10:01 | 22/7/15
Προμηνύονται διαβουλεύσεις μέχρι τελικής πτώσεως για την οριστικοποίηση του νέου μνημονίου έως τα μέσα Αυγούστου - Το σφικτό χρονοδιάγραμμα, οι καυτές πατάτες και ο (βέβαιος) κίνδυνος για τη λήψη νέων μέτρων
Αντίστροφα αρχίζει εκ νέου να μετρά ο χρόνος για την Ελλάδα, καθώς εντός των ερχόμενων 24ώρων ξεκινά ένας ακόμη γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το τριετές δάνειο των 86 δισ. ευρώ και την κατάρτιση του μνημονίου που θα το συνοδεύει.
Ελλάδα και δανειστές έχουν θέσει ως προθεσμία την 20η Αυγούστου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς την ημέρα εκείνη η κυβέρνηση υποχρεούται να καταβάλλει ποσό ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για ομόλογο που λήγει.
Στόχος όλων είναι μέχρι τότε να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το νέο δάνειο, ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να λάβει την πρώτη δόση από τους δανειστές και να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ.
Οι απαραίτητες διαδικασίες, πάντως, έχουν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται.
Στα τέλη της εβδομάδας - και μετά την ψήφιση σήμερα στη βουλή της δεύτερης δέσμης μέτρων - επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών (τεχνικά κλιμάκια και επικεφαλής), με διττό στόχο.
Αφενός για την επίσημη επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αφετέρου για αυστηρή επιτήρηση και επιτόπιους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την πραγματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία, μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για επιστροφή στην ύφεση, αλλά και μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας.
Μπορεί Ελλάδα και δανειστές να κινούνται με ορίζοντα συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου, ωστόσο στην πραγματικότητα ο διαθέσιμος χρόνος είναι ακόμη πιο περιορισμένος.
Η συμφωνία θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα, ώστε μέχρι τις 20 Αυγούστου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για την εκταμίευση της δόσης.
Το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα, προκειμένου να υποδεχθεί τους εκπροσώπους των θεσμών, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει πως θα πραγματοποιούνται οι κατ' ιδίαν επαφές για διαβουλεύσεις, αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη θέλει να βλέπει τους τεχνοκράτες να... κόβουν βόλτες στα υπουργεία, αλλά και τους δανειστές, από την πλευρά τους, να ξεκαθαρίζουν πως οι έλεγχοι και οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιούνται... όπως παλιά.
Εξονυχιστικά, παντού και σε όλα, μακριά από ξενοδοχεία και άλλες παρόμοιες επιδερμικές λύσεις.
Οι δανειστές αναμένεται να επιστρέψουν με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα, έτοιμοι να ζητήσουν ενημέρωση για τα πάντα.
Για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία του ελλείμματος και των ταμειακών διαθεσίμων, τη δυναμική του χρέους και την κατάσταση των τραπεζών.
Οι τεχνοκράτες των θεσμών αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου τα καυτά ζητήματα του δημοσιονομικού κενού, των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και του ασφαλιστικού.
Στο μέτωπο του πλεονάσματος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στην τελευταία τους πρόταση για 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018, στόχοι όμως που για την ελληνική κυβέρνηση μοιάζουν με Γολγοθά.
Καυτή πατάτα των διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει εκ νέου το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις το ανεβάζουν κοντά στα 3 δισ. ευρώ για το 2015.
Από τον καθορισμό του ύψους του δημοσιονομικού κενού θα κριθεί και πόσα - νέα - μέτρα θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιούνται συνεχώς τηλεδιασκέψεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, προκειμένου όταν ξεκινήσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις να έχει ήδη διαμορφωθεί ένας "μπούσουλας" που θα διευκολύνει και τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγματεύσειςκυβέρνησηΟικονομίαΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα