Πούτιν με διάθεση επενδυτική (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πούτιν με διάθεση επενδυτική (video)

19:35 | 27/5/16
poutin-me-diathesh-ependytikh

"Τα αμοιβαία αισθήματα να γίνουν οικονομικά αποτελέσματα" ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος, κατά το διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες, φτάνοντας στο Μαξίμου. "Έρχεστε στην Ελλάδα σε μία στιγμή που γυρίζουμε σελίδα", του είπε ο πρωθυπουργός

Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας- Ρωσίας βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.

«Θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα, η επίσκεψη σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μας σε διμερές επίπεδο και τη βούλησή μας να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η ενίσχυση των σχέσεων μας αποτελεί για την Ελλάδα στρατηγική επιλογή που επιτάσσουν τόσο οι ιστορικά στενοί, πολιτισμικοί και πολιτικοί δεσμοί, όσο και οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας και οι δυνατότητες ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Έρχεστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα και μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας και όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σας καλωσορίζω και πάλι και θέλω να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός, αισθήματα που μας επιβάλλουν να προωθήσουμε τις σχέσεις των χωρών μας με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός.

Πούτιν: Να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα

Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση και επισήμανε ότι συνεχίζουν τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το Αφιερωματικό Έτος Πολιτισμού Ρωσίας-Ελλάδας.

Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι «και στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουμε αναλυτικά συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Πρόσθεσε ότι «βεβαίως τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες είναι δύσκολες», για να υπογραμμίσει: «Αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές». «Και βεβαίως», σημείωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, «πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα».

Αναφερόμενος ειδικότερα, είπε ότι «δεν είναι μόνο ενέργεια, είναι και υψηλές τεχνολογίες και υποδομές, αμοιβαίες επενδύσεις», τα οποία «ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα».

Το ρώσικο ενδιαφέρον για αποκρατικοποιήσεις

Η συνάντηση των δυο ηγετών πραγματοποιείται σε ένα πολύ διαφορετικό πεδίο σε σχέση με πέρυσι. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην δίνη των διαπραγματεύσεων, η καχυποψία για ανταλλάγματα στις σχέσεις με την Ρωσία δεν υπάρχει με τον πρωθυπουργό να έχει στις βαλίτσες του ολοκληρωμένη την αξιολόγηση.

Η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή (ΜΔΕ) των δυο χωρών που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο είχε καταγράψει πρόοδο στα θέματα που απασχολούν και τις δυο πλευρές.

Ήδη έχει συζητηθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης, τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, της 10ης Συνόδου της ΜΔΕ για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία.

Θεωρείται δεδομένο το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Ανατολική Μεσόγειο και την βούλησή της να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις. Με προσεκτικές κινήσεις το τελευταίο διάστημα η Ρωσία προσπαθεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχουν προκληθεί με την Ευρώπη από την εποχή της Ουκρανικής κρίσης. Αυτό, άλλωστε επεσήμανε και ο Βλάντιμιρ Πούτιν στο άρθρο του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ» τονίζοντας πως «την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά  ένα τρίτο – στα 2,75 δις. δολάρια.»

Από τον μακρύ κατάλογο των 19 υπό κρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων η Ρωσική πλευρά, φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να βλέπει με καλό μάτι το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και το 65% της εταιρίας παροχής Φυσικού Αερίου. Δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και την Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού.

Η προώθηση του αγωγού South Stream ΙΙ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, Ελλάδας και Ιταλίας είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα των δυο πλευρών. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να ολοκληρώσει στη σημερινή συνάντηση το πρώτο βήμα που είχε γίνει πέρυσι τον Απρίλιο στη Ρωσία. Για αυτό το λόγο, άλλωστε στην συνοδεία του Ρώσου πρόεδρου θα είναι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom.

Προτάσεις για κοινοπραξίες με την ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τις μεταφορές, τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συναντήσεις που θα έχουν οι αντιπροσωπείες αμέσως μετά το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών