Η προσοχή του Μαξίμου στραμμένη σε Διαπραγμάτευση και Συνέδριο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η προσοχή του Μαξίμου στραμμένη σε Διαπραγμάτευση και Συνέδριο

09:17 | 3/8/15
h-prosoxh-toy-maksimoy-strammenh-se-diapragmateysh-kai-synedrio

Αν και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να "τρέξει" με τους χρόνους να πιέζουν ασφυκτικά - Την ίδια ώρα ξεκινούν και οι διαδικασίες προετοιμασίας του συνεδρίου του κόμματος

Το νέο πακέτο προαπαιτούμενων είναι αυτό το οποίο προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση αν και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά, πως για να εκταμιευτεί η δόση μαμούθ που αγγίζει τα 25 δις. ευρώ θα πρέπει να δοθούν και τα ανάλογα ανταλλάγματα.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλη βάση στις αυριανές συναντήσεις που θα αφορούν στα "κόκκινα δάνεια" και στο ΤΑΙΠΕΔ και οι οποίες χαρακτηρίζονται πολύ κρίσιμες για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας.

Ειδικό βάρος θα δοθεί και στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με την κυβέρνηση να έχει ήδη παρουσίασει τις δικές της προτάσεις.

Υπενθυμίζεται, πάντως πως η συζήτηση για το ΤΑΙΠΕΔ ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο και μόνο το γεγονός ότι μετατέθηκε για 3 ημέρες μετά δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ το πεδίο των ελιγμών για την ελληνική πλευρά, καθώς χρόνος δεν υπάρχει.

Σήμερα οι συζητήσεις θα αφορούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και σε ζητήματα της δικαιοσύνης, φορολογικής διοίκησης και φορολογικής πολιτικής.

Αυτή η πίεση του χρόνου, βέβαια και το γεγονός πως ο έλεγχος από την πλευρά του κουαρτέτου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ¨βασανιστικός¨ επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο που μιλά για ένα δάνειο - γέφυρα αν δεν επιτευχθεί η μεγάλη συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Αυτό είναι κάτι που απεύχεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς φαίνεται πως θα αποτελέσει και ένα εμπόδιο στο μεγάλο στοίχημα που είναι η διευθέτηση του δημόσιου χρέους με το διάλογο να πρέπει να ξεκινά αμέσως μετά τη πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος τον Οκτώβριο.

Στόχος παραμένει η απρόσκοπτη επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε το Eurogroup της 11ης Αυγούστου να δώσει το πράσινο φως και η συμφωνία να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου μέσα στον Δεκαπενταύγουστο.

Η Αθήνα διεκδικεί δόση μαμούθ ύψους έως 25δις. € προκειμένου να καλύψει όχι μόνο τα 3,2δις. € προς την Φρανκφούρτη, αλλά και τα 7δις. € του δανείου γέφυρα του Ιουλίου. Επισης θέλει να αποπληρώσει τα 1,6δις. € προς το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο, να ρίξει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά και να χρησιμοποιήσει 10δις. € ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Τα δυο μεγάλα αγκάθια των συζητήσεων με τους θεσμούς παραμένουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όπως ακριβώς και τους προηγούμενους μήνες

Οι δανειστές ζητούν περικοπή δαπάνης για τα ασφαλιστικά ταμεία που αν εφαρμοστεί με τον τρόπο που ζητείται ενδεχομένως να φέρει περικοπές στις συντάξεις και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στα εργασιακά επιμένουν τόσο στις ομαδικές απολύσεις όσο και σε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Τον σκόπελο της φορολόγησης των αγροτών φαίνεται να ξεπερνάει προς το παρόν η κυβέρνηση πετυχαίνοντας τα μέτρα να περάσουν σε βάθος χρόνου. Δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητούν να ψηφιστεί κατά προτεραιοτητα.

Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να επιθυμεί να μεταφέρει τη συγκεκριμένη ρύθμιση για το φθινόπωρο μαζί με την μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ξεκινούν οι διαδικασίες για το Συνέδριο

Με την Πολιτική Γραμματεία να συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα ξεκινά ήδη ο σχεδιασμός προετοιμασίας του έκτακτου συνεδρίου, στο οποίο η πλειοψηφία επιθυμεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση από τους διαφωνούντες.

Θα δημιουργηθούν δυο επιτροπές μια Οργανωτική και μια Θέσεων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για όλες τις προσυνεδριακές διαδικασίες: Από την ημερομηνία διεξαγωγής, το χρόνο, ακόμα και τα κείμενα θέσεων που θα κατατεθούν στις Οργανώσεις των μελών που θα κληθούν να εκλέξουν τους νέους συνέδρους.

Όπως έγινε γνωστό σε όλες αυτές τις διεργασίες θα συμμετέχει κανονικά και η Αριστερή Πλατφόρμα, χωρίς κανείς, όμως να μπορεί να προδικάσει ποια θέση θα κρατήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα στελέχη που τον στηρίζουν όταν έρθει η ώρα του συνεδρίου.

Μέσα στον Αύγουστο θα συνεδριάσει και πάλι η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα έχει αντικείμενο να ¨τρέξει¨ και να παρακολουθήσει από κοντά όλες τις προσυνεδριακές διαδικαςίες.

Όσον αφορά τους συσχετισμούς στο κόμμα, μετά την παραίτηση των 17 του Ρούντι Ρινάλντι φαίνεται πως αλλάζουν και οι ισορροπίες μέσα στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς πέρα από το γεγονός ότι όλοι είχαν υπογράψει κατά της συμφωνίας (109 υπογραφές), οι αντικατστάτες τους φέρεται να είναι κοντά στις απόψεις της πλειοψηφίας.

Σε κάθε περίπτωση ορόσημο για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί η ψήφιση του τρίτου προγράμματος στη Βουλή. Η καταγραφή των δυνάμεων αναμένεται να είναι η τελική με τον πρωθυπουργό να παίρνει αμέσως μετά τις τελικές του αποφάσεις για το πως θα κινηθεί.

Περαιτέρω απώλειες κάτω των 120 βουλευτών ενδεχομένως να οδηγήσουν σε άμεση προσφυγή στις κάλπες χωρίς καν να προλάβει να συνέλθει το συνέδριο του κόμματος.

Βαρόμετρο των εξελίξεων θα αποτελέσει και η στάση που θα κρατήσουν οι διαφωνούντες βουλευτές σε σχέση με την έδρα τους. Για πολλούς κορυφαίους υπουργούς, πάντως ο εκλογικός σχεδιασμός είναι κάτι που μετατίθεται για τον Οκτώβρη μετά το ¨ξεκαθάρισμα¨ των λογαριασμών μέσα στο κόμμα.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών