Γιατί το Capital Control ήρθε για να ...μείνει! | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γιατί το Capital Control ήρθε για να ...μείνει!

21:36 | 6/10/15
giati-to-capital-control-hrthe-gia-na-meinei

Oi τρεις λόγοi για τους οποίους θα διατηρηθεί το capital control στην ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα

Χρονικό διάστημα, τουλάχιστον, δύο ετών θα μεσολαβήσει πριν γίνει η άρση του περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων. Αυτό λένε καλά πληροφορημένες πηγές του NEWS 247, οι οποίες επισημαίνουν τους τρεις λόγους για τους οποίους θα διατηρηθεί το capital control στην ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα.

Ο πρώτος αφορά την ομαλοποίηση της κατάστασης και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στο τραπεζικό σύστημα.

Ο δεύτερος αφορά την αξιοποίηση των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ο μεγαλύτερος “εχθρός” κατά της φοροδιαφυγής. Τις τελευταίες 10ετίες, η πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των προγραμμάτων των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και το σύνηθες αντιπολιτευτικό επιχείρημα.

Και ο τρίτος σχετίζεται με την πρόθεση της κυβέρνησης και των εταίρων δανειστών της χώρας να αλλάξει την νοοτροπία των Ελλήνων για τον τρόπο πληρωμών, μέσω της υποχρέωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή κουλτούρας θα γίνουν και επικοινωνιακές ενέργειες. Την ευθύνη του περιεχομένου αυτών των ενεργειών θα έχει η Γενική Γραμματεία Εσόδων, λένε πηγές.

Αυτό δε σημαίνει ότι για δύο χρόνια θα υπάρχουν οι περιορισμοί έτσι όπως αυτή τη στιγμή τους υφίστανται οι καταθέτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Τουναντίον, όσο η δημοσιονομική προσαρμογή επιτυγχάνεται και παράλληλα υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, τόσο το σύστημα θα χαλαρώνει. Ωστόσο, οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά, σε υποχρεωτική βάση. Η ανάληψη απεριόριστων μετρητών από τα γκισέ των τραπεζών θα αργήσει να έρθει...

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων, εξετάζει την υποχρεωτική πληρωμή για υποχρεώσεις προς το δημόσιο μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στόχος είναι να “πιάσει” το σύστημα τους φοροφυγάδες που μέχρι σήμερα μέσω των μετρητών ξεφεύγουν.

Ομαλή εφαρμογή του Capital Control

Γιατί όμως δεν έγινε αλαλούμ όταν εφαρμόστηκαν (για άλλους και γνωστούς λόγους) οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, από τον απλό πολίτη έως τη μεγαλύτερη επιχείρηση; Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, είχε έτοιμο το σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Είχε σχεδιάσει ολόκληρο το πλάνο, για κάθε κατηγορία (φυσικά πρόσωπα, μικρές εταιρείες, μεσαίες και μεγάλες) και μάλιστα είχε εφαρμόσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, πιλοτικά, στα τελωνεία των αεροδρομίων. Μέχρι την εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι συναλλαγές γινόντουσαν μόνο με μετρητά και επιταγές. Με την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα μετρητά χρησιμοποιούνται μόνο στο 1% του συνόλου των συναλλαγών, 19% χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το υπόλοιπο 80% αντιστοιχεί σε επιταγές. Αυτό “διορθώνεται” μέρα με τη μέρα, προς την κατεύθυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι νέες εκδώσεις χρεωστικών καρτών

Από τη στιγμή που επιβλήθηκε το capital control οι νέες εκδώσεις χρεωστικών καρτών ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε έκρηξη της ζήτησης σε πολλές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελμάτων που ζήτησαν από μόνες τους να εγκαταστήσουν συσκευές POS για να δέχονται χρεωστικές κάρτες αντί μετρητών. Και τούτο διότι πρακτικά έχαναν εισόδημα, αφού οι καταναλωτές δεν είχαν διαθέσιμα μετρητά για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και προτιμούσαν τις επιχειρήσεις και τα γραφεία που είχαν τέτοια μηχανήματα. Το σύνολο των μηχανημάτων- τερματικών POS που έχουν εγκατασταθεί από τις τράπεζες, αλλά και από την ιδιωτική εταιρεία Viva Wallet, ακόμα δεν είναι διαθέσιμο, ωστόσο όλες οι πλευρές συνομολογούν ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Τα επαγγέλματα τα οποία έσπευσαν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα του capital control είναι δικηγόροι, διατροφολόγοι, φαρμακοποιοί, γιατροί, εκπαιδευτικοί που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, οδοντιατρικές κλινικές, ταξιδιωτικά γραφεία, κομμωτήρια, κλπ

Χρεώσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Από την πλευρά των τραπεζών, το ύψος των χρεώσεων προμήθειας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές συνεκτιμά τρία κριτήρια. Το πρώτο είναι η φερεγγυότητα (αν είναι στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, κλπ), το δεύτερο αφορά το μέγεθος του τζίρου για τις επιχειρήσεις και το τρίτο, ο μέσος όρος της δυνητικής συναλλαγής με κάρτα, σε σχέση με τον συνολικό τζίρο.

Οι τράπεζες δίνουν τα μηχανήματα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς χρέωση, ενώ η ιδιωτική εταιρεία πουλάει τα μηχανήματα αυτά από 150 ευρώ έως 370 ευρώ. Οι τράπεζες ωστόσο, δίνουν χωρίς λεφτά τις συσκευές POS μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν ετήσιο τζίρο άνω των 30.000 ευρώ, ενώ η ιδιωτική εταιρεία Viva Wallet τα πουλάει σε όποιον ενδιαφέρεται.

Οι χρεώσεις προμήθειας από τις τράπεζας για τους καλούς πελάτες του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών, αντιστοιχεί μεταξύ 0,9% έως 1% του συνόλου των συναλλαγών πλέον 8 λεπτών του ευρώ. Σε γιατρούς, δικηγόρους, κλπ, που η ζήτηση έχει αυξηθεί, οι τράπεζες ανταποκρίνονται στην εγκατάσταση της συσκευής άμεσα, καθώς η Γενική Γραμματεία Εσόδων, εκτιμά ότι αυτά ήταν ανάμεσα στα επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν τις τελευταίες 10ετίες. Σε αυτές τις κατηγορίες η προμήθεια είναι μεταξύ 0,5% και 1,6%. 

Για την ιδιωτική εταιρεία Viva Wallet, οι χρεώσεις, όπως αυτές αναγράφονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, έχουν ως εξής:

Λύσεις πληρωμών για e-shop & mobile app

Viva Wallet POS Τερματικά

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών