Διαδοχή στη ΝΔ: Η μάχη των μηχανισμών και της διαδικασίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Διαδοχή στη ΝΔ: Η μάχη των μηχανισμών και της διαδικασίας

09:00 | 29/9/15
diadoxh-sth-nd-h-maxh-twn-mhxanismwn-kai-ths-diadikasias

Η μάχη για τον έλεγχο της πολιτικής επιτροπής - Ο αθέατος ρόλος και η «άτυπη συμφωνία» των βουλευτών - Το παιχνίδι των υπογραφών και το μπλόκο των υποψηφιοτήτων - Η ρευστότητα των γαλάζιων εσωκομματικών στρατοπέδων

Μια σκληρή και αθέατη μάχη δίνεται αυτή τη στιγμή στο γαλάζιο παρασκήνιο για τη συγκέντρωση των 50 υπογραφών, προκειμένου να μπορέσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ να κάνουν πράξη την επιθυμία τους και να πάρουν μέρος στην κούρσα της διεκδίκησης της αρχηγίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φαβορί σ’ αυτή τη μάχη αναδεικνύονται, με τα ως τώρα δεδομένα, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ το στοίχημα αυτό καλείται να κερδίσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης που από χτες είναι ο τέταρτος που εξέφρασε και επίσημα την πρόθεσή του να κατέλθει υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.

Το κοινό σημείο όλων των υποψηφίων προέδρων είναι η συγκέντρωση υπογραφών από τα μέλη της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ αλλά όχι από τους βουλευτές του κόμματος. Κάποια στελέχη μάλιστα κάνουν λόγο και για «άτυπη συμφωνία» μεταξύ των βουλευτών να μην εκτεθούν στο κείμενο των απαιτούμενων 50 υπογραφών, ενώ την ίδια στιγμή τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας κινούνται στο παρασκήνιο για την στήριξη του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Ορισμένα στελέχη καραμανλικής επιρροής εκφράζουν ενόχληση ότι δια αυτού του τρόπου ο κομματικός μηχανισμός χρησιμοποιείται από συγκεκριμένες υποψηφιότητες για να τεθούν εμπόδια στην κατάθεση υποψηφιοτήτων από όσους πραγματικά επιθυμούν να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος. Ενόχληση που παραπέμπει ευθέως τόσο στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και στον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Οι πληροφορίες θέλουν τον εκτελών χρέη προέδρου να συγκεντρώνει 200 και πλέον υπογραφές, δεσμεύοντας έτσι τη μισή πολιτική επιτροπή (450 μέλη), ροκανίζοντας την προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων και χωρίς ο ίδιος ακόμα να καταθέτει τη δική του υποψηφιότητα. Αλλά και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσει πολύ περισσότερες υπογραφές από τις απαραίτητες 50.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τη μισή και πλέον κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να υπογράφει κείμενο στήριξης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αμέσως μόλις κατατεθούν οι απαιτούμενες υπογραφές των μελών της πολιτικής επιτροπής στην κεντρική εφορευτική επιτροπή για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα φαίνεται να υποχωρούν υποψηφιότητες τα ονόματα των οποίων «έπαιζαν» με σχετικές αξιώσεις μόλις άνοιξε το ζήτημα της διαδοχής όπως ο Νίκος Δένδιας ή η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Εκτός κούρσας φαίνεται να βρίσκεται πια και ο Μάκης Βορίδης καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης, που χτες το βράδυ σύμφωνα με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο του MEGA είχε συλλέξει τις πρώτες 8 υπογραφές των μελών της πολιτικής επιτροπής, είχε δηλώσει ότι θα ήταν υποψήφιος μόνο στην περίπτωση που ο Μάκης Βορίδης δεν κατέθετε δική του υποψηφιότητα.

Ωστόσο κάποιοι εκ των αντιπάλων του εκτιμούν ότι η κίνηση Γεωργιάδη δεν γίνεται απαραίτητα σε συνεννόηση με τον Μάκη Βορίδη και επισημαίνουν ότι αν ο Άδωνις Γεωργιάδης συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές θα εμφανιστεί ως εκλεκτός του Αντώνη Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός τηρεί στάση ουδετερότητας. Πηγές μάλιστα από τη Λεωφόρο Συγγρού σχολιάζοντας την υποψηφιότητα Γεωργιάδη τόνιζαν ότι υποψήφιος δεν είναι όποιος αυτοανακηρύσσεται ως υποψήφιος, αλλά όποιος καταφέρει να συγκεντρώσει τις 50 υπογραφές.

Σε κάθε περίπτωση γεγονός είναι ότι η πολιτική επιτροπή της ΝΔ έχει εκλεγεί από το τελευταίο συνέδριο που έγινε επί προεδρίας του Αντώνη Σαμαρά και σημαντικό μέρος της εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την επιρροή του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο η απουσία των βουλευτών από τα κείμενα των υπογραφών που απαιτούνται για τις υποψηφιότητες δείχνει και ένα κλίμα ρευστότητας και αναδιαμόρφωσης των παλιότερων εσωκομματικών στρατοπέδων.

Ο Βασίλης Κικίλιας που αποτελεί στελεχική ανάδειξη της περιόδου Σαμαρά είναι μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να βρει στήριξη και πέραν του σαμαρικού στρατοπέδου, ιδίως από υποστηρικτές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αν εκτιμήσουν ότι μπορεί να κόψει ψήφους από τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ταυτόχρονα η μάχη μεταξύ των υποψηφίων δίνεται και επί της διαδικασίας και μάλιστα χτες "ομονόησαν" ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του γραμματέα της ΝΔ και προέδρου της ΚΕΦΕ Αντρέα Παπαμιμίκου  τον οποίο κατηγόρησαν για κινήσεις υποστήριξης του Απόστολου Τζιτζικώστα που υπερβαίνουν το θεσμικό ρόλο του.

Η απάντηση του Αντρέα Παπαμιμίκου προς το Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθε αμέσως με την σύγκληση της ΚΕΦΕ η οποία αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν θα αλλάξει η διαδικασία εκλογής του προέδρου του κόμματος και μάλιστα σε δηλώσεις του ο γραμματέας της ΝΔ τόνισε με νόημα ότι «εγγυόμαστε την πιστή εφαρμογή του καταστατικού». Κίνηση που εκτός των άλλων παραπέμπει και στη διάθεσή του να μην παραιτηθεί από γραμματέας της ΝΔ αυτή τη στιγμή, παρά τις κατηγορίες που εξαπολύουν σε βάρος του οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έστειλε τα δικά του μηνύματα προς τους προύχοντες της ΝΔ συναρτώντας την υποψηφιότητά του με το ρόλο του προέδρου που θα μπορέσει να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί στη ΝΔ και όχι να είναι «τοποτηρητής» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο «Sport 24 Radio 103,3» και στην εκπομπή των Θ. Λάλα και Χ. Παυλίδη σημείωσε αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα ότι δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της ΝΔ όποιος δεν είναι βουλευτής. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών