Στρατηγική και αγκάθια για τη ΝΔ, 15 ημέρες πριν την κάλπη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στρατηγική και αγκάθια για τη ΝΔ, 15 ημέρες πριν την κάλπη

09:58 | 7/9/15
strathgikh-kai-agkathia-gia-th-nd-15-hmeres-prin-thn-kalph

Η “μίνι-ΔΕΘ”, άνευ υποσχέσεων, του Μεϊμαράκη σήμερα στην Αθήνα, τα ερωτήματα για την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, η αμηχανία απέναντι στην τακτική Τσίπρα- Καμμένου να υπενθυμίζουν την εποχή Σαμαρά, το παρασκήνιο με τα ψηφοδέλτια

Στην τελική ευθεία προς την κάλπη, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τη μάχη της συσπείρωσης, αντιμετωπίζει όμως και μία σειρά από “αγκάθια” στην αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου στρέφει τη συζήτηση στο δίλημμα “νέο και παλιό”, με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Πάνο Καμμένο να υπενθυμίζουν την εποχή Σαμαρά, προς αμηχανία της Συγγρού, η οποία δεν θέλει να αδειάσει τον πρώην πρωθυπουργό, δεν επιθυμεί όμως και την ταύτιση μαζί του.

Η γαλάζια ηγεσία προσδοκά άλλωστε την επιστροφή ψηφοφόρων που είχαν απομακρυνθεί από τη ΝΔ επί Σαμαρά, ενώ φοβάται το ενδεχόμενο συσπείρωσης της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που τη δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του τελευταίου επταμήνου ξεπεράσει η οργή για την προηγούμενη κυβέρνηση.

Έτσι στη σχετική αναφορά του κ.Τσίπρα κατά τη χθεσινή του ομιλία στη ΔΕΘ, η Ν.Δ απάντησε υπενθυμίζοντας απλά το περσινό “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”.

Παρουσίαση δικού της προγράμματος πάντως δεν θα πραγματοποιήσει η ΝΔ, φοβούμενη πως όποια υπόσχεση ή δέσμευση θα σκοντάψει πολύ σύντομα στη μνημονιακή πραγματικότητα. Έτσι ενώ όταν ξεκίνησε η γαλάζια διαδικτυακή καμπάνια, η Συγγρού άφηνε να εννοηθεί ότι στις 6 Σεπτεμβρίου θα παρουσίαζε ορισμένες έστω προτάσεις, αυτό δε συνέβη. Το γενικό περίγραμμα ενός κυβερνητικού σχεδίου θα δώσει ο κ.Μεϊμαράκης στην ομιλία του το Σάββατο στη ΔΕΘ, δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα δώσει και συνέντευξη τύπου την Κυριακή, δεδομένου ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία με τον κ.Τσίπρα.

Σήμερα πάντως, που ο κ.Τσίπρας θα δίνει τη δική του συνέντευξη τύπου, ο κ.Μεϊμαράκης έχει οργανώσει μία “μίνι- ΔΕΘ” στην Αθήνα, καθώς θα έχει σειρά συναντήσεων με παραγωγικούς φορείς: Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και ΕΒΕΑ, ΣΕΒ, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ΠΟΜΙΔΑ), και με εκπροσώπους του Οικονομικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Όσον αφορά στα ψηφοδέλτια, οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν χθες τις υποψηφιότητες τους στο Πρωτοδικείο, οι λίστες όμως αυτές καθεαυτές θα κατατεθούν και θα ανακοινωθούν Τρίτη- Τετάρτη. Η σειρά σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων, καθώς εάν η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα οι εκλόγιμες θέσεις αυξάνονται και άρα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και για τις θέσεις αμέσως μετά τις “σίγουρες”.

Καθώς πάντως στις πρώτες και μετά βεβαιότητα εκλόγιμες θέσεις θα τηρηθεί η σειρά εκλογής του Ιανουαρίου, οι πληροφορίες αναφέρουν λίγες μόνο αλλαγές κατά κανόνα συμβολικές προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο διπλός στόχος του ανοίγματος προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο- μεσαίο χώρο και της επιστροφής στο “γαλάζιο μαντρί” δυνάμεων της παραδοσιακής κεντροδεξιάς. Ο σκηνοθέτης Πάνος Κοκκινόπουλος (δημιουργός των πρώτων τηλεοπτικών σποτ του Ποταμιού) στην Α Αθήνας αποτελεί μία χαρακτηριστική επιλογή στην πρώτη κατεύθυνση και τα στελέχη των ΑΝΕΛ Μαρίνος Ουζουνίδης στον Έβρο και Ελένη Πολύζου στη Λάρισα, δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στη δεύτερη.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών