Στον “πάγο” η διαπραγμάτευση - Το παρασκήνιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στον “πάγο” η διαπραγμάτευση - Το παρασκήνιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης

09:02 | 2/7/15
ston-pago-h-diapragmateysh-to-paraskhnio-ths-xthesinhs-thlediaskepshs

Στον "πάγο" η διαπραγμάτευση μέχρι το δημοψήφισμα - Πόρτα από το Eurogroup στη συζήτηση για το νέο δάνειο των 29,1 δισ. ευρώ - Μετά την Κυριακή οι αποφάσεις για τα νέα σκληρά μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα

Την πόρτα σε κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης έκλεισε στην Ελλάδα το Eurogroup, που συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έβαλαν, με ένα στόμα και μια φωνή, πάγο στη διαπραγμάτευση, μέχρι και το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Καλά γνωρίζοντες αναφέρουν πως μπορεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup να διήρκησε μόλις μια ώρα, ωστόσο ήταν αρκετή για να διαφανεί το σχεδόν εχθρικό κλίμα απέναντι στην ελληνική πλευρά.

Η στάση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ήταν αρκετά σκληρή απέναντι στην Ελλάδα και αρκετά επικριτική σε ό,τι αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

H ελληνική πλευρά δεν φάνηκε να έχει σύμμαχο ούτε τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χ. Γεωργιάδη, ο οποίος τον τελικό καιρό έχει αποδειχθεί πως εμφανίζεται αρκετά σκληρός απέναντι στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Tο βαρύ κλίμα της τηλεδιάσκεψης επιβεβαιώνεται και από τις αυστηρές τοποθετήσεις του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος φρόντισε από νωρίς να ξεκαθαρίσει πως «αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει στάση απέναντι στο δημοψήφισμα, τότε και ο ίδιος δεν θα επιδεικνύει καμία διάθεση για τη διευκόλυνση της κατάστασης και την επίτευξη συμφωνίας».

Δεδομένων των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ενόψει του δημοψηφίσματος, το Eurogroup αποφάσισε πως θα αποφανθεί μετά τη διεξαγωγή του για το ελληνικό αίτημα περί χορήγησης νέου δανείου ύψους 29,1 δισ. ευρώ.

Στο μικροσκόπιο η δημοσιονομική επίπτωση της ελληνικής πρότασης

Η τελευταία ελληνική πρόταση φαίνεται πως κινείται στο σωστό δρόμο - στο δρόμο των δανειστών με βάση ευρωπαϊκές πηγές - με τους θεσμούς ωστόσο να αναμένουν αναλυτικά και επαρκή στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Όπως αποδεικνύεται από την τελευταία ελληνική πρόταση, η Αθήνα εμφανίζεται πρόθυμη να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ.

Στόχος είναι να προκύψουν πρόσθετα έσοδα ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
H ελληνική κυβέρνηση αρνείται μόνο να αποδεχθεί την κατάργηση της έκπτωσης 30% για τα νησιά.
Στον ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία οι δανειστές αποδέχονται την πρόταση για φόρο 13%, έναντι 23% που υποστήριζαν αρχικά.

Eρωτηματικό παραμένει η εστίαση και δη για το εάν θα υπάρξει μετάταξη στον υψηλό συντελεστή 23%, έναντι 13% σήμερα, με στόχο να αυξηθούν οι εισπράξεις κατά 640 εκατ. ευρώ.
Eλλάδα και δανειστές συμφωνούν για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις 12%, η οποία θα ξεκινήσει να επιβάλλεται για κέρδη άνω των 500.000 ευρώ.

Oι δύο πλευρές συμφωνούν και στην αύξηση, από το 2016,  στο 28% από 26%, του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Στο καυτό ζήτημα του συνταξιοδοτικού, η κυβέρνηση ζητά η αλλαγή στις πρόωρες συντάξεις να ξεκινά την 31η Οκτωβρίου του 2015 (αντί της 1-1-2016) και όχι από τον επόμενο μήνα, όπως πίεζαν οι δανειστές.

Στο μέτωπο του ΕΚΑΣ, η Αθήνα επιμένει πως πρέπει να επανεξεταστεί.
H ελληνική πλευρά έχει στη διάθεσή της τέσσερα 24ωρα - έως το δημοψήφισμα της Κυριακής - με στόχο να καταρτίσει βελτιωτικές προτάσεις και να διεκδικήσει το νέο δάνειο των 29,1 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα τα νέα υφεσιακά - και δυσβάσταχτα για τον λαό - μέτρα...

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών