17:46 | 16/12/15
Κάνουν λόγο για «αιφνιδιαστική» απόφαση του υπουργού Υγείας
Την ακύρωση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, με προσφυγή που θα καταθέσει στο ΣτΕ, κάνοντας λόγο για «αιφνιδιαστική» απόφαση του υπουργού Υγείας να μειωθεί στις 10 ημέρες ο χρόνος διάθεσης αποθεμάτων από τις φαρμακαποθήκες, ενόψει της εφαρμογής της γενικής ανατιμολόγησης των φαρμάκων.
Όπως είπαν οι εκπρόσωποι του σε συνέντευξη Τύπου, η σχετική υπουργική απόφαση κάνει λόγο για 20 ημέρες, είναι όμως 17, μείον οι αργίες των γιορτών, απομένουν ουσιαστικά 10, όπου οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να διαθέσουν το απόθεμα των φαρμάκων που διαθφάρμαέτουν και το οποίο έχουν αγοράσει σε τιμές υψηλότερες από εκείνες που διαμορφώθηκαν με το νέο δελτίο, με αποτέλεσμα όπως είπε, ο γραμματέας του Συλλόγου Θεόδωρος Σκυλακάκης , οι αποθήκες να υποστούν σημαντική οικονομική ζημία. Αντίθετα όπως είπε, τα φαρμακεία δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να διαθέσουν το απόθεμά τους σε 45 ημέρες.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ειρήνη Μαρκάκη, μίλησε για «στρέβλωση της αγοράς και χειραγώγησή της» και έκανε λόγο για «παντελή απουσία διαλόγου με την πολιτεία». Αναφερόμενη στην απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων που επιτρέπει στους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, να ιδρύουν αλυσίδα φαρμακείων, ενώ εξαιρεί τις φαρμακαποθήκες από τη δυνατότητα αυτή, μίλησε για υπουργικές αποφάσεις, που «κατάφορα καταστρατηγούν και παραβιάζουν τον υγιή ανταγωνισμό». Όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων ο κ. Σκυλλάκης είπε ότι τις δημιουργεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα της αγοράς, η ατιμωρησία των εταιριών, που μειώνουν αλόγιστα τις ποσότητες που πωλούν και οι ανεξέλεγκτες και παράνομες εξαγωγές.
Απάντηση στα όσα είπαν οι εκπρόσωποι των Φαρμακαποθηκαρίων έδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αναφέροντας ότι «η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω των ελλείψεων και παρόλα ταύτα οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκαρίων κοντόφθαλμα βάλλουν κατά των φαρμακείων». Ο ΠΦΣ ανέφερε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες τιμολογούν με τις νέες μειωμένες τιμές με την έκδοση του Δελτίου Τιμών. Συνεπώς από την πρώτη ημέρα οι φαρμακαποθήκες αγοράζουν με τις μειωμένες τιμές, πουλώντας όμως με τις παλιές υψηλές προς τα φαρμακεία. Την ίδια ώρα που τα φαρμακεία αγωνίζονται με μικρές ποσότητες να μειώσουν το στοκ τους. Επομένως οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών οδηγεί σε κερδοφορία σε βάρος των φαρμακείων».
Όσον αφορά τις ελλείψεις, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, αυτές οφείλονται στον μη ικανό εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες αλλά κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες αυξάνονται όσο μειώνονται οι τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΥγείαφάρμακαΦαρμακαποθηκάριοι
Σχετικά άρθρα