17:59 | 16/10/15
Αίτημα κατατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Βουλή
Με ομόφωνη απόφαση, που έλαβε στη σημερινή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ ζητά την άμεση απόσυρση του άρθρου 13 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που συζητείται στη Βουλή, το οποίο προβλέπει τη μη απόδοση ανταποδοτικών τελών στους δήμους από τους παραχωρησιούχους του Δημοσίου.
Το σχετικό αίτημα κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Βουλή, αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη.
Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου καθώς στερεί από τους δήμους σε ετήσια βάση θεσμοθετημένους πόρους ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών, υποχρεώνει τους δήμους να καλύπτουν τα έξοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών τους από μειωμένο αριθμό υπόχρεων και αυτό θα έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την αύξηση της επιβάρυνσης με ανισομερή και άδικο τρόπο των νοικοκυριών και των υπόλοιπων επιχειρήσεων κ.ά.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, κατήγγειλε ότι πρόκειται για ένα «δωράκι» στους επιχειρηματίες, υπογράμμισε ότι δεν είναι «προαπαιτούμενο» και ότι «για πρώτη φορά μπαίνει χέρι στον σκληρό πυρήνα της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων».
Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας κάλεσε κι αυτός την κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική διάταξη, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια ήδη οι δήμοι έχουν υποστεί τεράστια μείωση στη χρηματοδότηση από την Πολιτεία.
Από τη «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο επικεφαλής της, δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, επισήμανε ότι οι δήμοι σήμερα επιβιώνουν ουσιαστικά χάρις στα δημοτικά τέλη και η ρύθμιση αυτή θα είναι «κερκόπορτα» για απαλλαγή και άλλων τελών.
Στην απόφασή της η ΚΕΔΕ, εκτός από την απόσυρση του άρθρου 13 ζητά και μια σειρά τροποποιήσεων επί άλλων διατάξεων του νομοσχεδίου. Ειδικότερα να μην περιλαμβάνει τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα, τις Επιχειρήσεις και τα Συλλογικά Όργανα αυτών, η δυνατότητα ενοποίησης και μεταφοράς των διαθεσίμων σε ένα λογαριασμό με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Επίσης, η υποχρέωση κατάρτισης συνοπτικού προϋπολογισμού έως 31 Ιουλίου από το ΥΠΕΣ να μην συνιστά υποχρέωση των ΟΤΑ να καταρτίσουν ανάλογα σχέδια, αλλά μόνον εκτιμήσεις και προβλέψεις στοιχείων κ.ά.
Σχετικές ετικέτες:βουλήΕλλάδαΚΕΔΕκυβέρνησηΠολιτικήπολυνομοσχέδιοΣΥΡΙΖΑυπουργείο Εσωτερικών
Σχετικά άρθρα