Αντώναρος: Ο Μεϊμαράκης εκφράζει καλύτερα το μέσο άνθρωπο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αντώναρος: Ο Μεϊμαράκης εκφράζει καλύτερα το μέσο άνθρωπο

13:03 | 6/1/16
antwnaros-o-meimarakhs-ekfrazei-kalutera-to-meso-anthrwpo

Στη ΝΔ υπάρχουν «πρόθυμοι μιμητές» του νεοφιλελευθερισμού και του αγγλοσαξονικού μοντέλου που εισήγαγε στην Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου λέει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή - Παράλληλα μιλάει για μια κεντροδεξιά η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς με κοινωνικές παραμέτρους» -Τι απαντά στις κατηγορίες περί κρατισμού και ποιους προτρέπει να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός ΝΔ και γιατί

Σίγουρος για την επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου εμφανίζεται ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, θεωρώντας ότι «πιάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ανησυχίες και το σφυγμό του μέσου ανθρώπου» και είναι ο πιο αυθεντικός εκφραστής της ΝΔ ως κεντροδεξιού κόμματος που τάσσεται υπέρ της ελεύθερης αγοράς «με κοινωνικές παραμέτρους».

Ιδιαίτερα αιχμηρός είναι κατά των θέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς ως έναν εκ των «πρόθυμων μιμητών» του αγγλοσαξονικού και νεοφιλελεύθερου μοντέλου που εισήγαγε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα ο κ. Αντώναρος θεωρεί ανυπόστατη την κριτική που δέχεται μερίδα των υποστηρικτών Μεϊμαράκη ως εκφραστών του κρατισμού παραπέμποντας στις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΤΕ και του ΟΛΠ επί Κώστα Καραμανλή.

Αν και δεν θεωρεί σοβαρό τον κίνδυνο διάσπασης, εντούτοις δείχνει το δρόμο της εξόδου σ’ όσους θέλουν τη θεσμοθέτηση τάσεων μέσα στη ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά «να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού».

Στην συνέντευξή του αυτή ο Ευάγγελος Αντώναρος αν και τάσσεται υπέρ των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα εντούτοις απορρίπτει την απλή αναλογική χαρακτηρίζοντάς τη «ολέθριο λάθος» διότι, όπως λέει, αν εφαρμοστεί «θα ζήσουμε ιταλικές καταστάσεις της δεκαετίας 70-80. Δηλαδή άλλη κυβέρνηση κάθε λίγους μήνες. Και αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η χώρα, ούτε η οικονομία».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ένας εκ των Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ. Εσείς έχετε ταχθεί από την αρχή υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη ΝΔ μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και λίγο πριν το β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών;

Πράγματι. Από τη πρώτη στιγμή στηρίζω την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Και μάλιστα για δυο ουσιαστικούς λόγους: Πρώτον, Γιατί έχει κάνει μεγάλη, και μάλιστα ιδιαίτερα πετυχημένη, διαδρομή, στη Κεντροδεξιά από όλα τα μετερίζια. Ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Ξέρει που μπορούμε να χτίσουμε και τι πρέπει να αλλάξουμε. Και το δεύτερο: Εκφράζει τον μέσο άνθρωπο, πιάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο το σφυγμό και τις ανησυχίες του, δεν είναι αγκαλιασμένος με καμιά κοινωνική ή οικονομική ελίτ, και το βασικότερο: Δίνει ιδιαίτερο βάρος στη κοινωνική συνοχή που πρέπει να πάει χέρι χέρι με την οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη δημιουργία μόνιμων — και το τονίζω αυτό! — θέσεων εργασίας. Πολιτική που μιλάει μόνο για επενδύσεις είναι καταδικασμένη να αποτύχει . Η Νέα Δημοκρατία έχει από την ίδρυση της στο επίκεντρο της πολιτικής της τον άνθρωπο. Ακολουθεί με συνέπεια το μεσαίο δρόμο. Ως ο αυθεντικός εκφραστής της Κεντροδεξιάς είναι το κόμμα της ηπιότητας, της νηφαλιότητας, της εθνικής συμφιλίωσης. Είναι ένα κλασικό ευρωπαϊκό κόμμα ευρείας λαϊκής βάσης που στηρίζεται στη κοινωνία.

Θέλετε δηλαδή ένα κόμμα άνευρο και χωρίς ιδεολογία;

Αντιθέτως. Και ιδεολογία έχουμε και ξέρουμε να την υπερασπιζόμαστε με μαχητικότητα όταν χρειάζεται. Αλλά αποστρεφόμαστε τους δονκιχωτισμούς. Λέμε όχι στις θεατρινίστικές. συμπεριφορές. Δεν μας αρέσουν η φλυαρία και τα παχιά λόγια. Και προσωπικά καταδικάζω ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερες πρακτικές που δεν έχουν άλλωστε θέση στην ευρωζώνη όπου ανήκουμε. Κάποιοι τις δανείζονται από τον αγγλοσαξονικό χώρο που δείχνουν να θαυμάζουν κι επιχειρούν να μας τις επιβάλλουν — αρχής γενομένης από τον Γιώργο Παπανδρέου. Αλλά και στο χώρο μας υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι μιμητές. Εμείς ως παράταξη υποστηρίζουμε διαχρονικά την λειτουργία της ελεύθερης αγοράς με κοινωνικές παραμέτρους. Αυτή είναι η κρατούσα ιδεολογία μας. Κι αυτή θα είναι και στο μέλλον.

Είστε ένας εκ των στενών πολιτικών φίλων του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι είναι τιμή του η διαφαινόμενη προτίμηση του πρώην πρωθυπουργού στο πρόσωπό του. Τι θα σημαίνει για τον κ. Καραμανλή και την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ μια νίκη του κ. Μητσοτάκη;

Κάποιοι που θέλουν να πιστεύουν ότι βρέθηκαν στη πολιτική με παρθενογένεση θα ποινικοποιήσουν φοβάμαι σε λίγο και τις πολιτικές φιλίες. Ναι, κι ο Μεϊμαράκης κι εγώ και πολλά άλλα δημόσια πρόσωπα συνδεόμαστε με φιλία με τον Κώστα Καραμανλή. Ξέρετε είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να δηλώνουν δημόσια τις προτιμήσεις και για πρόσωπα και για πολιτικές. Κι όχι να περιμένουν προς τα που θα γείρει η πλάστιγγα για να “εκτεθούν”. Εγώ λοιπόν πιστεύω ακράδαντα ότι ο επόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα λέγεται Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Και μάλιστα με σημαντική διαφορά. Οπότε κάθε άλλη υποθετική συζήτηση περιττεύει.

Κάποια στελέχη της ΝΔ που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «νεοφιλελευθερισμό», ως «θατσερικό». Άλλοι υπονοούν ότι ο κ. Μητσοτάκης μόνο ως συνιστώσα μπορεί να υπάρξει στη ΝΔ. Δεν θεωρείτε βαρείς και άδικους αυτούς τους χαρακτηρισμούς για τον κ. Μητσοτάκη; Μέσα σ’ αυτό το κλίμα μπορεί να είναι διασφαλισμένη η ενότητα της ΝΔ;

Συνιστώσες στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν. Και δεν υπάρχει λόγος να υπάρξουν. Διάλογος ναι. Και μάλιστα σε βάθος, κι αν χρειασθεί και με ένταση. Αλλά όποιος θεωρεί την κρατούσα ιδεολογία μας βαρίδι, πρέπει να πάρει τις προσωπικές τους αποφάσεις.
Στα περί νεοφιλελευθερισμού δεν απαντήσατε όμως.

Γιατί κάποιοι ξαφνικά ενοχλούνται από τους χαρακτηρισμούς “νεοφιλελεύθερος” η ‘θατσερικός”. Υπάρχουν τελευταία μάλιστα και κάποιοι που λένε πως οι όροι αυτοί δεν είναι επίκαιροι δεν υπάρχουν καν και μόνο ιστορική αξία έχουν. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει που βρίσκονται. Είμαστε στην ευρωζώνη όπου, επαναλαμβάνω, οι αγγλοσαξονικές αντιλήψεις είναι ξένες. Γι αυτό άλλωστε, μεταξύ των άλλων, οι Βρετανοί Συντηρητικοί, δεν θέλουν και δεν μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και κάτι ακόμη: Μου κάνει εντύπωση πως κάποιοι υποψήφιοι σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την ηγεσία της Νέα Δημοκρατίας δεν έκαναν ούτε μια φορά αναφορά στη κοινωνία. Και στους πολίτες αναφέρονταν σαν να ήταν υπήκοοι που πρέπει να τους ψηφίσουν. Αυτά κι αν είναι ξεπερασμένα πράγματα.

Εσάς όμως σας κατηγορούν για κρατιστές…
Ας γελάσω. Επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή έγιναν οι δυο σημαντικότερες ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα. Του ΟΤΕ και του λιμανιού στον Πειραιά. Και μάλιστα με επενδυτές διεθνούς κύρους.

Στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών η ΝΔ τριχοτομήθηκε. Γεγονός είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας πήγε κόντρα στην ψήφο και τις απόψεις τόσο του σημερινού προέδρου του κόμματος όσο και των δύο υποψηφίων που διεκδικούν την αρχηγία της ΝΔ. Ποιο είναι το πολιτικό συμπέρασμα κατ’ εσάς για την κατάσταση της ΝΔ;

Ότι σ ένα θέμα που προκαλεί ειδικές ευαισθησίες σε τμήματα της ελληνικής κοινωνίας επικράτησε η εσωκομματική δημοκρατία. Σημασία έχει πως εκφράσθηκε το κόμμα μας κεντρικά μέσω του προέδρου του. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει το βάρος και την ευθύνη της προσωπικής του στάσης.

Μια από τις βασικές διαχωριστικές γραμμές που αναδείχτηκε το τελευταίο διάστημα στη ΝΔ και επισκιάζει και τις εσωκομματικές εκλογές είναι το ποια στάση θα πρέπει να κρατήσετε απέναντι στην κυβέρνηση. Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται πιο διαλλακτικός ως προς την ανάγκη συνεννόησης για τα εθνικά θέματα, πιο μαχητική αντιπολίτευση στη βάση του διαχωρισμού του «Ναι» και του «Όχι» του δημοψηφίσματος φαίνεται να προκρίνει ο κ. Μητσοτάκης. Η δική σας άποψη ποια είναι, με δεδομένο ότι η ΝΔ και τα κόμματα του «Ναι» στο σύνολό τους μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ έχουν ψηφίσει από κοινού το τρίτο μνημόνιο;

Θα επαναλάβω αυτό που ξέρουν πολύ καλά όσοι δεν θέλουν από πρόθεση να θολώνουν για μικροπολιτικούς σκοπούς τα νερά. Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε για να εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Τελεία και παύλα. Όσα πετύχαμε με δικές μας πρωτοβουλίες από τη δεκαετία του 70 δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν στάχτη σε μια νύχτα στο βωμό αριστερών ιδεοληψιών. Αυτό δεν σημαίνει ούτε απεριόριστη στήριξη στη κυβέρνηση, ούτε φυσικά πολύ περισσότερο οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης. Τέτοια σενάρια μάλλον κυκλοφορούν στα μυαλά άλλων που φαίνεται πως υποφέρουν όταν δεν είναι καθισμένοι φαρδιά πλατιά σε μια υπουργική καρέκλα. Εμείς δεν ανήκουμε σ αυτούς.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα βλέπετε να αντέχει πολιτικά; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλάει για Κασσάνδρες που σε μόνιμη βάση προφητεύουν το τέλος της παρούσας κυβέρνησης και διαψεύδονται συνεχώς.

Αρνούμαι να παρακολουθήσω όσους από την επομένη της βαριάς στρατηγικής ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις 25 Ιανουαρίου 2015 προβλέπουν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση τη πτώση της σημερινής κυβέρνησης. ‘Έπεσαν έξω σε όλους τους υπολογισμούς τους. Η κυβέρνηση αυτή κάποια στιγμή είναι φυσικό θα πέσει. Η έννοια μου αυτή τη στιγμή είναι άλλη. Να ξεκολλήσει η χώρα από το τέλμα όπου τη βύθισε ακόμη πιο βαθιά η σημερινή κυβέρνηση. Και γι αυτό ενθαρρύνω τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του που — ας μη το ξεχνάμε ξανακέρδισαν τις εκλογές πριν λίγους μήνες — να κάνουν το καθήκον τους. Να αποτινάξουν τις αριστερές τους ιδεοληψίες. Να σταματήσουν τα επικοινωνιακά τρικ. Να αντιστρέψουν την αφαίμαξη των Ελλήνων πολιτών. Να βάλουν μπροστά το μοτέρ της ελληνικής οικονομίας. Και εμείς να είμαστε πανέτοιμοι να πάρουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας όταν μας εμπιστευθούν ξανά οι πολίτες.

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε πιο αναλογική βάση;

Δεν μ αρέσουν τα υποθετικά σενάρια — ειδικά όταν αναφέρονται στην δήθεν απειλούμενη ενότητα της ΝΔ. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Πιστεύω στις ισχυρές κυβερνήσεις που προκύπτουν μέσα από συστήματα ενισχυμένης αναλογικής. Ο εκλογικός νόμος χρειάζεται ασφαλώς βελτιώσεις. Ακόμη και στη κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών. Δεν πρέπει να υπάρχει περιφέρεια όπου να εκλέγονται πάνω από δύο βουλευτές. Αν όμως κάποιος κάνει το ολέθριο λάθος να εφαρμόσει απλή αναλογική, θα ζήσουμε ιταλικές καταστάσεις της δεκαετίας του 70-80. Δηλαδή άλλη κυβέρνηση κάθε λίγους μήνες. Κι αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η χώρα, ούτε η οικονομία.

Τελευταία ο κ. Μπαλτάκος μίλησε για ένα 30% «καθαρόαιμη δεξιά» εντός της ΝΔ που δεν πρέπει να αγνοηθεί, ενώ επανέρχεται και μια άποψη περί της θεσμοθέτησης τάσεων μέσα στη ΝΔ. Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα θεωρεί ότι είναι ο ίδιος που μπορεί να ηγηθεί της «δεξιάς τάσης». Χωρά στη ΝΔ η θεσμοθέτηση τάσεων;

Ως δημοσιογράφος είχα μάθει μια απλή αρχή που ισχύει απαρέγκλιτα στη πολιτική. Μην εφαρμόζεις ποτέ τους κανόνες της κλασικής αριθμητικής στη πολιτική, ειδικά την πρόσθεση. Θα σε ρίξουν στα βράχια. Και κάτι ακόμη: Όσοι νομίζουν πως “ελέγχουν” ομάδες ψηφοφόρων και μπορούν να ημιαυτονομηθούν με τη δημιουργία τάσεων, δεν έχουν καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε έχουν καταλάβει πως λειτουργεί συλλογικά η Κεντροδεξιά. Ας αναζητήσουν τη τύχη τους, αν θέλουν, αλλού. Ίσως εκεί να ταιριάζουν καλύτερα.

Θα συσχετίζατε την πορεία της κυβέρνησης με μια ενδεχόμενη επιστροφή Καραμανλή σε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας;

Ας αφήσουμε τον Κώστα Καραμανλή στο ρόλο που εκείνος έχει επιλέξει να ασκεί με τον υποδειγματικό τρόπο που τον ασκεί.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών