Το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου με 155 βουλευτές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου με 155 βουλευτές

10:11 | 21/9/15
to-mellon-tis-kivernisis-tsipra-kammenou-me-155-vouleftes

Έρχονται νέοι φόροι, μέτρα του μνημονίου και η αξιολόγηση από την Τρόικα - Ο κ. Τσίπρας ορκίζεται ξανά Πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας - Την Τρίτη θα ορκιστεί και η νέα κυβέρνηση

Μία δεύτερη ευκαιρία στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στον Αλέξη Τσίπρα, ως πρωθυπουργό, έδωσαν οι κάλπες, καθώς τα δύο κόμματα παρά την υπογραφή και την ψήφιση του μνημονίου, αλλά και τις απώλειες σε σχέση με την αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, διασφαλίζουν 155 βουλευτές.

Από χθες το βράδυ φάνηκε καθαρά ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος θα προχωρήσουν μαζί στη νέα κυβέρνηση, στην οποία δεν θα μπει τρίτο κόμμα, παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο είναι ισχνή και η πολιτική σταθερότητα θα παραμείνει το ζητούμενο, αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει προς ψήφιση σειρά επώδυνων μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τον λογαριασμό που φτάνει άμεσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις)

Η συγκυβέρνηση που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης έχει μπροστά της σειρά σκληρών και επώδυνων μέτρων και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει με τις ψηφοφορίες στη Βουλή μέχρι το πρώτο τουλάχιστον κρας - τεστ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς πιο συνεκτική αυτή τη φορά, όμως η πλειοψηφία των δύο κομμάτων είναι σχετικά χαμηλά για την εφαρμογή μνημονίου.

Άλλωστε η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της ολόκληρο το τρίτο μνημόνιο, τα capital controls και την οικονομία που έχει περάσει και πάλι σε φάση ύφεσης.

Σημειώνεται ότι η ίδια ακριβώς συγκυβέρνηση είχε 162 βουλευτές τον Ιανουάριο και έπεσε μέσα σε λίγους μήνες. Ωστόσο το παράδειγμα αποτυχίας των κ.κ. Λαφαζάνη - Κωνσταντοπούλου μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για όσους σκεφτούν να διαφοροποιηθούν από την κομματική γραμμή.

Σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργεί υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ολλανδού «υπερ - πρωθυπουργού» που φτάνει στην Ελλάδα για να ελέγχει τη σωστή εφαρμογή των μέτρων. Μάλιστα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μπροστά της τις επόμενες μέρες τους νέους φόρους, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις για να περάσει την πρώτη αξιολόγηση.

Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος είχαν χθες συνάντηση που επισφράγισε τη συνέχιση της συνεργασίας τους, ενώ η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης προγραμματίζεται για αύριο.

Κύρια χαρακτηριστικά της Βουλής που προέκυψε από τη χθεσινή αναμέτρηση είναι πως μετά την αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας να υπερβεί το όριο του 3%, ευθέως «αντιμνημονιακά» κόμματα είναι μόνον η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ίσως επιτρέψει την υπερψήφιση δύσκολων νομοσχεδίων, παρότι, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα που απέτρεψε το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεργασιών, ευλόγως Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έσπευσαν να αυτοτοποθετηθούν στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής, το αντιμνημονιακό μέτωπο θα εκπροσωπείται ουσιαστικά μόνο από το ΚΚΕ.

«Στην Ευρώπη η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός είναι συνώνυμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε μαζί για μια ολόκληρη τετραετία, διότι η εντολή που πήραμε είναι εντολή τετραετίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χθες το βράδυ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου το μεσημέρι της Δευτέρας προκειμένου να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός το απόγευμα της ίδιας ημέρας και η κυβέρνηση το πρωί της επομένης.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος θα μπορούν να υπολογίσουν στις ψήφους της ΝΔ για να περάσουν μνημονιακά νομοσχέδια, ενώ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι τοποθετήθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στη θέση της αντιπολίτευσης.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έκανε δηλώσεις το βράδυ των εκλογών, αναγνωρίζοντας την ήττα του κόμματός του. Παράλληλα, με τις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι στο κόμμα θα κινηθούν εν καιρώ οι δημοκρατικές διαδικασίες αναφορικά με το θέμα της ηγεσίας.

Επί της στάσης της ΝΔ στους εφαρμοστικούς νόμους, υπογράμμισε ότι εάν τα μέτρα είναι προς σωστή κατεύθυνση θα τα ψηφίσει η Ν.Δ. και αν είναι αρνητικά θα τα καταψηφίσει. «Ανάλογα την κάθε περίπτωση θα έχουμε και ανάλογη συμπεριφορά» είπε και άφησε ανοικτό να απέχει η ΝΔ από ψηφοφορίες.

Τέλος, στη Βουλή εισέρχεται με 9 βουλευτές η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. «Άντεξε η Ένωση Κεντρώων και είναι νίκη των νέων αυτής της χώρας. Η σεμνότητα, το ήθος των νέων βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων θα είναι υπόδειγμα και θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του επόμενου διαστήματος», δήλωσε ο κ. Λεβέντης.

Με καταμετρημένο το 99,45% τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 145 έδρες και 35,47 %
ΝΔ: 75 έδρες και  28,09 %
Χρυσή Αυγή: 18 έδρες και 6,99 %
ΠΑΣΟΚ: 17 εδρες και 6,28 %
ΚΚΕ: 15 έδρες και 5,55 %
Ποτάμι: 11 έδρες και 4,09 %
ΑΝΕΛ: 10 έδρες και 3,69 %
Ένωση Κεντρώων: 9 έδρες και 3,43 %

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών