21:39 | 19/7/15
Κρίσιμη η εβδομάδα που έρχεται για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μετά τον ανασχηματισμό και εν όψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης στην ολομέλεια της Βουλής. Αναζητείται η ενότητα πίσω από τη συμφωνία που έφερε αντιδράσεις και "διαρροές". Οι τάσεις και τα εμπόδια των νέων μέτρων
Η Αριστερή Πλατφόρμα "εκπαραθυρώθηκε" από την κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό "ανάγκης" της Παρασκευής. Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε το Σάββατο και καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ερχόμενη σε εσωτερικό συμβιβασμό με τους διαφωνούντες της περασμένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Η επόμενη Τετάρτη φέρνει στο προσκήνιο την ψήφιση νέων προαπαιτούμενων. Γρίφος το αν θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν.
Ο αριθμός των "όχι" θα είναι για την ακρίβεια το δεύτερο κομβικό crash test του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα που ενδέχεται να δώσει το σήμα για σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο. Υπάρχει άλλωστε το σχετικό αίτημα 109 μελών της σε σύνολο 201, ενώ ουδείς ξέρει ακόμα ποιες αποφάσεις μπορεί να ληφθούν.
Η μέχρι τώρα τάση δείχνει πως δεν επιδιώκεται διάσπαση στο κόμμα αλλά εξεύρεση τρόπου για να συνεχιστεί η συμφωνία αλλά με εναλλακτικές εφαρμογές. Για την ώρα, δεν έχει τεθεί θέμα ηγεσίας ενώ από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπονται διαγραφές, παρά μόνο παραιτήσεις για "ηθικούς λόγους".
Θέση της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως εκφράστηκε και από τον κ. Λαπαβίτσα σε πρόσφατη ομιλία του, είναι πως ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, ήταν εκείνοι που παραβίασαν το πρόγραμμα και το καταστατικό του κόμματος και πως πρέπει τώρα να βρουν λύσεις.
Είναι αρκετά πιθανό επίσης, η Κ.Ε. να αποφασίσει τη διεξαγωγή του Διαρκούς Συνεδρίου που μπορεί να συγκληθεί άμεσα με τη σύνθεση του προηγούμενου συνεδρίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή, ή Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ή απευθείας το 15% των μελών του κόμματος.
Τα 109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ζήτησαν την άμεση συνεδρίαση του ανωτάτου καθοδηγητικού οργάνου καλούν "τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων".
Η ψηφοφορία της Τετάρτης
Αν ο αριθμός όσων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσουν το ν/σ πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120 (από 123 την προηγούμενη ψηφοφορία), ενδέχεται να οδηγηθούμε και σε πρόωρες εκλογές.
Κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε δεν αποδέχεται την ιδέα πως η κυβέρνηση θα νομοθετεί με θετικές ψήφους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Οι σημαντικές απώλειες της κυβέρνησης δεν σημαίνουν ότι έχει χάσει τη δεδηλωμένη. Διαβάστε γιατί
Παροχή εμπιστοσύνης σε μια Κυβέρνηση μπορεί να δοθεί και από 120 βουλευτές - τα 2/5 της Βουλής- με την προϋπόθεση ωστόσο αυτοί να αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.
Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 84 παρ 6. του Συντάγματος, μπορεί να υπάρξει έγκριση μιας Κυβέρνησης και από 120 βουλευτές, αν παρόντες είναι κατ' ανώτατον 239, δηλαδή να απουσιάζουν εσκεμμένα τουλάχιστον 61.
Με άλλα λόγια, οι διαρροές από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν πρέπει να ξεπεράσουν τις 41-42.
Άλλη λύση θα είναι να αλλάξει ο κυβερνητικός εταίρος και να προστεθούν οι 17 Βουλευτές του Ποταμιού και οι 13 του ΠΑΣΟΚ, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν προκρίνεται από το Μαξίμου.
Στην προηγούμενη ψηφοφορία των προαπαιτούμενων μέτρων, τρεις τότε υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (Παν.Λαφαζάνης, Δημ.Στρατούλης και Κ.Ήσυχος) διαφοροποιήθηκαν καταψηφίζοντας τα μέτρα.
Συνολικά 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν όχι και άλλοι έξι επέλεξαν να δηλώσουν "παρών" ενώ υπήρξε και μία απουσία.
Ανάμεσα σ' εκείνους που ψήφισαν "όχι", ήταν ονόματα όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης καθώς και η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη.
Η κυβέρνηση είναι ήδη αποδυναμωμένη, καθώς από τους 162 που αριθμούν τα δύο κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, μόνο 123 υπερψήφισαν το πρώτο νομοσχέδιο την περασμένη Τετάρτη (μετά τη διαφοροποίηση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ).
Σημειώνεται πως την ερχόμενη Τετάρτη οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τη φορολογία στους αγρότες και το περιβόητο ταμείο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ίδρυση του Ταμείου ζητήθηκε από τους δανειστές προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για το νέο πακέτο, αλλά και για να γίνει ευκολότερη η αποδοχή του από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.
Η συμφωνία προβλέπει πως η δημιουργία του Ταμείου γίνεται για να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 30ετίας.
Ειδικότερα το σχέδιο νόμου των προαπαιτούμενων της ερχόμενης Τετάρτης θα περιλαμβάνει, πέραν του ταμείου των 50 δις:
-Θα αποσαφηνισθεί πλήρως το ποιος είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης. Επίσης θα καταργηθούν-μειωθούν οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για τους αγρότες, ενώ ενδέχεται να φορολογηθούν οι αποζημιώσεις και ενισχύσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στους φορολογικούς συντελεστές θα υπάρχει αύξηση στο 26% από 13% που είναι σήμερα, ενώ εξετάζεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επίπεδα υψηλότερα του 27,5% που ανέρχεται σήμερα.
-Στο ασφαλιστικό, με τις προωθούμενες διατάξεις, αλλάζουν οι όροι θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο και κλείνουν όλες οι πόρτες στην πρόωρη συνταξιοδότηση, με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας που ξεκινά άμεσα, ώστε έως το 2023 να βγαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία.
Στη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου.
Βάσει των διατάξεων που ετοιμάζονται σε Μαξίμου και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (καθώς θα υπάρχουν ξεχωριστές διατάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα ορίζουν όμως κοινά όρια και διαδικασίες), τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά ένα 6μηνο το έτος, αρχής γενομένης από 1/7/2015 έως το 2022.
Αναμένεται να διασωθούν βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων, ασφαλισμένοι ανάπηροι. Θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι 30/06/2015 δεν θίγονται. Για όσους θεμελίωναν χωρίς όριο προβλέπεται η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου να ξεκινήσει από 1/1/2016 με όριο ηλικίας τα 58 (εφόσον η συνταξιοδότηση γίνεται με 35ετία, και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο τα 55).
-Οδηγία για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η οδηγία περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους μια τράπεζα μπορεί να εξυγιανθεί, και προβλέπει τη συμμετοχή (bail in) στο κόστος της εξυγίανσης των μετόχων, των ομολογιούχων και, εφόσον χρειαστεί, των καταθέσεων.
Ωστόσο, από το bail in εξαιρούνται ρητά οι εγγυημένες καταθέσεις. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, αυτό αφορά καταθέσεις έως το ποσό των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό και ανά δικαιούχο.
-Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Το περιεχόμενο του κώδικα δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, ενώ το Δικηγορικό Σώμα ζητά να ενημερωθεί αναλυτικότερα για το περιεχόμενό του.
Το Δικηγορικό σώμα απέρριψε κατηγορηματικά επιχειρούμενες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως η επιβολή των πολλαπλών κατασχέσεων, η αύξηση των δικαστικών εξόδων για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης και η κατάσχεση της επιχείρησης εν συνόλω, η οποία, όπως τονίζεται από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, "δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους καθώς προβλέπει μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας".
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςκυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων