12:17 | 22/12/15
Ο καυτός (διαπραγματευτικός) Ιανουάριος. Ποια τα μεγάλα μέτωπα που θα πρέπει να ανοίξουν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πότε επιστρέφουν οι δανειστές και τι θα «πέσει» πρώτο στο τραπέζι των διαβουλεύσεων
Χριστούγεννα με ηρεμία και… δόση αναμένεται να κάνει – εκτός απροόπτου πάντα – η κυβέρνηση, μετά και την υλοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά στον κλάδο της υγείας και συνδέεται με τη μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων.
Μετά και το τελευταίο αυτό αγκάθι αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, με τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM για την έγκρισή της να θεωρείται πλέον «τυπική διαδικασία» αλλά και να αναμένεται εντός του ερχόμενου 24ώρου.
Τα δύσκολα όμως για την Αθήνα ξεκινούν τον Ιανουάριο, καθώς οι πληροφορίες θέλουν την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος να αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και τους επικεφαλής των δανειστών να επιστρέφουν στην πρωτεύουσα το διάστημα 18 με 20 Ιανουαρίου.
Δύο είναι τα μεγάλα μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, κατά την έναρξη του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους. Τα μέτωπα αυτά δεν είναι άλλα από το ασφαλιστικό και το φορολογικό, την ώρα που οι ξένοι ασκούν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Φεβρουαρίου. Η επιτυχής άλλωστε ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνδέεται με τη χορήγηση δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ.
Τι περιλαμβάνει η «καυτή» διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία, με ριζικές αλλαγές φόρων σε εισόδημα και περιουσία. Σε αυτές τις παρεμβάσεις θα ενσωματωθούν και δύο σημαντικές φορολογικές εκκρεμότητες του 2015, οι φόροι στα ενοίκια και τους αγρότες.
- Ενοίκια
Στο μέτωπο των ενοικίων το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος (από ενοίκια)με αυξημένους συντελεστές, ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η κλίμακα αυτή να είναι προοδευτική και με περισσότερα κλιμάκια, ώστε να μετακυλήσει το φορολογικό βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
- Αγρότες
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των αγροτών, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%.
Πρόκειται άλλωστε για μέτρο που εμπεριέχεται στον νέο προϋπολογισμό για το 2016. Υπενθυμίζεται εδώ πως έχει ήδη αυξηθεί η προκαταβολή φόρου στο 75% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2015.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση προσδοκά σε εξοικονόμηση ποσού ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Μόλις χθες ανώτατες κυβερνητικές πηγές γνωστοποίησαν πως μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.
Σχετικά άρθρα