Μήνυμα Παυλόπουλου εντός και εκτός για τη Γενοκτονία των Ποντίων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μήνυμα Παυλόπουλου εντός και εκτός για τη Γενοκτονία των Ποντίων

18:19 | 11/11/15
paylopoylos-apo-xio-ta-sunora-ths-elladas-einai-kai-sunora-ths-eyrwphs
«Η ειρηνική συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός, με βάση τους κανόνες του συνόλου του διεθνούς δικαίου, θ’ αποτελούσε κι ένα είδος έμπρακτης συγγνώμης, καθώς και ανάληψης των ευθυνών της έναντι της Ελλάδας και της ιστορίας της» σημείωσε αναφερόμενος στην Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος

«Η κυριαρχία της Ελλάδος είναι δεδομένη. Και η Ελλάδα κυριάρχως φυλάει τα σύνορά της που είναι και της Ευρώπης» υπογράμμισε από τη Χίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας ταυτόχρονα και στα όσα ακούγονται από ηγέτες της Ευρώπης περί κοινών περιπολιών στο Αιγαίο με την Τουρκία.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Χίου, αναφέρθηκε «στη βάρβαρη σφαγή της 30ης Μαρτίου 1822 από τους Τούρκους», που «πότισε» όπως είπε «το δένδρο της Ελευθερίας, η οποία υπήρξε το επιστέγασμα της Εθνεγερσίας του 1821», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη γενοκτονία των Ποντίων, σημειώνοντας:

«Η τουρκική θηριωδία γιγαντώθηκε κατά του ελληνικού έθνους με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Τη μνήμη αυτή του μαρτυρίου των προγόνων μας την κρατούμε άσβεστη στην ιστορική μας συνείδηση ως εθνικό χρέος. Και την υπενθυμίζουμε στο διηνεκές προς την γείτονα Τουρκία όχι για λόγους εκδίκησης που, άλλωστε, είναι αίσθημα άγνωστο στον πολιτισμό των Ελλήνων. Αλλά και για να την ωθήσουμε να αντιληφθεί, ιδίως υπό την σημερινή κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού δράματος που αφορά πρωτίστως τον Άνθρωπο και την αξία του, ότι η ειρηνική συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός, με βάση τους κανόνες του συνόλου του διεθνούς δικαίου, θ’ αποτελούσε κι ένα είδος έμπρακτης συγγνώμης, καθώς και ανάληψης των ευθυνών της έναντι της Ελλάδας και της ιστορίας της».

Κατά την τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη Χίου στο «Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο» του Δήμου, έγινε ιδιαίτερη αναφορά από το δήμαρχο του νησιού, στην πίστη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς, έτσι όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από την Προεδρία της Δημοκρατίας, σύμβολο ενότητας του έθνους, αλλά και της ομοψυχίας, της διορατικότητας και της αποφασιστικότητας που το διακρίνει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών παλιότερων αλλά και σύγχρονων. Ζήτησε δε ο κ. Βουρνούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί την αναγόρευση του σε επίτιμο δημότη Χίου, «μιας κοινωνίας που φυλάττει τα σύνορα της Ευρώπης και διαχειρίζεται, με κυρίαρχα τα αισθήματα της αλληλεγγύης, τη δυσανάλογη προς αυτόν πληθυσμιακά προσφυγική κρίση».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι στην Χίο πρέπει να πιστωθεί η μεγάλη συμβολή της στην επανάσταση των Ιώνων εναντίον της περσικής κυριαρχίας και στην τελική απόκρουση της περσικής εισβολής και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «οι Χιώτες εφοπλιστές κατέχουν σήμερα, προς τιμήν τους, περίοπτη διεθνή θέση και αποτελούν, φυσικά μαζί με τους λοιπούς Έλληνες εφοπλιστές, αφενός την πιο εξωστρεφή πλουτοπαραγωγική κατηγορία Ελλήνων, και, αφετέρου, την σταθερή βάση της ελληνικής εμπορικής θαλασσοκρατορίας».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για την Αθήνα νωρίς σήμερα το απόγευμα, και αφού προηγουμένως επισκεφθεί στρατιωτικό φυλάκιο στη ζώνη ευθύνης του τοπικού στρατιωτικού σχηματισμού.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών