09:44 | 4/12/15
Το προσφυγικό έρχεται και πάλι στο προσκήνιο προκαλώντας νέους «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου. Διαβάστε ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση των hot spots και των κέντρων ημιδιαμονής
Την ώρα που η Frontex ανακοίνωσε την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά ψάχνει και άλλους τρόπους προκειμένου να συμβάλει στη μείωση της έντασης στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής, αλλά και να κλείσει για πάντα τη συζήτηση περί εξόδου της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν.
«Τη Σένγκεν την χρειαζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι ειπώθηκε από πλευράς κυβέρνησης ότι δεν μας ενδιαφέρει και αν βγούμε εκτός. Ο Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα υπάρχουν ορατά αποτελέσματα και η χώρα θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μπορεί να διέψευσε ότι έγινε επίσημα συζήτηση των επιτρόπων της ΕΕ για να τεθεί για μια διετία εκτός Σένγκεν η Ελλάδα, όμως παραδέχθηκε πως χώρες, όπως η Ουγγαρία, βάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο περιθώριο των διαβουλεύσεων. Θετικό είναι το γεγονός πως αυτή η συζήτηση δεν έχει τη στήριξη ούτε της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά ούτε και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ
Για το θέμα της παρουσίας της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ η ελληνική πλευρά τονίζει πως επιθυμεί την ενίσχυση της και είναι κάτι που το είχε ζητήσει από το περασμένο Μάιο αιτούμενη 318 συνοριοφύλακες. Στο τέλος Σεπτέμβρη στη χώρα μας ήρθαν μόνο οι μισοί και μετά από νέο αίτημα για αποστολή 1.600 φυλάκων ήρθαν μόλις 200.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η Ελλάδα δέχεται τη βοήθεια της Frontex, όχι σε επίπεδο κοινής φύλαξης των συνόρων αλλά μόνο καταγραφής. Αυτό το οποίο διευκρινίζεται είναι πως η παρουσία της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να περιοριστεί αυστηρά στο ρόλο της και πως δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε πολιτικές αποφάσεις.
Κρίσιμη η επόμενη Σύνοδος Κορυφής
Στην κυβέρνηση επιθυμούν μέχρι τα μέσα του μήνα να έχουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία εξέλιξης των πραγμάτων στο προσφυγικό ζήτημα προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 17-18 Δεκεμβρίου να θέσει όλα τα ζητήματα και να ξεκαθαρίσει απολύτως τις ελληνικές θέσεις.
Είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει κάνει όσον αφορά τις δεσμεύσεις της, αλλά και τα αιτήματα της σε σχέση με τη χρηματοδότηση που έχει να λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ή Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη της χθες υπενθύμιζε πως «η Ελλάδα έχει ξοδέψει 1 δισ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές της, ενώ έχει πάρει μόλις 30 εκατομμύρια από την ευρωπαϊκή βοήθεια εξαιτίας της γραφειοκρατίας».
Σήμερα στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με τον Γιάννη Μουζάλα να εκπροσωπεί την ελληνική πλευρά.
Τα hot spots στα ελληνικά νησιά
Από την κυβέρνηση παραδέχονται πως υπάρχουν καθυστερήσεις στην κατασκευή των hot spots στα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα δυο κέντρα της Λέσβου χωρητικότητας 3.000 ατόμων θα είναι έτοιμα σε λίγες ημέρες.
Στη Χίο υπάρχει ήδη ένα προσωρινό κέντρο, ενώ αγοράστηκε ένα εργοστάσιο όπου θα χτιστεί ένα νέο camp.
Στην Λέρο και στην Κω ο σχεδιασμός αναφέρει ότι τα hot spots θα χτιστούν από τον στρατό προκειμένου να κατασκευαστούν με μεγάλη ταχύτητα.
Απαντήσεις δεν υπάρχουν ακόμα σχετικά με το κέντρο που πρέπει να δημιουργηθεί στη Σάμο
Και στην ηπειρωτική χώρα, όμως δυο camp ημιμόνιμης διαμονής των προσφύγων προγραμματίζεται να είναι έτοιμα μέχρι τα τέλη Γενάρη συνολικής χωρητικότητας 10.000 ατόμων. Οι υπηρεσίες της Ύπατης Αρμοστείας ψάχνουν τα διαμερίσματα και τα ξενοδοχεία, όπου θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι 20.000 πρόσφυγες για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα μας.
Έκρυθμη η κατάσταση στην Ειδομένη
Με την Ειδομένη να είναι ένα «καζάνι» που βράζει ο Γιάννης Μουζάλας ανακοίνωσε χθες, πως μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου η κατάσταση να καλυτερέψει αισθητά.
Η ελληνική πλευρά μπορεί να έστειλε μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου οι πρόσφυγες να οδηγηθούν και πάλι στην Αθήνα, όμως οι ίδιοι αρνήθηκαν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να επιβιβαστούν.
Υπολογίζεται ότι από τους 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη, οι 2.500 είναι μετανάστες στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση στα Σκόπια
Αίτημα για ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών
Αίτημα για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, που θα σταθούν αρωγοί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη χώρας μας, υπέβαλαν οι αρμόδιες αρχές πέρα από την ενίσχυση των συνόρων Ελλάδας – ΠΓΔΜ με δυνάμεις της Frontex:
- Η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στη χώρα.
- Οι Ελληνικές αρχές υπέβαλαν αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδακυβέρνησημετανάστεςμεταναστευτικόΠολιτικήπρόσφυγεςΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα