12:37 | 19/12/15
Για πρώτη φορά ο κ. Γεωργιάδης κλείνει το μάτι σε μια οικουμενική αλά Παπαδήμο και χωρίς τον Τσίπρα πρωθυπουργό. Τι λέει για Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και τα σενάρια επιστροφής τους, αλλά και για τα σενάρια διάσπασης της ΝΔ. Ποιο καυστικό σχόλιο κάνει για τον Απόστολο Τζιτζικώστα και πως αντιμετωπίζει τον άλλοτε επιστήθιο φίλο του Μάκη Βορίδη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανοίγει επίσης τα χαρτιά του για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών
Ο κ. Γεωργιάδης σε αντίθεση με τα όσα θα περίμεναν πολλοί για ένα θέμα που διχάζει ουσιαστικά τη ΝΔ, εμφανίζεται θετικός στο σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών λέγοντας «θέλω να βοηθήσουμε ως πολιτεία να αναγνωρίσουμε αστικά δικαιώματα σε ανθρώπους του ιδίου φύλου οι οποίοι έχουν επιλέξει να συμβιώνουν. Δεν θέλω όμως αυτό να γίνει με τρόπο που θα προσβάλει την ελληνική οικογένεια».
Σε ότι αφορά την κόντρα του με το Λάκη Λαζόπουλο υποστηρίζει ότι επιχείρησε «να παρέμβει στα εσωκομματικά της ΝΔ, ώστε οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη».
Αν και απορρίπτει τα σενάρια διάσπασης της ΝΔ λέγοντας ότι όσοι διακινούν τέτοια σενάρια εξυπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες, την ίδια στιγμή ο Άδωνις Γεωργιάδης υπονοεί τη διάσπαση σε επίπεδο γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας και βάσης, αν υπάρξει συνεργασία της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα επισημαίνει ότι όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει την "πολιτική νομιμοποίηση" να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, για πρώτη φορά ο κ. Γεωργιάδης κλείνει το μάτι σε μια οικουμενική κυβέρνηση και στην κριτική που δέχεται από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι δεν μπορεί να αρνείται τη συνεννόηση διότι υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου απαντά πως «μία αντίστοιχη κυβέρνηση σήμερα θα σήμαινε ότι θα είχαμε μία οικουμενική κυβέρνηση ή μία κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα Πρωθυπουργό».
Δηλώνει προβληματισμένος για τα όσα δηλώνουν το τελευταίο διάστημα οι «πολιτικοί φίλοι» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, χαρακτηρίζει μικρόψυχους τους πολέμιους του Αντώνη Σαμαρά, ενώ απαντώντας στον Απόστολο Τζιτζικώστα λέει πως «όταν όμως εγώ υπερασπιζόμουν τη μεγάλη παράταξή μας, κάποιοι άλλοι ήταν εντελώς απόντες και κρύβονταν».
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Γιατί κάποιος ψηφοφόρος της ΝΔ να προτιμήσει να δώσει σε εσάς την ψήφο του και όχι σε κάποιον από τους τρεις συνυποψήφιούς σας την Κυριακή;
Γιατί είμαι ο μόνος εκ των τεσσάρων συνυποψηφίων μου που μπορώ να δώσω την «ιδεολογική μάχη» που χρειάζεται για την ανατροπή της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς. Γιατί είμαι ο μόνος που μπορώ να εγγυηθώ ότι η Νέα Δημοκρατία, με εμένα αρχηγό, δεν θα φοβάται την αριστερά. Δεν θα φοβάται τον Λάκη Λαζόπουλο. Δεν θα ντρέπεται να δηλώνει την ιδεολογική της ταυτότητα. Με εμένα Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θα κερδίσουμε πρώτα τον πόλεμο των ιδεών και μετά την κυβερνητική εξουσία.
Πιστεύετε ότι αυτή την Κυριακή η ΝΔ θα μπορέσει να αποφύγει το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου; Φοβάστε μην προκύψουν νέα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία; Ο κ. Μεϊμαράκης συχνά πυκνά τις τελευταίες μέρες λέει ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Πιστεύω ότι η εκλογική διαδικασία στη Νέα Δημοκρατία θα ολοκληρωθεί, αυτή τη φορά, ομαλά. Η ακύρωση των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου έπληξε το κύρος και την εικόνα της παρατάξεως, πληγώνοντας τους ψηφοφόρους μας. Οφείλουμε να αποδείξουμε έμπρακτα ότι αυτή η «πληγή» θα κλείσει χωρίς να αφήσει κανένα σημάδι. Και αυτό θα συμβεί μόνο με την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου.
Θεωρείτε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα ενότητας στη ΝΔ ή για να το πω διαφορετικά: Υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του κόμματος; Γιατί όλοι έχετε την ανάγκη να διαβεβαιώνετε στις δηλώσεις σας ότι εγγυάστε την ενότητα του κόμματος;
Και οι τέσσερις συνυποψήφιοι είμαστε φίλοι μεταξύ μας, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Είμαστε συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές. Είμαστε όλοι Νέα Δημοκρατία και θα είμαστε και αύριο. Όσοι διακινούν τα σενάρια περί διάσπασης, δυστυχώς εξυπηρετούν άλλου είδους συμφέροντα.
Τις τελευταίες μέρες είχατε μια άνευ προηγουμένου κόντρα με το Λάκη Λαζόπουλο, όπου εσείς και ο κ. Τζιτζικώστας μέσω αυτού ουσιαστικά υπονοήσατε ότι ο κ. Τσίπρας προτιμάει για πρόεδρο της ΝΔ τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το πιστεύετε στ’ αλήθεια αυτό;
Ο κ. Λαζόπουλος με «τιμά» σε κάθε εκπομπή του, αναφερόμενος πάντα στο πρόσωπό μου με όχι και τόσο κολακευτικούς χαρακτηρισμούς. Αυτή τη φορά, όμως, ξεπέρασε τα όρια, επιχειρώντας να παρέμβει στα εσωκομματικά της ΝΔ, ώστε οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο κ. Λαζόπουλος δεν πρέπει να ξεχνά την ιδιότητά του, γιατί με αυτό τον τρόπο προσβάλει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αν νομίζει ότι είναι πρόβατα και χρειάζονται κάποιον «τσοπάνη». Αυτά, σε άλλα κόμματα, όχι στη Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει ότι είναι τιμή του που εμφανίζεται να έχει τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή. Εσείς γιατί αμφισβητείτε ότι ο κ. Καραμανλής μπορεί να προκρίνει ως την καλύτερη λύση για τη ΝΔ τον κ. Μεϊμαράκη; Δεν θεωρείτε «διαδικαστικό» το αν υπάρχει ή όχι επίσημη δήλωση;
Είμαι βέβαιος ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν εμπλέκεται ενεργά σε αυτή τη διαδικασία. Ως πρώην Πρόεδρος του κόμματος παραμένει ουδέτερος και εγγυητής της ενότητας της παρατάξεως. Είναι το πιο δημοφιλές πρόσωπο στο κόμμα και δεν χρειάζεται να ταχθεί με τον έναν ή με τον άλλον υποψήφιο, γιατί εκφράζει σχεδόν το σύνολο των Νεοδημοκρατών. Βέβαια, το γεγονός ότι τόσοι πολλοί φίλοι του έχουν βγει και έχουν δηλώσει όσα έχουν δηλώσει, με προβληματίζει. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά εμένα.
Σε κάθε περίπτωση, εσείς τι πιστεύετε ως προς τη θέση του Κώστα Καραμανλή στα πολιτικά μας πράγματα; Πως θα βλέπατε μια επιστροφή του σε πρωταγωνιστικό ρόλο όπως θα επιθυμούσαν κάποιοι από την παράταξή σας; Ορισμένοι εξ’ αυτών μάλιστα δεν κρύβουν πια ότι υπάρχει «θεσμική επαφή» με τον Αλέξη Τσίπρα του πρώην πρωθυπουργού.
Όπως προείπα, ο Κώστας Καραμανλής έχει τηρήσει άψογη στάση και είναι απολύτως ουδέτερος. Ό,τι χρεώνουν στον Κώστα Καραμανλή κάποιοι, τα χρεώνουν για ίδιον όφελος.
Για τον Αντώνη Σαμαρά είστε ο μόνος υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ που με θάρρος και συνέπεια, είναι η αλήθεια, τον υπερασπίζεστε για το κυβερνητικό του έργο. Πιστεύετε ότι ο κύκλος του πολιτικού του βίου έχει κλείσει και πως απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι στόχος της υποψηφιότητάς σας είναι η προετοιμασία της επιστροφής του τέως πρωθυπουργού;
Τιμώ τον Αντώνη Σαμαρά, με έκανε Υπουργό, με έκανε Κοινοβουλευτικό του Εκπρόσωπο, και το κυριότερο, υπήρξε ένας εξαιρετικά πετυχημένος Πρωθυπουργός.Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και παραιτήθηκε. Άρα, το να του χρεώνουν μονίμως σενάρια συνομωσίας περί επιστροφής, δείχνει τη μικρότητα και τη μικροψυχία τους.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας λέει για εσάς στη δική του συνέντευξη στο News247 ότι «πρέπει να καταλάβει ότι βρίσκεται πια σε μια μεγάλη παράταξη που έχει άλλες προδιαγραφές σαν κόμμα εξουσίας». Πως το εκλαμβάνετε αυτό εκ μέρους του κ. Τζιτζικώστα;
Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον φίλο μου τον Απόστολο, ότι εγώ έδωσα μεγάλο αγώνα δυόμισι χρόνια με τη ΝΔ. Υπήρξα υπουργός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τρίτος εκλεγμένος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών, με σχεδόν 75 χιλιάδες σταυρούς. Δεν έλειψα από καμία μάχη της παρατάξεως και ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστώ τους αγώνες που έδωσε η ΝΔ για να κρατήσει την Ελλάδα όρθια, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Όταν όμως εγώ υπερασπιζόμουν τη μεγάλη παράταξή μας, κάποιοι άλλοι ήταν εντελώς απόντες και κρύβονταν.
Εσείς κλείσατε το θέμα της συνεργασίας, της συνεννόησης, της συναίνεσης ή της συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στην περιοδεία σας στη Λακωνία το πήγατε παραπέρα λέγοντας πως επειδή και οι συνυποψήφιοί σας εμφανίζονται αρνητικοί στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ότι «όποιος από τους 4 πλέον και να βγει δεν έχει κανένας πολιτική νομιμοποίηση για να κάνει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ» και προσθέσατε ότι σε διαφορετική περίπτωση «τότε έχει απωλέσει την πολιτική του νομιμοποίηση. Και εκεί καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι πολύ άσχημο για τη Νέα Δημοκρατία». Τι εννοείτε; Μέχρι που φτάνει το «άσχημο για τη ΝΔ»;
Και οι τρεις συνυποψήφιοί μου και εγώ έχουμε δεσμευτεί στο εκλογικό Σώμα ότι δεν θα κάνουμε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, κανένας από τους τέσσερις μας δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο. Αν κάποιος θέλει να κάνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να το πει τώρα. Γιατί αν δεν το πει τώρα και συνεργαστεί εκ των υστέρων, τότε προφανώς θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα και στη κοινοβουλευτική ομάδα και στη βάση της Νέας Δημοκρατίας.
Τότε πως απαντάτε στον κ. Μεϊμαράκη που σας λέει ότι «ο εθνικός δρόμος είναι ο μεσαίος δρόμος» και σας υπενθυμίζει το τελευταίο διάστημα ότι ως βουλευτής του ΛΑΟΣ γίνατε υπουργός σε τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο με τη συνεργασία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;
Έχω διατελέσει πράγματι Υπουργός στην Κυβέρνηση Παπαδήμου. Αλλά επρόκειτο για μία Κυβέρνηση συνεργασίας που προήλθε αφού πρώτα παραιτήθηκε ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Άρα, μία αντίστοιχη Κυβέρνηση σήμερα θα σήμαινε ότι θα είχαμε μία οικουμενική κυβέρνηση ή μία κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα Πρωθυπουργό.
Για το σύμφωνο συμβίωσης και την επέκτασή του στα ομόφυλα ζευγάρια ποια είναι η θέση σας; Τόσο επί της αρχής του θέματος όσο και ως προς τη συγκεκριμένη ρύθμιση που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι δεν τίθεται θέμα τεκνοθεσίας. Συμφωνείτε με την άποψη του προέδρου σας του κ. Πλακιωτάκη που την επικροτούν και οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης ότι η ΝΔ ως ευρωπαϊκό κόμμα δεν μπορεί να είναι αντίθετο στο σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών;
Έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι θέλω να βοηθήσουμε ως πολιτεία να αναγνωρίσουμε αστικά δικαιώματα σε ανθρώπους του ιδίου φύλου οι οποίοι έχουν επιλέξει να συμβιώνουν. Δεν θέλω όμως αυτό να γίνει με τρόπο που θα προσβάλει την ελληνική οικογένεια.
Θα ήθελα φτάνοντας προς το τέλος να σας ρωτήσω μετά από σχεδόν τρεις μήνες προεκλογικού εσωκομματικού αγώνα τι κρατάτε; Ποιες είναι οι δύο στιγμές, η καλύτερη και η χειρότερη που θα θυμάστε όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα;
Αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος γιατί δώσαμε έναν ωραίο, έντιμο και καθαρό αγώνα και κερδίσαμε χιλιάδες φίλους σε όλη τη χώρα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν μαζί μου και ξόδεψαν χρόνο, χρήμα και κόπο, όχι με την προσμονή ανταλλαγμάτων, αλλά επειδή πίστεψαν στον αγώνα των ιδεών. Δεν θα θυμηθώ όμως αυτούς τους φίλους που έχασα. Γιατί «φίλος τον φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκει».
Και μια τελευταία ερώτηση. Ακόμα όλοι αναρωτιόμαστε τι ακριβώς συνέβη στις σχέσεις σας με τον Μάκη Βορίδη στην εκκίνηση της προεκλογικής κούρσας. Γιατί, ας μου επιτρέψετε τον όρο, «παραβήκατε» την υπόσχεσή σας ότι δεν θα είστε υποψήφιος αν είναι ο κ. Βορίδης;
Έχουμε μείνει με την εντύπωση ότι τελικά την απόφασή σας την πήρατε ανεξάρτητα από τη θέληση του κ. Βορίδη τον οποίο στη συνέχεια τον χαρακτηρίσατε ως «υπαρχηγό» του κ. Τζιτζικώστα.
Πραγματικά, δεν έχει καμία αξία να επανερχόμαστε συνεχώς στα ίδια. Κοιτάμε και προχωράμε μπροστά…
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:Άδωνις Γεωργιάδηςεσωκομματικές εκλογέςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα