Τσίπρας στο υπουργικό: Δεν είστε μόνιμοι - Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, ανήκουν στον ελληνικό λαό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τσίπρας στο υπουργικό: Δεν είστε μόνιμοι - Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, ανήκουν στον ελληνικό λαό

13:24 | 25/9/15

Ο πρωθυπουργός μίλησε στους υπουργούς τους, κάνοντάς του αυστηρές συστάσεις για τον τρόπο που θα εργαστούν - Τους ζήτησε να σταματήσουν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις - Προτεραιότητα να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

"Θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχετε μπροστά σας" ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως "καλούμαστε να τιμήσουμε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο ελληνικός λαός για δεύτερη φορά σε οκτώ μήνες, που μας γεμίζει με ευθύνη να ανταποκριθούμε και να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη του λαού μας".

Οι άξονες που εξέθεσε αφορούν στην γρήγορη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της συμφωνία για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα κρίνουν εν πολλοίς την πορεία της οικονομίας.

Μια λέξη: Δουλειά

"Η εντολή που λάβαμε μεταφράζεται σε μια και μόνο λέξη. Δουλειά, σκληρή δουλειά χωρίς ιδιοτέλειες αλλά με συλλογικότητα και με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του λαού" είπε ενώ τοποθέτησε τον ορίζοντα σε βάθος τετραετίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι "σε τέσσερα χρόνια να έχουμε δημιουργήσει μια άλλη Ελλάδα, που θα έχει βγει από την κρίση και την επιτροπεία των δανειστών και θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο. Μια Ελλάδα που θα κρατά τους νέους ανθρώπους, να μπορούν να μείνουν εδώ"

Όπως είπε ο στόχος στον ορίζοντα της τετραετούς θητείας, είναι εφικτός "αρκεί να τολμήσουμε μεγάλες τομές και αλλαγές και να δουλέψουμε σκληρά. Αν στην πρώτη φάση είχαμε τη διαπραγμάτευση, σήμερα έχουμε ένα ακόμη πιο δύσκολο και επίπονο έργο. Να ανοίξουμε το δρόμο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αντιστρέφει την πορεία της τελευταίας 5ετίας. Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο επιταχύνθηκε βάθυνε, διευρύνοντας ανισότητες και βυθίζοντας στην αβεβαιότητα μεγάλα τμήματα πληθυσμού".

Το νέο παραγωγικό μοντέλο της κυβέρνησης

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης ενός άλλου μοντέλο που πρέπει να λειτουργήσει στην πράξη και να παράξει κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα και το οποίο να στηρίζεται στο σεβασμό και την προστασία της εργασίας και στην αναδιανομή των οικονομικών βαρών. Επίσης τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων της κοινωνίας.

Προτεραιότητα τα συμφωνηθέντα για να πάμε στο χρέος

"Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό πρέπει να εργαστούμε για την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος" είπε και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να δουλέχει γρήγορα ώστε να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα. "Αποτελεί άμεση προτεραιότητα, με πρώτο βήμα την ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών".

"Από αυτές τις δύο διαδικασίες θα εξαρτηθεί η εξέλιξη της οικονομίας. Η απομείωση θα κάνει το χρέος βιώσιμο και θα κάνει την οικονομία ελκυστική και ασφαλή για επενδύσεις. Ενώ η ανακεφαλαιοποίηση αν γίνει όπως πρέπει, μπορεί να αποκαταστήσει την ρευστότητα" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα αγκάθια και οι ευκαιρίες της συμφωνίας

"Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, αφού εμείς τα διαπραγματευτήκαμε και έτσι γνωρίζουμε το αντίδοτο" είπε για τα μέτρα που δυσκολεύουν την κοινωνία, τονίζοντας όμως πως η συμφωνία "περιλαμβάνει  σειρά θετικών δράσεων με δική μας επιμονή και ανοιχτών ζητημάτων που επίσης έμειναν ανοιχτά με δική μας παρέμβαση".

Στα θετικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αδήλωτη εργασία. Από την άλλη στα ανοιχτά ζητήματα ανέφερε τα κόκκινα δάνεια για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το θέμα των εργασιακών σχέσεων όπου στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, τόνισε τη διασφάλιση πως το ταμείο της δημόσιας περιουσίας θα αξιοποιεί και δεν θα εκποιεί τη δημόσια περιουσία. "Να μη χάσουμε σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης και να μην επιστρέψουμε σε ακραίες πολιτικές αδιέξοδου φιλελευθερισμού" ανέφερε για τις κρίσιμες αυτές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Βάρος στη στήριξη του κοινωνικού κράτους

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως ανέφερε πως η κυβέρνηση θα ενσκύψει ιδιαίτερα στη στήριξη του κοινωνικού κράτους. "Στην υγεία, να λειτουργήσουμε γρήγορα ώστε να συνεχιστεί η αναβάθμιση της" είπε και ένα λόγο για στόχο τη δημιουργία πρωτοβάθμιας υγείας, μεταρρύθμιση εμβληματική για τη χώρα.

"Αντίστοιχα εμβληματική θα είναι και η παρέμβαση στην παιδεία. Να αφήσουμε το στίγμα μας με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Να συμβάλουμε στο πρόγραμμα, στα βιβλία τα κενά των διδακτικών θέσεων, τη σύνδεση του πολιτισμού και του αθλητισμού" ανέφερε για τον τομέα της παιδείας.

Συνεχίζεται η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης

Όπως είπε στη συνέχεια, στο πεδίο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα που πρέπει να συνεχιστούν. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ανεργία απαράδεκτη σε μεγέθη που δεν είναι αποδεκτά για μια ευρωπαϊκή χώρα.
Να ξεμπερδεύουμε με το παλιό

Ψηλά στην ατζέντα έβαλε όμως ο κ. Τσίπρας και το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής. "Να σπάσουμε το απόστημα, να κάνουμε τομές και ρήξεις με αυτό που ονομάσαμε παλιό, φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Με δική μας πρωτοβουλία στη συμφωνία τα ζητήματα αυτά έχουν ενταχθεί στις παρακολουθούμενες δράσεις. Η στήριξη των θεσμών, όπως της δικαιοσύνης, ήταν, είναι και θα είναι δεδομένη και σαφής" σημείωσε.

Όπως αποδεικνύεται και από τη δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου για τη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως από αυτό το υπερπολύτιμο πρόγραμμα δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Οι πόροι από το ΕΣΠΑ, τόσο των περασμένων ετών που δεν έχει απορροφηθεί, όσο και του τρέχοντος προγράμματος θα δώσουν σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το έναυσμα για την κοινωνία και την οικονομία. "Έχουμε αναπροσανατολίσει τη χρηματοδότησή του σε τομείς για την καινοτομία και νέες τις τεχνολογίες, για να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα στο χώρο αυτό και να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στη χώρα".

Τα έτοιμα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν άμεσα

"Η προηγούμενη περίοδος άφησε παρακαταθήκη δράσεων και νομοσχεδίων που θα προωθηθούν προς ψήφιση άμεσα" είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ενδεικτικά στο νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού, τη συνεταιριστική οργάνωση αγροτών, τη δημόσια διοίκηση και την έρευνα και καινοτομία. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αυτά είναι έτοιμα, θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν άμεσα, αφού όπως είπε είναι προφανής η ανάγκη να επιταχύνουμε το έργο μας, παρεμβάσεις με ταχύτητα μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα.

Πρόκληση η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

"Έχουμε μπροστά μας τη διαχείριση μια μεγάλης κρίσης, μέσα στην κρίση, που είναι το θέμα των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυρίως ροών" είπε ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο και αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

"Απέναντι στη λογική των φρουρίων, των τοίχων και των φραχτών πρέπει να δουλέψουμε σκληρά να αποδείξουμε ότι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη δεν είναι ουτοπία, αλλά μπορεί να γίνει αποτελεσματική πολιτική πράξη για τους πρόσφυγες και για τους ντόπιους που πρέπει να τύχουν της βοήθειάς μας" ανέφερε, σημειώνοντας πως το προσφυγικό έχει αναδείξει τις αντιθέσεις στην Ευρώπη που διατρέχουν την ήπειρο σε πολιτικό επίπεδο.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για στενή συνεργασία με την Ιταλία και αναφέρθηκε σε μια επιτυχημένη απόφαση που ανοίγει ένα δρόμο, αν και έρχεται καθυστερημένα. "Δεν μπορεί να αφήνεται κάθε κράτος να διαχειρίζεται μόνο του τα προβλήματα, αλλά πρέπει να μοιραζόμαστε την ευθύνη και τις δυσκολίες. Είναι ένα θετικό βήμα η απόφαση, πρέπει όμως να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να ανταπεξέλθουμε σε μια από τις μεγαλύτερες προσκλήσεις της σύγχρονης ιστορίας" σημείωσε.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών