12:26 | 22/7/15
Τη σημασία που έχει η κοινοτική Οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστοληπτικών ιδρυμάτων, για την προστασία των καταθετών, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
Όπως επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, η Οδηγία είναι κομμάτι της τραπεζικής ένωσης και αποτελεί κοινό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε τράπεζες που έχουν προβλήματα στην ΕΕ και τόνισε ότι σταδιακά οι καταθέτες θα μπορούν να κοιτάνε το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, βάσει της Οδηγίας, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν σχέδιο για την ανάκαμψη, σε περίπτωση που παρουσιάσουν πρόβλημα. Έχει, δε, όπως είπε, τρεις πυλώνες: το ταμείο εξυγίανσης, τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας και τον μηχανισμό για την εγγύηση των καταθέσεων. Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, «θα υπάρχει ένα κοινό ταμείο εξυγίανσης με διαδρομή δέκα χρόνων για να φτάσει στο ποθητό σημείο. Αυτό θα επιβάλει σε όλες τις τράπεζες να δουν πως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον. Επίσης, οι αρχές εξυγίανσης θα πρέπει να επιβλέψουν ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν προκύπτουν».
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εξυγίανσης, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι έχει διάφορα εργαλεία, όπως πακέτα δανείων, πώληση υποκαταστημάτων, ο διαχωρισμός σε καλά και κακά στοιχεία και, όπως σημείωσε, υπάρχει και το bail in με προστασία καταθέσεων ύψους 100.000 ευρώ ανά άτομο ανά τράπεζα. Όπως ανέφερε, σε αυτές τις περιπτώσεις το παθητικό θα πρέπει να μειώνεται και να εξισορροπείται με τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Οδηγία αυτή δίνει κατεύθυνση ότι η τράπεζα θα παίρνει αρχικά κεφάλαιο από τους μετόχους, στην συνέχεια από τους ομολογιούχους, και αν δεν υπάρχει ακόμα εξυγίανση, τότε γίνεται το bail in των καταθετών, με προστασία όμως των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.
Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως έως τις αρχές του 2016, σε συνεργασία με τον ESM.
Σχετικές ετικέτες:Ευκλείδης ΤσακαλώτοςκυβέρνησηΟικονομίαΣΥΡΙΖΑυπουργός Οικονομικών
Σχετικά άρθρα