10:35 | 21/9/15
Κλειστά εξακολουθούν να κρατούν τα χαρτιά τους στην Κουμουνδούρου όλα τα κορυφαία στελέχη, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης
Αν και ο Αλέξης Τσίπρας «πολιορκήθηκε» από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του σχετικά με τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση, τονίζοντας πως την τελική σύνθεση θα την έχει την Τρίτη το πρωί, αφού συνομιλήσει με τους συνεργάτες του.
Μπαράζ επαφών αναμένεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας όλη την ημέρα στο γραφείο του προκειμένου να φτιαχτεί το νέο υπουργικό συμβούλιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει και ένα νέο χαρτοφυλάκιο.
Το υπουργείο για την δημοσιονομική προσαρμογή, θα φτιαχτεί στα πρότυπα της Πορτογαλίας, όπου ένας «υπερυπουργός» θα αναλαμβάνει για λογαριασμό όλων των συναδέλφων του να τρέχει τόσο την διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα ανοιχτά ζητήματα, όσο και την αξιολόγηση.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές η σκέψη για τη δημιουργία αυτού του υπερυπουργείου «του μνημονίου» ανήκει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο πληροφορίες αναφέρουν, πως του έχει προταθεί να το αναλάβει.
Ανάλογα με την διάθεση και την θέληση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και του Γιώργου Χουλιαράκη να μπουν ή όχι στην κυβέρνηση, θα κινηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναλόγως θα πράξει και για την «σπαζοκεφαλιά» του νέου υπουργού Οικονομικών.
Το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα φαίνεται πως έχει ήδη πέσει ως πρόταση στην Κουμουνδούρου να παραμένει στην θέση του, χωρίς, όμως ο ίδιος να έχει τοποθετηθεί ακόμα αν το επιθυμεί. Άλλωστε η τοποθέτηση του ως υπηρεσιακού υπουργού ήταν πρόταση του Αλέξη Τσιπρα προς την Βασιλική Θάνου.
Από το τωρινό σχήμα έντονα στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου ακουγόταν και το όνομα της υπουργού Παιδείας Φρόσως Κιάου, ενώ για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο υποψηφιότητα, εκτός από τον Αριστείδη Μπαλτά, φαίνεται να έχει βάλει και ο 5ος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Γαβρόγλου.
Σε ισχυρά χαρτοφυλάκια που έχουν να κάνουν με την διοίκηση, την ανάπτυξη, τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική και ενεργειακή πολιτική αναμένεται να παραμείνουν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Νίκος Βούτσης, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Μάρδας, Θεανώ Φωτίου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα δεχθεί να τοποθετηθεί σε κάποιο υπουργείο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να παραμείνουν η Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπος, αλλά και οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ως διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού.
Στο υπουργείο Εξωτερικών θα βρεθεί και πάλι ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ θέση στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως θα έχει και ο Νίκος Ξυδάκης. Πιθανή θεωρείται η επιστροφή του Γιάννη Πανούση στην Κατεχάκη.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επιστρέψει, εκτός απροόπτου, ο Πάνος Καμμένος, ενώ στη σημερινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα καθοριστεί και ο αριθμός των υπουργείων που θα λάβουν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Υπενθυμίζεται πως στο τελευταίο κυβερνητικό σχήμα το κόμμα του Πάνου Καμμένου συμμετείχε με 6 δικά του μέλη.
Αμετακίνητος από το σχετικό χαρτοφυλάκιο κατά της διαφθοράς φαίνεται να παραμένει ο Τάκης Νικολούδης. Όπως και τον περασμένο Ιανουάριο το όνομα του έμπειρου κοινοβουλευτικού Νίκου Βούτση έχει ακουστεί για τη θέση του Προέδρου της Βουλής.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΑΝΕΛβουλευτικές εκλογέςΕκλογές 2015εκλογικο αποτελέσματακυβέρνησηΠάνος ΚαμμένοςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων