Προτεραιότητα για το Μαξίμου η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Προτεραιότητα για το Μαξίμου η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας

12:47 | 6/1/16
proteraiothta-gia-to-maksimoy-h-synoxh-ths-koinovoyleytikhs-omadas.
Με τους θεσμούς να έχουν ήδη στα χέρια τους το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό το μέτωπο της αντιπολίτευσης, αλλά και να διασφαλίσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής της ομάδας

Η μάχη των ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης άρχισε με το Μέγαρο Μαξίμου να γνωρίζει πως η ΝΔ μετά και την εκλογή του νέου της αρχηγού την Κυριακή θα ανεβάσει ακόμα πιο πολύ τις «στροφές» για το θέμα του ασφαλιστικού.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται με την σειρά του να συνεχίσει να «ρίχνει την μπάλα στο γήπεδο» της αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντας τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, προκαλώντας τους να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έδωσε χθες ένα δείγμα γραφής με τις παρεμβάσεις της να αναμένεται να είναι ακόμα πιο συχνές το επόμενο διάστημα. Όπως φάνηκε και χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, που εξέδωσε τρεις διαφορετικές ανακοινώσεις, επεξεργάζονται μια σειρά από κείμενα τεκμηρίωσης, τα οποία απαντούν στις αιτιάσεις της άλλης πλευράς.

Μέσα σε αυτό το πολωμένο κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει και την μέγιστη δυνατή συσπείρωση των βουλευτών του. Ήδη κορυφαία στελέχη τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από την κοινοβουλευτική ομάδα, όπως ο Παναγιώτης Ρήγας και ο Σωκράτης Φάμελλος, έχουν «βγει μπροστά» στηρίζοντας την πρόταση του ασφαλιστικού, αλλά και την συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το μήνυμα, άλλωστε που έστειλε η Όλγα Γεροβασίλη, για τους κύκλους που απεργάζονται σενάρια πτώση της κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο πως απευθυνόταν και στο εσωτερικό του κόμματος.
Πέρα από την ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει και η συζήτηση επί του κειμένου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Μεγάλη σημασία δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στις επαφές που θα πραγματοποιήσει ο Γιώργος Κατγρούγκαλος το επόμενο διάστημα με τους κοινωνικούς φορείς, ενώ συναντήσεις θα κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαραίτητες κρίνονται οι επαφές που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ώρες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο καθώς σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα η τρόικα και ιδιαίτερα το ΔΝΤ δεν φαίνεται να πηγαίνουν βήμα πίσω από τις πάγιες θέσεις τους για μη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρώντας την ίδια ώρα υψηλά τα ποσοστά αναπλήρωσης που προτείνονται. 

Ο Ευκλείδης Τσκαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να έχει επισκεφτεί μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Eurogroup της χρονιάς, αρκετές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανάμεσά τους και το Βερολίνο.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η ελληνική πρόταση είναι συμβατή με τη συμφωνία που έχει γίνει με τους δανειστές με βασικό στόχο το ασφαλιστικό σύστημα να γίνει δίκαιο και βιώσιμο.

Το ασφαλιστικό, δεν αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, γνωρίζοντας πως και η αλλαγή της ατζέντας θα αναδείξει την προσήλωση στην υλοποίηση του προγράμματός της. Γεγονός για το οποίο έχουν πιέσει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή αναμένεται να προωθηθούν μια σειρά από νομοσχέδια τα προωθούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

- Ο νέος αναπτυξιακός νόμος
- Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση
- Οι αδήλωτες καταθέσεις
- Οι διατάξεις του παράλληλου προγράμματος που είχαν αποσυρθεί πριν τις γιορτές.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών