19:32 | 21/12/15
Ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του και δήλωσε πως το παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να είναι βιώσιμο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο και εδαφικώς ενιαίο
Στην ειλικρινή, παραδοσιακή και διαχρονική φιλία μεταξύ του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.
Αναφορικά με την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι διαχρονικές, παραδοσιακές και δεν πρόκειται να αλλάξουν, και πρόταξε την ανάγκη για εξεύρεση λύσης, που θα είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.
«Το παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να είναι βιώσιμο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο και εδαφικώς ενιαίο», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Αμπάς έκανε ειδική αναφορά στη σοφία και την μετριοπάθειά του, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσουν τον παλαιστινιακό λαό να βρει το μέλλον του.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα της κατάστασης σε όλη τη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά, όπως το προσφυγικό και ιδιαίτερα η τρομοκρατία, που επηρεάζουν όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, αλλά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, το προσφυγικό θα το αντιμετωπίσουμε με όρους ανθρωπισμού, που ταιριάζουν στην ιστορία και στον πολιτισμό μας, ενώ για το ζήτημα της τρομοκρατίας επισήμανε ότι «τους τρομοκράτες θα τους αντιμετωπίσουμε όπως, επίσης, ταιριάζει στον πολιτισμό μας. Θα είμαστε αποφασισμένοι και αμείλικτοι απέναντί τους».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς τον ρίζα του κακού.
Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή, επισήμανε τις στενές ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές και υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό μας σε όλα τα διεθνή fora», αναφέροντας ενδεικτικά στον ΟΗΕ, όπου η Παλαιστίνη ανακηρύχθηκε κράτος-παρατηρητής.
Συνεχίζοντας, ο κ. Αμπάς, υπογράμμισε ότι πρέπει να τελειώσει η ισραηλινή κατοχή και προσέθεσε ότι όταν τερματιστεί, θα τελειώσουν κατ’ επέκταση όλα τα παρεμφερή προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν, αναφέροντας για παράδειγμα την τρομοκρατία. Στο σημείο αυτό, τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, από την οποία, όπως παρατήρησε, προκύπτουν διάφορα προβλήματα, όπως το πρόσφατο της μετανάστευσης, το οποίο δεν περιορίζεται πλέον στη Μέση Ανατολή, αλλά έχει επεκταθεί στην Ευρώπη και έχει αποκτήσει μια διεθνή πλέον κλίμακα.
Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό ζήτημα, εξέφρασε την πεποίθηση για την εξεύρεση λύσης στη βάση της ύπαρξης δυο κρατών, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο.
«Η λύση του Παλαιστινιακού πρέπει να είναι βιώσιμη» υπογράμμισε ο κ. Αμπάς και προσέθεσε: «Εμείς τείνουμε χείρα συνεργασίας στην ισραηλινή πλευρά για να βρεθεί λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα». Συνάμα τάχθηκε υπέρ του τερματισμού, με πολιτική λύση, του πολέμου στη Συρία, και όχι στρατιωτική επίλυση που θα οδηγήσει στην περαιτέρω έξαρση του εμφυλίου πολέμου στην περιοχή.
Σχετικές ετικέτες:Μαχμούντ ΑμπάςΠολιτικήΠρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροκόπης Παυλόπουλος
Σχετικά άρθρα