11:25 | 30/10/15
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα να κτίσει "υπερστρατόπεδο – γκέτο" για 50.000 πρόσφυγες και δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε μη μόνιμες θέσεις δύο μηνών. Εξηγήσεις για τη συμφωνία, ζήτησε ο Γ. Κουμουτσάκος
Σκληρή κριτική στην ΕΕ για τη στάση της στο προσφυγικό άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός διαχωρίζοντας τη θέση του από την πολιτική του κτισίματος τειχών και συρματοπλεγμάτων ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε από τους εταίρους να δημιουργηθεί «υπερστρατόπεδο - γκέτο» 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα.
«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το ανθρώπινο δράμα όσο και για το επίπεδο της συζήτησης όπου προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι ο ένας στον άλλο» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος επέσεισε τον άμεσο κίνδυνο εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας.
«Τα κύματα του Αιγαίου ξεβράζουν στις ακτές μας τον ίδιο των ευρωπαϊκό πολιτισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «η κρίση εκτυλίσσεται με ευθύνη της Δύσης». «Είναι θλιβερό το επίπεδο της συζήτησης στην Ευρώπη και καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί τις ίδιες τις αξίες της» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και στηλίτευσε μάλιστα τη λογική του κτισίματος τειχών και συρματοπλεγμάτων ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. «Το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου και σήμερα πεθαίνει όταν κάποιες χώρες υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα» συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι το πρώτιστο καθήκον της χώρας είναι ανθρωπιστικό για τη διάσωση των βασανισμένων ανθρώπων.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο των Βρυξελλών για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός αντέκρουσε τον ισχυρισμό του κ. Κουμουτσάκου ότι δεν τέθηκε ποτέ αίτημα στην Ελλάδα για δημιουργία στρατοπέδου 50.000 θέσεων. Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Κουμουτσάκο να ρωτήσει τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο κ. Τσίπρας απεκάλυψε ότι έστω και ανεπισήμως ζητήθηκε από την Ελλάδα να κτίσει ένα «υπερστρατόπεδο-γκέτο» για 50.000 πρόσφυγες κάτι που όπως είπε δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό γιατί θα δημιουργούσε φοβικά ανακλαστικά και έξαρση του ρατσισμού. Σημείωσε αντίθετα ότι η Ελλάδα ζήτησε και τελικά έγινε αποδεκτή η πρόταση για 20.000 μη μόνιμες θέσεις φιλοξενίας διάρκειας δύο μηνών στην ενδοχώρα και άλλες 7.000 θέσεις στα νησιά. Επίσης επανέλαβε ότι συμφωνήθηκε η επιδότηση ενοικίου για τη φιλοξενία 20.000 προσφύγων σε οικίες. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα σηκώνει το βάρος των ροών αλλά έχει και την τιμή να διασώζει το ανθρωπιστικό πρόβλημα της Ευρώπης. «Ο ρόλος της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι ρόλος επαίτη που ζητά κονδύλια αλλά ενεργητικός» πρόσθεσε.
Στον αντίποδα ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποκαλύψει ποιο ήταν το αντίτιμο αυτής της συμφωνίας. «Κάθε φορά που μιλάτε για επιτυχίες ανησυχούμε» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «το κάνατε με το μνημόνιο και φοβάμαι ότι το κάνετε και με το προσφυγικό». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η Τουρκία κέρδισε πολύ περισσότερα από την Ελλάδα χωρίς να αναλάβει δεσμεύσεις. Διερωτήθηκε, μάλιστα, μήπως είναι ακόμα ζωντανό το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών της Ελλάδας με την Τουρκία.
"Δεν μπορούμε να σας κάνουμε φροντιστήριο κ.Τσίπρα, έχει πάει και 23%", είπε μάλιστα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Σχετικά άρθρα