12:27 | 15/8/15
Ποια είναι τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου μετά τις 44 απώλειες στη χθεσινή ψηφοφορία, αλλά και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι συνεργάτες του
Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα του στην πολιτική σκακιέρα. Δυνατό «χαρτί» φέρεται να είναι η κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, που κατά πολλούς στην κυβέρνηση θα έρθει να «στριμώξει» την Αριστερή Πλατφόρμα.
Αμέσως μετά το τέλος της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή ο εκνευρισμός κορυφαίων υπουργών για την παρουσία της κυβέρνησης ήταν έκδηλος: «Έως εδώ αυτή η εικόνα δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. Να εκτοξεύονται πυρά από διαφωνούντες βουλευτές σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά και από την Πρόεδρο της Βουλής».
Αρκετοί θεωρούν πως μετά την απώλεια του ορίου των «120» βουλευτών η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης θα έρθει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και έως ένα μεγάλο βαθμό θα φέρει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη «προ των ευθυνών του» και αντιμέτωπο με το δίλημμα αν θα κάνει εκείνος το πρώτο βήμα προς τη διάσπαση.
Από την Αριστερή Πλατφόρμα ο πυρετός των διαβουλεύσεων είναι συνεχής ακόμα και μετά το τέλος της χθεσινής μαραθώνιας ψηφοφορίας. Επιλέγουν σε αυτή την φάση να μην ανοίξουν τα χαρτιά τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Πιθανότατα τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
Ενδεικτικό, πάντως είναι το άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα iskra και αναφέρει πως «στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας, σε σχέση με το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, τόνιζαν τον εκβιαστικό και εξουθενωτικό χαρακτήρα μίας τέτοιας πρότασης και έλεγαν πως οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην ‘‘Αριστερή Πλατφόρμα’’ δεν θέλουν να ‘‘ρίξουν’’ την κυβέρνηση αλλά να ανακόψουν και να σταματήσουν άμεσα τη μνημονιακή πορεία της.»
Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι «με την ψήφο τους και τη δράση τους θέλουν να συμβάλουν ώστε η κυβέρνηση να εγκαταλείψει και να ακυρώσει τα μνημόνια, ειδικότερα το τρίτο μνημόνιο και πρώτα απ’ όλα να συμβάλουν στη μη εφαρμογή μνημονιακών επιλογών, με στόχο να έρθει στο προσκήνιο η σχεδιασμένη προώθηση των ριζοσπαστικών προγραμματικών κυβερνητικών δεσμεύσεων».
Αυτό που τόνιζε, πάντως κορυφαίο στέλεχος της μειοψηφίας στο NEWS 247 είναι πως «αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δόθηκε χθες», αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Το νέο κόμμα
«Αυτή τη στιγμή η Αριστερή Πλατφόρμα παλεύει για το χτίσιμο του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που βγήκε από το 61% του δημοψηφίσματος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνιζε άλλη πηγή της Αριστερής Πλατφόρμας αρνούμενο τα σχολιάσει τις φήμες πως έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Παραδεχόταν, βέβαια πως η Αριστερή Πλατφόρμα κάνει συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα και μετράει τις δυνάμεις της σε επίπεδο στελεχικού δυναμικού, αλλά και στον οργανωτικό τομέα.
«Πυρετός» υπάρχει και για το συνέδριο του κόμματος. Αν και στενοί συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη μιλώντας παραδέχονταν πως δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα φτάσουν σε αυτό, όμως δίνεται ήδη ένας αγώνας δρόμου μέσα στις οργανώσεις επιδιώκοντας η κάθε πλευρά να πετύχει την ηγεμονία και την αριθμητική των αντιπροσώπων.
Οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα
Οι εκλογές τον Σεπτέμβριο δεν αποτελούν μονόδρομο για τον πρωθυπουργό. Μετά και την ολοκλήρωση του Eurogroup πολλοί στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν πως το κλίμα μπορεί να αλλάξει και η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες μέσα στον Νοέμβριο, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου και το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους μπει σε μια σταθερή τροχιά.
Στην περίπτωση, βέβαια που η ψήφος εμπιστοσύνης, που ενδεχομένως να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, οδηγήσει στην απώλεια της δεδηλωμένης τότε η 20η Σεπτέμβρη θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών. Η κυβέρνηση δεν θα έχει φθαρεί ακόμα από την εφαρμογή του 3ου μνημονίου και κατά πολλούς είναι μια καλή ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφού και η Αριστερή Πλατφόρμα θα πιαστεί οργανωτικά απροετοίμαστη.
Η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού είναι κάτι που βάζουν στο τραπέζι στελέχη της αντιπολίτευσης, όμως το σενάριο αυτό το έχει αποκλείσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων