Δυτική Ελλάδα: Στα κάγκελα πάλι οι μηχανικοί για το ασφαλιστικό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Δυτική Ελλάδα: Στα κάγκελα πάλι οι μηχανικοί για το ασφαλιστικό

11:04 | 16/10/15
dytikh-ellada-sta-kagkela-pali-oi-mhxanikoi-gia-to-asfalistiko
To TEE Δυτικής Ελλάδας με επιστολή του προς τους βουλευτές των τριών νομών, προειδοποιεί για τον κίνδυνο έκθεσης χιλιάδων μηχανικών και των οικογενειών τους ως προς την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, αν εγκριθούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου οι οποίες καταργούν την δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τα έτη 2015-2016.

Σύμφωνα με έρευνα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας που παρουσιάστηκε στο χθεσινό φύλλο της «Π», 67,2% των μηχανικών του ιδιωτικού τομέα, δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για διάστημα μέχρι 12 μήνες, ενώ για διάστημα 1-2 χρόνια δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εισφορές το 13,3% των ερωτηθέντων και για διάστημα 2-3 χρόνια το ποσοστό είναι 10,1%.

Επίσης, το 60,8% των απασχολούμενων μηχανικών στον ιδιωτικό τομέα, έχει επιλέξει χαμηλότερη κατηγορία ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ ενώ διακανονισμό των οφειλών σε δόσεις έχει κάνει το 70,1% των μηχανικών.

Οπως αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, με τη ρύθμιση των άρθρων 38 και 39 του ν.4331/2015, το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ αύξησε κατά πολύ τα έσοδα του από τις ασφαλιστικές εισφορές των Μηχανικών οι οποίοι, υπό το καθεστώς του ν. 3986/2011 και τις παράλογες αυξήσεις που επεβλήθησαν σε αυτούς, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν προς αυτές σε ποσοστό άνω του 50%. Ενδεχόμενη ακύρωση των δύο άρθρων, θα αποτελέσει τον ακαριαίο πνιγμό στην ανάσα που δόθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ αλλά θα έχει και τραγικές συνέπειες στον ίδιο τον ασφαλιστικό φορέα λόγω της, εκ νέου, εκτίναξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Να σημειωθεί ότι σε μια προσπάθεια αποτροπής της κατάργησης του Νόμου 4331/2015, το ΤΕΕ διεξάγει διαδικτυακό δημοψήφισμα έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα πάνω από 3000 υπογραφές, τις οποίες απέστειλε στο υπ. Εργασίας.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ

Στο μεταξύ, η δημοσιοποίηση της έρευνας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για την επαγγελματική κατάσταση των μηχανικών του ιδιωτικού τομέα στην Αχαΐα, έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση.

Από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας, είναι ότι το 50% των μηχανικών σκέφτεται την άμεση μετανάστευση στο εξωτερικό ή και την αλλαγή επαγγέλματος και μόνο το 35% δηλώνει ότι τα βγάζει πέρα αποκλειστικά με τους πόρους που του αποφέρει η άσκηση επαγγέλματος.

Μια άλλη διάσταση που αναδεικνύεται από την έρευνα του ΤΕΕ, είναι και η αλλαγή των τάσεων και η προσαρμογή των ειδικοτήτων των μηχανικών στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Ενώ η αρχική μέτρηση έδειξε ότι οι περισσότεροι μηχανικοί στην Αχαΐα ασχολούντο στον τομέα των υπηρεσιών για οικοδομικά έργα, σε αρχιτεκτονικά σχέδια και μελέτες, λόγω της κατάρρευσης του οικοδομικού αντικειμένου, οι τάσεις για το μέλλον δείχνουν μια απότομη στροφή του επαγγέλματος σε άλλες ειδικότητες.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πηγή: pelop.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών