Ορθοπεταλιές ασφάλειας σε τουριστικές περιοχές της χώρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ορθοπεταλιές ασφάλειας σε τουριστικές περιοχές της χώρας

16:59 | 9/10/15
orthopetalies-asfalias-se-touristikes-perioches-tis-choras

Περιπολίες αστυνομικών πάνω σε ηλεκτροκίνητα ποδήλατα

Αστυνομικοί «κάνουν τη ζωή … ποδήλατο» σε κακοποιούς σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Το πιλοτικό πρόγραμμα του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με περιπολίες αστυνομικών πάνω σε ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, εφαρμόζεται ήδη στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και στη Θεσσαλονίκη.

«Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη του τουρισμού, με την αναβαθμισμένη και ταχύτερη εξυπηρέτηση, τόσο των πολιτών, όσο και των επισκεπτών της χώρας μας, από τη μία πλευρά και από την άλλη, με την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας όλων, μέσω της αστυνομικής παρουσίας και δράσης» τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η διοικητής της Τουριστικής Αστυνομίας Αθήνας, Γεωργία Αρχιμανδρίτη. Επισημαίνει ακόμα, ότι οι περιπολίες με ποδήλατα αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι πολύ θετικά τα πρώτα σχόλια του κόσμου για το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

- Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε το πρόγραμμα αστυνομικών περιπολιών με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και στη Θεσσαλονίκη. Τι ακριβώς είναι αυτό το πρόγραμμα και ποιος ο στόχος του;

«Το πρόγραμμα αστυνομικών περιπολιών με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα είναι κάτι καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα. Για την Ελληνική Αστυνομία είναι πολύ σημαντικό, γιατί αποτελεί έναν ακόμη τρόπο για να έρθουμε κοντά στους πολίτες και στους επισκέπτες της χώρας μας. Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ξεκίνησε αυτό το νέο πιλοτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής και με στόχο την αναβάθμιση της προστασίας και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη του τουρισμού, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, με την αναβαθμισμένη και ταχύτερη εξυπηρέτηση, τόσο των πολιτών, όσο και των επισκεπτών της χώρας μας, από τη μία πλευρά και από την άλλη, με την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας όλων, μέσω της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας και δράσης. Η δράση ξεκίνησε πρόσφατα στην Αθήνα - αρχαιολογικό χώρο Ακρόπολης, στύλους Ολυμπίου Διός, Καλλιμάρμαρο, Ζάππειο, Εθνικό Κήπο, Πλατεία Συντάγματος, Ερμού, Πλάκα, Μοναστηράκι, Κεραμεικό και Αποστόλου Παύλου. Η περιοχή έχει κατανεμηθεί σε επιμέρους τομείς για την καλύτερη αστυνόμευσή της και έχουν προβλεφθεί εναλλακτικά και κύρια δρομολόγια, ώστε οι αστυνομικοί να έχουν δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης, σε κάθε περίπτωση. Το πρόγραμμα αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ήδη και στη Θεσσαλονίκη, από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης, στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 και έχει κερδίσει πολύ θετικά σχόλια από τον κόσμο».

- Οι περιπολίες με ποδήλατα πρόκειται να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας;

«Οι περιπολίες με ποδήλατα αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, όπως είναι η Κέρκυρα, η Ρόδος, τα Χανιά και το Ναύπλιο».

-Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή των περιοχών εφαρμογής του προγράμματος;

«Για να βγει ο προγραμματισμός αυτός λήφθηκαν υπόψη κάποια κριτήρια, ποσοτικά και ποιοτικά. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον μίας περιοχής και η επισκεψιμότητα. Πέρα από αυτό, λήφθηκαν υπόψη και κάποια χαρακτηριστικά, όπως είναι οι υποδομές και η χωροταξία της περιοχής, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι και διάφορα άλλα».

-Ο εξοπλισμός των αστυνομικών με ποδήλατα, τι ακριβώς περιλαμβάνει και μέχρι που φτάνουν οι αρμοδιότητές τους;

«Για την υλοποίηση του προγράμματος επιλέχθηκαν αστυνομικοί της Τουριστικής Αστυνομίας, οι οποίοι φέρουν μια ειδικού τύπου στολή, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει το κράνος τους, την ειδική στολή, τον οπλισμό τους, το αλεξίσφαιρο γιλέκο και τον ασύρματό τους. Κύρια αρμοδιότητα της περιπολίας των ποδηλατών είναι η παροχή πληροφοριών στους επισκέπτες μας. Από κει και πέρα, δρουν αποτρεπτικά στην οποιαδήποτε μορφή εγκληματικότητας. Πέρα από την πρόληψη, είμαστε αστυνομικοί που θα επέμβουμε σε οποιοδήποτε περιστατικό αστυνομικής φύσης. Παραδείγματος χάρη, όταν μια κλοπή είναι σε εξέλιξη, αναλόγως με τις συνθήκες του περιστατικού, οι αστυνομικοί ποδηλάτες μπορούν να προχωρήσουν σε καταδίωξη, αφού πρώτα ενημερώσουν το κέντρο της Άμεσης Δράσης και καλέσουν τις απαραίτητες ενισχύσεις».

-Με τι κριτήρια επιλέχθηκαν οι αστυνομικοί ποδηλάτες;

«Για την επιλογή τους έπρεπε να έχουν κάποια προσόντα, όπως πενταετή θητεία στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, καλή φυσική κατάσταση, ηλικία κάτω των 40 ετών, αγάπη για τα ποδήλατα και πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να εξυπηρετήσουμε τουρίστες που δεν μιλούν την αγγλική γλώσσα. Και γι αυτό, όμως, υπάρχει λύση. Στο Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Αθηνών υπάρχει το τηλεφωνικό κέντρο 1571, το οποίο είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο και έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης σε τρία επίπεδα. Θα φέρω ένα παράδειγμα, για να γίνει κατανοητό. Οι ποδηλάτες μας περιπολούν στην Πλάκα και σε κάποιο ξενοδοχείο είναι σε εξέλιξη μια μικρή διένεξη, μεταξύ της επιχείρησης και των πελατών, ας πούμε Ρώσων. Οι ποδηλάτες μας φτάνουν στο σημείο και συνδέονται με το τηλεφωνικό κέντρο. Ο τηλεφωνητής έχει τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης των Ρώσων επισκεπτών με την ρωσική πρεσβεία. Αφού μας εξηγηθεί από την Πρεσβεία ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, τότε ο τηλεφωνητής μπορεί να υποδείξει τι ισχύει και να δώσει τις κατευθύνσεις για την επίλυση της διαφοράς».

-Πώς έχει υποδεχθεί ο κόσμος το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα;

«Η αντίδραση του κόσμου είναι πολύ θετική. Σταματούν τους ποδηλάτες μας στο δρόμο Έλληνες και ξένοι επισκέπτες και τους ρωτούν για τη δράση τους, με ενθουσιασμό, ενώ προσπαθούν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες».

- Υπάρχουν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζετε στο έργο σας;

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό με πρόγραμμα για όλα τα επίπεδα δράσης και επιδέχεται αξιολόγηση για τη βελτίωσή του. Όπως λέμε, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών