Νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για ακόμη 100.000 ασφαλισμένους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για ακόμη 100.000 ασφαλισμένους

19:34 | 6/10/15
nees-dysarestes-ekplhkseis-gia-akomh-100-000-asfalismenoys

Στην αναμονή για σύνταξη κινδυνεύουν να μείνουν περίπου εκατό χιλιάδες ασφαλισμένοι, με το αντικίνητρο που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει

Άλλο ένα αντικίνητρο για τη συνταξιοδότηση δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει, αφήνοντας στην... ουρά περίπου 100.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι, λόγω αύξησης των εισφορών για την ασφάλισή τους κινδυνεύουν να μείνουν στην αναμονή για σύνταξη, έως και 5 επιπλέον έτη.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr τα «ψιλά γράμματα» στα προαπαιτούμενα που εγκρίθηκαν από τους δανειστές φέρνουν επιβαρύνσεις για «παλαιούς» ασφαλισμένους στο Δημόσιο, σε ΔΕΚΟ, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 35αετία χωρίς όριο ηλικίας, για ελεύθερους επαγγελματίες που έβαλαν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους και προσδοκούσαν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα, αλλά και σε ανέργους άνω των 50 ετών που περίμεναν τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις θα επιβαρυνθούν με πρόσθετη συνταξιοδότηση εξαιτίας της δέσμευσης που ανέλαβε η ελληνική πλευρά να αποδεχτεί αύξηση της περιόδου καταβολής εισφορών στα 40 χρόνια έως το 2022 (προαπατούμενο νο 31). Παράλληλα, η κυβέρνηση δέχεται να καταργήσει μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις που είχαν ψηφιστεί στο νόμο Στρατούλη (ν.4331/2015) και αφορούν ανασφάλιστους υπερήλικες, οφειλέτες του ΟΑΕΕ που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν και ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ κυρίως μηχανικούς (προαπαιτούμενο νο 48).

Πιο αναλυτικά:

* Η αύξηση της περιόδου καταβολής εισφορών εγκλωβίζει στην εργασία τους, ή στην ανεργία τους ανάλογα την περίπτωση, περίπου 100.000 πολίτες, αφού στο εξής δεν θα αρκεί η συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου για συνταξιοδότηση, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει και ανάλογη κάλυψη στα ένσημα. Για παράδειγμα έστω «παλαιός» ασφαλισμένος με 34 χρόνια ασφάλισης φέτος και είναι 56 ετών. Με βάση το Μνημόνιο θα έπρεπε να συμπληρώσει το 2015 τα 35 έτη ασφάλισης και μόλις γίνει 58 ετών, δηλαδή σε 2 χρόνια, θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί. Τώρα πια δεν θα του αρκούν 35 έτη ασφάλισης, καθώς θα πρέπει να συμπληρώσει έως 40 έτη προϋπηρεσίας (12.000 ένσημα). Συνεπώς, όταν γίνει 58 ετών θα έχει 37 έτη ασφάλισης, άρα θα πρέπει να εργαστεί άλλη μια τριετία για να βγει στη σύνταξη. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι τι θα απογίνουν όσοι είναι ή πρόκειται να μείνουν άνεργοι και βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, καθώς δεν θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και αναγκαστικά θα πρέπει να περιμένουν ή τα 62 έτη για να λάβουν μειωμένη σύνταξη, ή τα 67 έτη.

* Με βάση ψηφισμένες διατάξεις περίπου 20.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα μπορούσαν από τον τρέχοντα μήνα και μετά να λάβουν ξανά την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ, διάταξη που όμως πρόκειται να καταργηθεί. Το ίδιο αναμένεται να υποστεί και διάταξη που αφορά περίπου 5.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη προς το Ταμείο έως 50.000 ευρώ, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν, με συμψηφισμό της καταβαλλόμενης σύνταξης με την οφειλή τους και τώρα εγκλωβίζονται και πάλι στο χρέος τους. Επίσης, μηχανικοί - ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι ήθελαν να επιλέξουν έως και 3 κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες για να εξοικονομήσουν δαπάνη μειώνοντας τις εισφορές τους, θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, αφού και αυτή η διάταξη αναμένεται να καταργηθεί.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών