09:43 | 27/5/16
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται τη χώρα μας για να έχεις επίσημες επαφές με την πολιτική ηγεσία και εμείς θυμόμαστε τις προηγούμενες φορές που έχει πατήσει ελληνικό έδαφος - Ποιους είχε δει, τι είχε υπογράψει
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη χώρα μας καθώς στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται θέματα κοινού ενδιαφέροντος ενέργειας και μεταφορών. Προγραμματίζεται, επίσης, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία, στον πλαίσιο της έναρξης των αφιερωματικών ετών Ρωσίας και Ελλάδας, όπως επίσης και στο πλαίσιο του εορτασμού το 2016 της χιλιετούς (μοναστικής) ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος, στον Άθω. Ο Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια ενώ στο μεταξύ πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν έρθει στη χώρα μας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά και οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει από πολλά στάδια.
Πρώτη φορά επισκέφτηκε ως Πρόεδρος την Αθήνα πριν από 15 χρόνια και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2001. Ο Πούτιν είχε πραγματοποιήσει τότε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας είχε συναντήσει τον Κωστή Στεφανόπουλο. Κατά τη διάρκεια των επαφών εξετάστηκαν οι επιχειρηματικές επενδύσεις που συνδέονται με το φυσικό αέριο και με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ζητήματα εξοπλισμών. Οι δύο άνδρες υπέγραψαν έξι διακρατικές συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς καυσίμων και ενέργειας, ναυτιλίας και αερομεταφορών, καθώς και συμφωνίες για αστυνομική συνεργασία και συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης των δύο χωρών και ίδρυσης πολιτιστικών κέντρων στις δύο χώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος, έθεσε το θέμα της διεύρυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να επιφυλάξει ισότιμη μεταχείριση στις ρωσικές εταιρίες που μετέχουν στους διαγωνισμούς για τα εξοπλιστικά προγράμματα, χαρακτηρίζοντας μικρό το ποσοστό της Ρωσίας στην ελληνική εξοπλιστική αγορά.
Τη δεύτερη φορά, το Σεπτέμβριο του 2005, ο Πούτιν επισκέπτεται και πάλι τη χώρα μας αλλά αυτή τη φορά όχι την Αθήνα, αλλά το Άγιον Όρος, γεγονός που τον έκανε τον πρώτο Ρώσο ηγέτη που επισκέπτεται την Αθωνική Πολιτεία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης συναντήθηκε στη Χαλκιδική, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Ο Πούτιν, χαρακτήρισε την Ελλάδα σοβαρό εταίρο της χώρας του, εξέφρασε τη βούληση για διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας των Ελλάδας-Ρωσίας, τη στήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αλλά και τις ευχαριστίες του για την εποικοδομητική στάση της Αθήνας στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ.
Ο Πούτιν επισκέπτεται ξανά την Αθήνα ένα χρόνο αργότερα το Σεπτέμβριο του 2006, αυτή τη φορά για να υπογράψει κοινή διακήρυξη για την ευρύτερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια) με τον Κώστα Καραμανλή και τον Βούλγαρο Πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ. Και οι τρεις δεσμεύθηκαν να έχουν υπογράψει τη διακρατική συμφωνία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού ρωσικού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη πριν από το τέλος του 2006. Ο κ. Πούτιν έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος χαρακτήρισε τον σχεδιαζόμενο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ως "αγωγό φιλίας και συνεργασίας".
Μάλιστα, το Μάρτιο του 2007 ο Πούτιν είχε παραστεί στην υπογραφή του τελικού κειμένου της συμφωνίας που είχε υπογραφεί στην Αθήνα από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Τελευταία φορά που Ρώσος Πρόεδρος επισκέφτηκε τη χώρα μας ήταν το Μάρτιο του 2016. Τότε, βρέθηκε στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Σεργκέι Πριχόντκο, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη σημαντική ευκαιρία για για την εγκαινίαση του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος λίγες μέρες αργότερα εγκαινίασε στο Μουσείο της Ακρόπολης με τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, έκθεση τριών εκθεμάτων μεταλλοτεχνίας του 4ου π. Χ. αιώνα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του μουσείου Ερμιτάζ, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας-Ρωσίας».
Ο Έλληνας υπουργός και ο Ρώσος αντιπρόεδρος υπέγραψαν Πρακτικό που πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή κοινών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους φιλίας των δύο χωρών.
Σχετικές ετικέτες:Βλαντιμίρ ΠούτινΠολιτικήΡωσία
Σχετικά άρθρα