12:25 | 15/8/15
Η ρύθμιση για το ΦΠΑ όπως ψηφίστηκε
«Επίσης, να ξέρετε ότι απορώ πώς δεχθήκατε, κύριε Πρωθυπουργέ, το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία. Όχι μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και στα ΙΕΚ και σε όλα. Ξέρω ότι έχετε ιδεοληψία με ό,τι ιδιωτικό ακούτε, αλλά τόσο πολύ; Υπάρχει Κοινοτική Οδηγία, η οποία δεν επιτρέπει ΦΠΑ στην παιδεία. Γιατί το δεχθήκατε; Γιατί δεν τους λέτε ότι «εδώ παραβιάζετε Κοινοτική Οδηγία!» Γιατί το κάνατε αυτό;»
Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Μνημονίου από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ενώ για την εισαγωγή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αναφέρθηκε και ο βουλευτής κ. Χατζηδάκης λέγοντας «…για παράδειγμα έχουμε φόρο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση -ενενήντα χιλιάδες παιδιά όχι μόνο εύπορων, αλλά και μεσαίων και φτωχών οικογενειών σε ορισμένες περιπτώσεις- φόρο στους αγρότες 20% και μετά 26%, δυσβάσταχτες προκαταβολές φόρων, φόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψαν λόγω της δραματικής αποτυχίας σας σε αυτό το εξάμηνο».
Το Μνημόνιο φέρνει ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αφού απαλλαγή θα έχουν μόνο οι δημόσιοι οργανισμοί και ιδιωτικοί όταν συντρέχουν σειρά προϋποθέσεων. Η ρύθμιση για το ΦΠΑ όπως ψηφίστηκε περιλαμβάνεται στην υποπαράγραφο Δ2: Ρυθμίσεις ΦΠΑ άρθρο 1β και ορίζεται ότι η περίπτωση ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ αντικαθίσταται ως εξής: «ιβ) η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόµενες µε αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που πραγµατοποιούνται από οργανισµούς δηµόσιου δικαίου.
Η εν λόγω απαλλαγή ισχύει και για λοιπούς οργανισµούς εφόσον οι εν λόγω οργανισµοί πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-δεν έχουν ως σκοπό τη συστηµατική επιδίωξη του κέρδους, τα ενδεχόµενα δε κέρδη τους δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να διανέµονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών,
-η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισµών πρέπει να ασκείται ουσιαστικά χωρίς µισθό, από πρόσω- πα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε µέσω τρίτων προσώπων, άµεσο ή έµµεσο συµφέρον από τα αποτελέσµατα της εκµετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων,
-οι τιµές τους πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εµπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται στο ΦΠΑ,
-η απαλλαγή δεν πρέπει να δηµιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισµού. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις δεν ισχύουν για την προσχολική εκπαίδευση.
Στη ρύθμιση για το ΦΠΑ στους ιδιωτικούς οργανισμούς εκπαίδευσης ορίζεται και ο χρόνος υπαγωγής τους στο ΦΠΑ καθώς αναφέρεται πως η ισχύς των διατάξεων της περίπτωσης ιβ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ αρχίζει από 20 Ιουλίου 2015. Η δήλωση µεταβολών για τη µετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ υποβάλλεται εντός δέκα ηµερών από τη δηµοσίευση του παρόντος νόµου.
Στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία από 20 Ιουλίου µέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόµου, χωρίς ΦΠΑ, τα συµπληρωµατικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του φόρου εκδίδονται µέχρι 30 Σεπτεµβρίου 2015 και ο οφειλόµενος φόρος καταβάλλεται µε τη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συµπληρωµατικό στοιχείο».
Σχετικές ετικέτες:ΕκπαίδευσηΕλλάδαιδιωτική παιδείαΜνημόνιοπαιδείαΦΠΑ
Σχετικά άρθρα