10:35 | 20/10/15
Η κυβέρνηση λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις - Καταργούνται οι επικουρικές συντάξεις
Θέσπιση βασικής σύνταξης ύψους 390 ευρώ, κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και ανακαθορισμό με στόχο τη μείωση των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων προβλέπει η μεταρρύθμιση του υπουργού Εργασιας Γιώργου Κατρούγκαλου η οποία θα τεθεί σήμερα υπόψη του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Κατρούγκαλος στην κοινή συνεδρίαση των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση που εμπεριέχει στοιχεία του πορίσματος των 12 σοφών, ωστόσο ο ίδιος απορρίπτει αρκετά σημεία του πορίσματος.
Ο κ. Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει μια πρόταση που προβλέπει:
-Διαμόρφωση μίας εθνικής σύνταξης στα 390 ευρώ
-Ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων στις κύριες
-Διάσωση του ΕΚΑΣ μέσω της εθνικής σύνταξης. Διαμόρφωση χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους και υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους. Όπως είπε, χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση, δεν μπορεί να έχει ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης κάποιος που αμείβεται με 700 ευρώ και κάποιος που αμείβεται με 4000 ευρώ . Παράλληλα θα καταργηθούν οι διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού των συντάξεων που ίσχυαν έως τώρα στο δημόσιο και στα ειδικά ταμεία. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής σοφών το ποσοστό αναπλήρωσης για κύρια και επικουρική σύνταξη πρέπει να περιοριστεί στο 55% από 70% που είναι σήμερα για 35 χρόνια ασφάλισης.
-Ανακαθορισμός των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται. Ο επανακαθορισμός με βάση μειωμένους συντελεστές στο αρχικό ποσό πριν από τις μνημονιακές περικοπές θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων έως 30%. Ωστόσο η κυβέρνηση με αυτό το «τέχνασμα» θα «απορροφήσει» την μνημονιακή υποχρέωση 2 δισ. ευρώ να βρει ισοδύναμα για τις περικοπές των υψηλών συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.
Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Κατρούγκαλος φαίνεται να μην περιλαμβάνει στην πρότασή του τη σύνδεση της περιουσίας με τη σύνταξη.
Το υπουργείο Εργασίας μάλιστα, επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που άφησαν πληροφορίες, αλλά και οι δηλώσεις από στελέχη του υπουργείου για επιβολή φόρου στα υψηλά εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, αλλά και για υποχρεωτική μίνιμουμ εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Πάντως ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου περί είσπραξης των εισφορών βάσει των αποδείξεων, μέσω του Τaxisnet, που προκάλεσαν σύγχυση,και επανέφεραν ως ελληνική πρόταση, την πρόταση της τρόικας για επιβολή ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, όπως προέβλεπε το δεύτερο Μνημόνιο, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο υποστηρίζει ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ή σε επιβολή οποιασδήποτε άλλης εισφοράς, συνιστούν μυθεύματα. Προσθέτει δε, ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και η τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο.
Σχετικές ετικέτες:ασφαλιστικόΓιώργος ΚατρούγκαλοςΕλλάδαεπικουρικές συντάξειςκυβέρνησηΟικονομίασυντάξειςΣΥΡΙΖΑΥπουργείο Εργασίας
Σχετικά άρθρα