11:08 | 17/8/15
Τον σκόπελο του εσωκομματικού πεδίου καλείται να ξεπεράσει από αυτή την εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας - Από το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στο εσωκομματικό πεδίο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών
«Το γοργόν και χάριν έχει» τόνιζε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης εξηγώντας, πως οι εκλογές πρέπει να δρομολογηθούν ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο.
Μετά και τη χθεσινή ενημέρωση κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι σαφές, πως μετά τις 20 Αυγούστου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά και την ημερομηνία των εκλογών.
Η προσφυγή στις κάλπες θα εξαρτηθεί και από τις αντιδράσεις των δανειστών στο ενδεχόμενο οι Έλληνες πολίτες να προσφύγουν ακόμα και στις 20 Σεπτεμβρίου στα εκλογικά κέντρα, πριν καν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου.
Εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο
Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη, που μέσω των εισηγήσεων που κάνουν στον πρωθυπουργό πιστεύουν, πως η πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα πρέπει να έρθει άμεσα και είναι κάτι που το θέλουν και οι Ευρωπαίοι. Και ειδικότερα τώρα που έχουν πεισθεί πως το Μέγαρο Μαξίμου θα εφαρμόσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα προκειμένου από τον Νοέμβριο να μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Κανείς δεν ξεχνά στην κυβέρνηση πως τα νομοσχέδια που θα πρέπει να φέρει μέσα στο ερχόμενο διάστημα στη Βουλή η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηριχθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα να είναι μεγαλύτερη.
Η άμεση προσφυγή στις κάλπες θεωρούνται πιθανές και από το γεγονός ότι το Μαξίμου θα θελήσει να αποφύγει τη φθορά της εφαρμογής των μέτρων, αλλά και στο ότι η Αριστερή Πλατφόρμα σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει περιορισμένο χρόνο να ετοιμαστεί.
Στα συν της «πρόωρης κάλπης» στην Ηρώδου Αττικού βλέπουν την άμεση απαλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ από τις δυνάμεις που αντιστέκονται στην εφαρμογή της συμφωνίας, που δεν αφορούν μόνο την Αριστερή Πτέρυγα, αλλά και την πρόεδρο της Βουλής.
Από το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσουν και μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης, να επιρρίψουν την ευθύνη των εκλογών στις δυνάμεις της μειοψηφίας και στη διάσπαση που προκάλεσε στην πρώτη Αριστερή κυβέρνηση της χώρας.
Η δυσαρέσκεια θα εκφραστεί άμεσα με τη συγκρότηση των λιστών, καθώς πέραν από τους διαφωνούντες βουλευτές πολλά από τα στελέχη που τράβηξαν τον Αλέξη Τσίπρα από το «αριστερό μανίκι» δεν θα τοποθετηθούν και πάλι στις λίστες.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι η διεύρυνση που θα επιχειρήσει να κάνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, καθώς στις προηγούμενες εκλογές ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έβαζε «φρένο» σε τέτοιες συνεργασίες. Σε στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ ακόμα και νυν υπουργούς που δεν είναι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πολύ πιθανό πως θα τους γίνει πρόταση να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια.
Το προφανές τόσο για κορυφαία στελέχη όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι πως με τη δεδομένη εικόνα που παρουσιάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μακριά», συνεπώς οι εκλογές μέσα στον επόμενο μήνα ίσως να αποτελέσουν μονόδρομο,
Το Συνέδριο
Παρά το γεγονός ότι οι προσυνεδριακές διαδικασίες συνεχίζονται κανονικά και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οργανώσεις έχουν αποστείλει στην Κουμουνδούρου τον αριθμό των μελών που διαθέτουν, ώστε να αποφασιστεί το μέτρο της εκλογής των συνέδρων, η διεξαγωγή του Συνεδρίου θεωρείται μετέωρη σε περίπτωση διεξαγωγής των εκλογών.
Από την κυβέρνηση θα περιμένουν τη στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν, τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν, αλλά και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα τέλη του μήνα.
Σε πρόοδο βρίσκεται το σχέδιο των θέσεων που θα κατατεθεί στις οργανώσεις των μελών, ενώ σε όλες τις διαδικασίες συμμετέχει κανονικά η Αριστερή Πλατφόρμα.
Τα σχέδια του Παναγιώτη Λαφαζάνη
Οι ξεχωριστές συσκέψεις και συνεδριάσεις της μειοψηφίας συνεχίζονται και αναμένεται να κορυφωθούν αυτή την εβδομάδα, όπου δεν αποκλείεται να παρθούν και σημαντικές αποφάσεις, όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη.
Στην πανελλαδική σύσκεψη, το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο, αναμένεται η Αριστερή Πλατφόρμα να οργανώσει και να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις για τα επόμενα βήματά της, ακόμα και για την συμμετοχή ή όχι στο συνέδριο του κόμματος.
Το "blame game" που έχει ξεκινήσει δεν έχει αφήσει καμία πλευρά να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και ο πρωθυπουργός, παρά τις εισηγήσεις που έχει δεχτεί, δεν προχώρησε στην διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα των διαφωνούντων, αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πεπεισμένος πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προσφύγει στις κάλπες δεν κινήθηκε προς την συγκρότηση δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή.
«Δεν θα είμαστε εμείς που θα ρίξουμε την κυβέρνηση της Αριστεράς», τόνιζε κορυφαίο στέλεχος της μειοψηφίας, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για το πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.
Οι κινήσεις για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα είναι δεδομένες, απλώς και στην πλευρά της μειοψηφίας κοιτούν να έχουν το σωστό «timing».
Δεν αποκλείεται να περιμένουν την προκήρυξη των εκλογών προκειμένου τότε να κάνουν τις επίσημες ανακοινώσεις. Ήδη κορυφαία στελέχη κινούνται στην περιφέρεια (Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία κτλπ) προκειμένου να μετρήσουν οργανωτικά και στελεχιακά τις δυνάμεις τους.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΕκλογέςκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα