16:14 | 27/5/16
«Φέτα “made in Canada” και πτώση της ελληνικής κτηνοτροφικής και γαλακτοπαραγωγής κατά 25%»
Ισχυρό πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία και συρρίκνωση του κλάδου κατά 25%, θα επιφέρουν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου CETA και TTIP, που συνάπτονται μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και Καναδά, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM] ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως είπε, η ελληνική κτηνοτροφία εκτός από τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών, θα υποστεί και το βάρος των διμερών συμφωνιών, που συνάπτει η ΕΕ με τον Καναδά και τις ΗΠΑ (CETA και TTIP, αφού, όπως υπογράμμισε, καταργείται η προστασία προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης. «Πρακτικά επιτρέπει αυτή η συμφωνία και αυτό θα γίνεται και με τις ΗΠΑ να κατασκευάζει τυρί ο Καναδάς, να το λέει φέτα και να βάζει ένα τσολιαδάκι και μια ελληνική σημαία στη συσκευασία», είπε ο κ. Χουντής, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και με την παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη και όχι από νωπό γάλα, με τα ιταλικά τυριά και με άλλα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής έκανε λόγο για «παζάρι» μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ-Καναδά , λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι υποχώρησαν και δέχτηκαν αυτές τις συμφωνίες μπροστά στην απειλή ότι ο Καναδάς θα εξήγαγε μεγάλες ποσότητες βοοειδών, γεγονός που θα έπληττε κυρίως τις κτηνοτροφικές μονάδες των βορειοευρωπαϊκών χωρών.
«Αυτά θα έχουν ως συνέπεια, με βάση τα στοιχεία, να πέσει η ελληνική κτηνοτροφική και γαλακτοκομική παραγωγή κατά 25%, η τιμή του γάλακτος στον καταναλωτή να είναι ψηλά να κλείνουν κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και ο κλάδος να φθίνει», τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 12», ο κ. Χουντής.
Σχετικές ετικέτες:γαλακτοπαραγωγήΕλλάδακτηνοτροφίαΝίκος Χουντήςφέτα
Σχετικά άρθρα