22:07 | 30/10/15
Αμερικανικός ταξιδιωτικός οδηγός συστήνει σε τουρίστες να το επισκεφθούν
Ο αμερικανικός ταξιδιωτικός οδηγός Frommer’ s, κατέταξε το μετρό της Αθήνας στα δέκα καλύτερα μετρό του κόσμου, λόγω της έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων και σύγχρονων έργων τέχνης σε πολλούς του σταθμούς. Μάλιστα, συστήνει ενθέρμως σε όσους φθάνουν στην Αθήνα να τους επισκεφθούν.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει η ΑΜ στην ανάδειξη και προβολή των αρχαιοτήτων στα έργα της. Η Αττικό Μετρό με αφορμή τη συγκεκριμένη αναγνώριση, «θέλει για μία ακόμα φορά να υπογραμμίσει την προσήλωσή της στην ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων και στους σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Θεσσαλονίκης πρόκειται μάλιστα να αναδειχθούν κατά τρόπο μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΜ, και να αποτελέσουν πόλο έλξης για τη μοναδικότητα παρουσίασης και προβολής τους. Μάλιστα πολλοί από τους Σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης, θα αποτελούν πρότυπα μουσεία.
Εκτός από την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων η ΑΜ θα πλαισιώσει τους σταθμούς με Έργα Τέχνης που θα φιλοτεχνηθούν ειδικά για τους συγκεκριμένους σταθμούς και θα αναφέρονται στην πολιτιστική κληρονομιά της κάθε περιοχής. Για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα η ΑΜ προγραμματίζει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για τα θέματα αισθητικής πλαισίωσης των σταθμών του Μετρό».
Το κείμενο του ταξιδιωτικού οδηγού αναφέρεται με κολακευτικά λόγια στο Μετρό της Αθήνας, το οποίο συμπεριλαμβάνει στα δέκα καλύτερα του κόσμου. «Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα ήταν η δημιουργία του Μετρό, ενός συστήματος που φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες εκσκαφής (τείχη, συστήματα ύδρευσης, αγγεία, ακόμα και σαρκοφάγους). Ακόμα κι αν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ούτε έναν από τους -περισσότερους από 50- σταθμούς του, αξίζει μια επίσκεψη στους σταθμούς Συντάγματος, ή της Ακρόπολης για να δείτε τα αρχαιολογικά ευρήματα, ή την Εθνική Άμυνα για τα έργα σύγχρονης τέχνης. Παρότι τα τρένα δεν είναι τόσο σύγχρονα ή αποτελεσματικά, η εικόνα γύρω τους κάνουν την επίσκεψη να αξίζει τον κόπο» καταλήγει.
Στο ίδιο κείμενο ο συντάκτης του ταξιδιωτικού οδηγού συμπεριλαμβάνει τα Μετρό της Μόσχας (ένα από τα παλαιότερα και, κατά κοινή ομολογία, το πιο λαμπρό του κόσμου), του Λονδίνου, της Στοκχόλμης, του Τόκιο, της Νέας Υόρκης, του Παρισιού, του Ντουμπάι, του Χονγκ Κονγκ και του Πεκίνου. Ο εκδοτικός οίκος Frommer’s ιδρύθηκε το 1957 και έχει εκδώσει περισσότερους από 350 ταξιδιωτικούς οδηγούς, πουλώντας πάνω από 75 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
Και με την αφορμή, μερικά «ιστορικά» στοιχεία: το Μετρό της Αθήνας ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1992 και τα δύο πρώτα τμήματά του παραδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2000: η Γραμμή 2 «Σύνταγμα-Σεπόλια» και η Γραμμή 3 «Εθνική Άμυνα-Σύνταγμα». Σήμερα, οι δύο γραμμές του έχουν μήκος 59,7 χλμ. (συμπεριλαμβανομένων των 20,7 χλμ. γραμμής του προαστιακού από τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας προς το Αεροδρόμιο) και διαθέτουν 40 σταθμούς (4 σε κοινή χρήση με τον Προαστιακό). Καθημερινά περίπου 938.000 επιβάτες εξυπηρετούνται από τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό, ενώ η Γραμμή 1 των ΗΣΑΠ (μήκους 25,6 χλμ. με 24 Σταθμούς) εξυπηρετεί αντίστοιχα 460.000 επιβάτες. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά, με 7,6 χλμ. σήραγγας και 6 νέους σταθμούς.
Σχετικά άρθρα