οικονομικές, είναι ραγδαίες τα επόμενα εικοσιτετράωρα και θα διαφανούν καλύτερα μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών