19:08 | 19/8/15
Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι ιδιωτικοποιήσεις - Πρώτοι που δηλώνουν δημόσια την αντίθεσή τους βουλευτές και τοπικοί άρχοντες του Ιονίου, από το οποίο παραχωρούνται τέσσερα αεροδρόμια
Την αντίδραση του Περιφερειάρχη Ιονίων νήσων, Θόδωρου Γαλατσιάτου, του δημάρχου Κέρκυρας Κωνσταντίνου Νικολούζου, αλλά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Σαμοϊλη, προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση της ιδιωτικοποίησης των τεσσάρων αεροδρομίων του Ιονίου, της Κέρκυρας, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου και του Ακτίου.
Τα τέσσερα αυτά περιφερειακά αεροδρόμια βρίσκονται μεταξύ των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που ιδιωτικοποιούνται άρον, άρον μέσα στο καλοκαίρι και τα οποία παραχωρούνται στην γερμανική Fraport – Slentel σε υλοποίηση του σχετικού διαγωνισμού που έχει ολοκληρωθεί προ μηνών και μετά από την εισήγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Ιουλίου.
Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου και τη Δευτέρα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Προσπάθεια να ακυρωθεί στην πράξη η απόφαση
Άμεση ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρου Γαλατσιάτου, οποίος πρόσκειται μάλιστα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Περιφερειάρχης, επισήμαινε από νωρίς την Τρίτη, πως θα καταβληθεί προσπάθεια να μην εφαρμοστεί στην πράξη η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, ενώ στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο πρόκειται να προταθεί η νομική προσβολή της απόφασης, αλλά και δημοψήφισμα μέσω του οποίου θα ζητηθεί η γνώμη των πολιτών των Ιόνιων Νήσων.
"Η εσπευσμένη απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) της 13ης Αυγούστου για την παραχώρηση των 14 ελληνικών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport αποτελεί μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τα Ιόνια Νησιά" δήλωσε ο κ. Γαλατσιάτος, ενώ πρόσθεσε "όπως είναι γνωστό τέσσερα από τα προς πώληση αεροδρόμια, αυτά της Κέρκυρας, του Ακτίου, της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου εξυπηρετούν την αεροπορική επικοινωνία της Περιφέρειας και κυρίως συμβάλλουν καθοριστικά στο επίπεδο της τοπικής τουριστικής οικονομίας"
Δημοψήφισμα για το θέμα στην Περιφέρεια
"Θα προτείνουμε στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο, που θα γίνει στα τέλη του Αυγούστου αφενός να ζητηθεί η γνώμη των συμπολιτών μας μέσω δημοψηφίσματος σε όλη την Περιφέρεια Ιονίων και αφετέρου η νομική προσβολή της συγκεκριμένης απόφασης" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλατσιάτος
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως συμμετείχαν ήδη στην Πανελλαδική Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, αλλά και με αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων "έχουμε διατρανώσει επανειλημμένα την αντίθεση μας θεωρώντας ότι αντίκειται στα τοπικά αλλά και εθνικά συμφέροντα".
Το αεροδρόμιο της Κέρκυρας είναι από τα πιο προσοδοφόρα της χώρας
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του δημάρχου Κέρκυρας Κωνσταντίνου Νικολούζου, ο οποίος εκλέχτηκε επίσης με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές του 2014. "Η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, στην γερμανική κοινοπραξία, αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη, που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν την αντίθεσή μας στην εκποίηση δημοσίων υποδομών σε ιδιώτες και εν προκειμένω σε εταιρεία ξένων συμφερόντων. Παραμένουμε αμετακίνητοι σε αυτή τη θέση" ανέφερε ο Δήμαρχος.
Όπως είπε: "Πρόκειται για ακραίο παράδειγμα ιδιωτικοποίησης του εθνικού πλούτου και των υποδομών της χώρας μας, με την οποία παραχωρείται ο έλεγχος των αερομεταφορών περιοχών γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας. Η ανάγκη κάλυψης του δημοσίου χρέους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιείται με την παραχώρηση υποδομών που συνδέονται όχι μόνο με την ανεξαρτησία και την άμυνα μιας χώρας, αλλά και με την ανάπτυξη και εξέλιξή της".
Δίνοντας στοιχεία για το αεροδρόμιο της Κέρκυρας σημείωσε: "Το αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και τα πιο προσοδοφόρα της χώρας που κατέχει την 5η θέση στη συνολική κίνηση επιβατών, μεταξύ των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, παρά τη σταδιακή και συνειδητή απαξίωση του, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχουν γίνει έργα εκσυγχρονισμού του. Σε κάθε περίπτωση ο δήμος της Κέρκυρας θα αντιδράσει στην παραχώρηση με κάθε πρόσφορο μέσο και θα συμπαραταχτεί με όποια κινητοποίηση απαιτείται ανάλογα με τις εξελίξεις".
Αντιδράσεις και από βουλευτές της Περιφέρειες
Την ίδια ώρα καυστικός στις δηλώσεις του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το θέμα είναι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα Στέφανος Σαμοϊλης που μεταξύ άλλων τονίζει πως «με την ιδιωτικοποίηση των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων ξεκινά ο «μαύρος» κύκλος του ξεπουλήματος».
"Αυτοί που βάλανε την υπογραφή τους για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες, γιατί είναι εις βάρους του ελληνικού δημοσίου" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαμοϊλης και πρόσθεσε "ξεκινά μια ενέργεια που βλάπτει το ελληνικό δημόσιο, διότι τα 40-50 έτη που θα διαρκέσει η παραχώρηση στην γερμανική εταιρεία, το ελληνικό δημόσιο θα ζημιωθεί κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Ξεκινά ο «μαύρος κύκλος του ξεπουλήματος, μετά τα αεροδρόμια, έπονται τα λιμάνια και πάει λέγοντας…" δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ .
Πηγή: ΑΠΕ
Σχετικές ετικέτες:αεροδρόμιαιδιωτικοποίησηκυβέρνησηΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα