Ο πυρετός της διαπραγμάτευσης. Εκπνέει αύριο η προθεσμία, πού διαφωνούν οι δανειστές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο πυρετός της διαπραγμάτευσης. Εκπνέει αύριο η προθεσμία, πού διαφωνούν οι δανειστές

10:24 | 10/12/15
o-pyretos-ths-diapragmateyshs-ekpneei-aurio-h-prothesmia-pou-diafwnoun-oi-daneistes
Το «ζουμί» της διαπραγμάτευσης αναζητούν κυβέρνηση – δανειστών – Ασφυκτικά πιέζει ο χρόνος – Εκπνέει αύριο η προθεσμία – Δεν αρκεί η πρόοδος, αλλά απαιτείται συμφωνία – Πυρετός διαβουλεύσεων σήμερα για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα – Το χρονοδιάγραμμα των επαφών με το κουαρτέτο και οι διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς – Που διαφωνούν οι δανειστές

Για σήμερα Πέμπτη ανανεώθηκε το ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, με στόχο οι δύο πλευρές να «μπουν» στην ουσία της διαπραγμάτευσης. Πρόκειται ωστόσο για μια διαπραγμάτευση χωρίς κανένα περιθώριο χρόνου, αφού, βάσει των αρχικών σχεδιασμών, το κουαρτέτο  δεν θα μείνει για περισσότερο από ένα 24ωρο ακόμη στην Αθήνα, αφού τα εισιτήρια επιστροφής των ξένων τεχνοκρατών στις «βάσεις» τους γράφουν «Παρασκευή μεσημέρι».

Σήμερα κυβέρνηση και δανειστές επιβάλλεται να μπουν στο «ζουμί» της διαπραγμάτευσης, αλλά και να σημειώσουν όχι μόνο σημαντική πρόοδο, αλλά και επαρκή, ώστε μέχρι αύριο να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα.

Τα νέα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν την ερχόμενη εβδομάδα ώστε έως τις 18 Δεκεμβρίου να δρομολογηθεί η εκταμίευση  του 1 δισ. ευρώ για να ανοίξει στη συνέχεια, από τη νέα χρονιά, ο διάλογος Αθήνας – δανειστών για τα μεγάλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης (ασφαλιστικό, δημοσιονομικά, φορολογικά).«Καταγράφουμε τα θέματα», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση (τα μεσάνυχτα) της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρουσία και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη.

Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και έσοδα

Το πρώτο «καλημέρα» θα πει σήμερα στους δανειστές και πάλι ο κ. Τσακαλώτος, καθώς έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού με το κουαρτέτο με βασικό θέμα το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου αυτό να καταστεί λειτουργικό στις αρχές του 2016.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει μόνο βασικά στοιχεία της στρατηγικής της στο εν λόγω project, όπως:

- To νέο Ταμείο θα συσταθεί στις αρχές του 2016.

- Θα έχει έδρα στην Ελλάδα.

- Θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές.

- Θα διέπεται από τους κανόνες του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου περί ανωνύμων εταιρειών.

- Θα έχει μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο.

Τη σκυτάλη από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναμένεται να πάρει στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος θα «δει» σήμερα τους δανειστές κι ενώ αρχικά το ραντεβού τους είχε οριστεί για χθες Τετάρτη.

Στο «μενού» της συζήτησης του κ. Αλεξιάδη με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να βρεθεί η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και βελτίωσης της είσπραξης φόρων. Όλα τα ανωτέρω συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα.

Στις 19:00 το κρίσιμο ραντεβού για τα κόκκινα δάνεια

Για τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης ορίστηκε το νέο κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών για το μεγάλο αγκάθι των κόκκινων δανείων.

Κατά τις πληροφορίες, στη συνάντηση της Τετάρτης υπήρξε συζήτηση επί του θέματος χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία.

Η Αθήνα επιμένει να τάσσεται κατά του ενδεχομένου πώλησης των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαμηνύοντας πως δεν τίθεται κανένα θέμα υπαναχώρησης.

Μάλιστα η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως δεν δέχεται ούτε μετάθεση της συζήτησης επί του συγκεκριμένου θέματος τον Ιανουάριο, όπως φαίνεται να επιθυμούν οι δανειστές. Με την άρνησή της αυτή, ακόμη και για μετάθεση για αργότερα, της συζήτησης για τα κόκκινα δάνεια, η κυβέρνηση επιδιώκει να καταδείξει πως δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω, προωθώντας μόνο την πώληση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Από την πλευρά τους οι δανειστές φέρεται να πιέζουν να μην υπάρχει καμία εξαίρεση ως προς το ποια δάνεια θα πουληθούν σε distress funds.


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών