Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συσκέπτονται για το προσφυγικό, ενώ η τραγωδία στο Αιγαίο συνεχίζεται | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συσκέπτονται για το προσφυγικό, ενώ η τραγωδία στο Αιγαίο συνεχίζεται

18:38 | 29/10/15
Άτυπη σύσκεψη εργασίας Τσίπρα- Μουζάλα στο Μαξίμου, επίθεση από τη ΝΔ μετά από σύσκεψη των τομεαρχών Εξωτερικών, Άμυνας και Δημόσιας Τάξης της ΝΔ, με εντολή Μεϊμαράκη. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει τους τόνους

Την ώρα που η τραγωδία στο Αιγαίο συνεχίζεται με νέα θύματα καθημερινά, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συσκέπτονται για το προσφυγικό.

Η μεν κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι διαχειρίζεται το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η δε αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει τους τόνους, καθώς στο εσωτερικό της υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε ειδικότερα άτυπη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Την ίδια στιγμή με εντολή του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη σύσκεψη πραγματοποίησαν για το μεταναστευτικό (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση) και ο συντονιστής Άμυνας Κώστας Τασούλας με τους γαλάζιους τομεάρχες Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη, Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο και Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Κυριαζίδη.

Η ΝΔ κατήγγειλε στη συνέχεια ότι στη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που ανέλαβε βαριές δεσμεύσεις, χωρίς αντίστοιχες δεσμεύσεις καμιάς άλλης χώρας.

“Ειδικά για την Τουρκία που είναι η κύρια δίοδος εισόδου προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέτυχε να διασφαλίσει (αν το επιχείρησε ποτέ) τη συνεργασία της για δημιουργία κέντρων υποδοχής και υποβολής αιτήσεων ασύλου (hot spots), καθώς και την πλήρη εκ μέρους της εφαρμογή της υφιστάμενης συμφωνίας για επανεισδοχή” υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει ευρωπαϊκές λύσεις και ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων της Τουρκίας, τώρα που και η Ευρώπη συνειδητοποιεί το μέγεθος και την τραγικότητα του προβλήματος, και να κάνει την αρχή σήμερα αξιοποιώντας την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας.

Παρέμβαση για το προσφυγικό έκανε και η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μ. Χρυσοβελώνη, εξαπολύοντας πυρά κατά της Τουρκίας για τη στάση της. Η κ. Χρυσοβελώνη συνεχάρη τα στελέχη του λιμενικού, της αστυνομίας, τους ψαράδες και τους κατοίκους της Λέσβου για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, σημειώνοντας όμως ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για τα προσφυγικά κύματα.

"Δυστυχώς, οι ροές των προσφύγων παρά τα πολλά μποφόρ και τους πνιγμούς δεν λένε να κοπάσουν. Παραδόξως όμως η Τουρκία, αν και αποτελεί την πύλη εξόδου για τα αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων, είναι απούσα από τις Ευρωπαϊκές Συνόδους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο μετατίθεται σχεδόν αποκλειστικά στη χώρα μας, η οποία εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης καλείται να διαχειριστεί και αυτό το υπερβολικά βαρύ για τους ώμους της πρόβλημα, κάτι που παραδέχθηκε χθες και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να πιέσουν την Τουρκία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για το θέμα των προσφύγων και παράλληλα να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής που προβλέπει να επιδοτηθούν οι χώροι προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής", δήλωσε η κα Χρυσοβελώνη.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών