Η ΝΔ μεταξύ Ποταμιού, Τσίπρα και… Λεβέντη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η ΝΔ μεταξύ Ποταμιού, Τσίπρα και… Λεβέντη

09:58 | 6/8/15
h-nd-metaksu-potamiou-tsipra-kai-leventh

Γιατί θεωρείται κρίσιμο να καταφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση να απευθυνθεί ξανά στο κέντρο και πως θα το επιχειρήσει - Τα επόμενα βήματα με ορίζοντα τις πιθανές εκλογές

Μεγάλο στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί η επαναπροσέγγιση των κεντρώων ψηφοφόρων, οι οποίοι όπως δείχνουν τα στοιχεία ερευνών που έχουν στη διάθεση τους στη Συγγρού θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα (και) των (πιθανών) εκλογών του φθινοπώρου.

Αντίπαλος της ΝΔ πλέον σε αυτό το χώρο θα είναι και ο Αλέξης Τσίπρας (με το μέρος του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταφέρει να κρατήσει) καθώς και οι δύο θα παίζουν στο ίδιο γήπεδο, αυτό του ευρώ. «Το δίλημμα πια δε θα είναι ευρώ ή δραχμή. Η Ν.Δ θα πρέπει πρώτον να πείσει τους ανθρωπους του μεταρρυθμιστικού κέντρου ότι εκείνη είναι ο γνήσιος εκφραστής της ευρωπαϊκής  προοπτικής της χώρας  ενώ ο Τσίπρας του λαϊκισμού. Και δεύτερον να προτείνει ισοδύναμα αντί φόρων στη μεσαία τάξη» εξηγεί γαλάζιο στέλεχος.

Η ΝΔ όμως εχει ακόμη πολλές διαρροές προς το Ποτάμι,  μία τάση που στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου της κόστισε σημαντικά. Τότε η στρατηγική του Χρύσανθου Λαζαρίδη έδινε  έμφαση στα δεξιά του πολίτικου φάσματος, πλέον όμως στη Συγγρου διαπιστώνουν την κρισιμότητα της τάσης αυτής και ότι εάν η ΝΔ δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά με προτάσεις και ρητορική που να απευθύνονται προς το κέντρο, στις επόμενες εκλογές το Ποτάμι θα ανεβεί.

Η Συγγρού έχει focus group για τον τρόπο με τον οποίο θα επαναπροσεγγίσει η ΝΔ τους ψηφοφόρους που φύγουν προς το κόμμα του Σταύρου Θεοδωρακη. Αυτό που δεν έχει ακόμη όμως εξηγηθεί, είναι η σημαντική άνοδος του Λεβέντη, η οποία οφείλεται κι σε ψηφοφόρους  προερχόμενους από τη ΝΔ . Το φαινόμενο αυτό καλούνται τώρα να μελετήσουν και να διαχειριστούν από τη Συγγρού.

Τα επόμενα βήματα της ΝΔ με στόχο το πολιτικό κέντρο και με ορίζοντα τις πιθανές εκλογές θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, καθώς η Συγγρού θα προτιμούσε εάν οι κάλπες είναι αναπόφευκτες να εχει χρόνο μέχρι τέλη Νοεμβρίου , εκτιμούν ωστόσο ότι ο κ.Τσίπρας θα θελήσει να πάει σε εκλογές τέλη Οκτωβρίου –εκτός αν τον εμποδίσουν οι εταίροι  που πιέζουν για την ολοκλήρωση της 1η αξιολόγησης- και με βάση αυτό το  χρονοδιάγραμμα έχει γίνει το πρόγραμμα των συνδιασκέψεων (Θεσσαλονίκη 4 Οκτώβρη για ιδεολογία και Αθήνα 17 Οκτωβρη).

Πρώτη προτεραιότητα όμως είναι να εκπονηθεί το νέο πρόγραμμα της ΝΔ, ώστε να είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη δικη της πρόταση, με μεταρρυθμίσεις και ισοδύναμα έναντι τν φορών της κυβέρνησης Τσίπρα.

Μετά τις 20 Αυγούστου θα ξεκινήσουν και περιοδείες, ενώ λόγω της πιεσης χρόνου αλλαγές προσώπων σε κομματικό η κοινοβουλευτικό επίπεδο δεν αναμένονται, εκτός και εάν κάποιο στέλεχος παραιτηθεί.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών