ΝΔ: Αντιπολίτευση με κυβερνητικές προτάσεις από τον Μητσοτάκη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΝΔ: Αντιπολίτευση με κυβερνητικές προτάσεις από τον Μητσοτάκη

12:02 | 15/1/16
nd-antipoliteysh-me-kyvernhtikes-protaseis-apo-ton-mhtsotakh

Το ασφαλιστικό πρώτο κρας τεστ για τη Συγγρού - Ποιες είναι οι δύο απόψεις πάνω στις οποίες συζητούν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη για την εκπόνηση της πρότασης της ΝΔ για το ασφαλιστικό - Χατζηδάκης και Γεωργιάδης οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος – τις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις

Κλειδί για να ξεδιπλώσει το πολιτικό του σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σφυρηλάτηση της ενότητας της ΝΔ, αλλά και τη διεύρυνση της παράταξης θα είναι η «σκληρή» και ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και «δημιουργική» αντιπολίτευση που θα ασκήσει η Συγγρού στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να ξεκαθαρίζει προς τον πρωθυπουργό ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει καμία συναίνεση στην πολιτική ενός «ιδεοληπτικού» και «αναξιόπιστου» ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης οριοθέτησε χτες το ασφαλιστικό ως το πεδίο στο οποίο η ΝΔ θα δώσει το «πρώτο πραγματικό αντιπολιτευτικό της στίγμα».

Οι προετοιμασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ήδη αρχίσει καθώς έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα που επεξεργάζεται την πρόταση που θα καταθέσει η ΝΔ και θα έχει το χαρακτήρα της «εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ» για το συγκεκριμένο θέμα. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει απορρίψει την «ανέξοδη κριτική» ως «ορισμό του λαϊκισμού», ωστόσο ξεκαθάρισε χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η παρουσίαση της πρότασης της ΝΔ αναμένεται πριν από την συζήτηση στη βουλή και αυτή τη στιγμή στη ΝΔ συζητούν πάνω σε ποια από τις δύο λογικές που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι θα εκπονηθεί η τελική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το ζήτημα του ασφαλιστικού συζητιούνται δύο απόψεις. Η πρώτη λέει ότι η ΝΔ θα πρέπει να κινηθεί στη λογική της παρουσίασης ισοδύναμων μέτρων στην κατεύθυνση παλιότερων προτάσεων του ίδιου του κ. Μητσοτάκη όπως για παράδειγμα η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στο ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ με δημοσιονομικό όφελος 600 εκ ευρώ, προκειμένου να αποτραπούν υφεσιακές και άδικες περικοπές στις συντάξεις. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη άποψη που λέει ότι η ΝΔ θα πρέπει πιο αποτελεσματικά να ασκήσει κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ από τα δεξιά του, προτάσσοντας την ανάγκη «τολμηρών διαρθρωτικών παρεμβάσεων» στο ασφαλιστικό με το σκεπτικό ότι χωρίς τέτοιες παρεμβάσεις, το θέμα των περικοπών σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές θα επανέλθει μετά από μερικούς μήνες.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες ωστόσο το βέβαιο είναι ότι η τελική πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό θα υπακούει στον κανόνα που έθεσε και χτες ο κ. Μητσοτάκης πως «οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση», και ταυτόχρονα θα αποκρούσει την κριτική του μεγάρου Μαξίμου που θα θελήσει να ταυτίσει τη ΝΔ με τους δανειστές.

Χατζηδάκης και Γεωργιάδης οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ

Στο μεταξύ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ο Κωστής Χατζηδάκης με αρμοδιότητα το νέο πρόγραμμα της ΝΔ και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Επιλογές που σηματοδοτούν το μεταρρυθμιστικό προφίλ που θέλει να δώσει στη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο είναι ανοιχτό ζήτημα πως θα γίνει αποδεκτή η αντιπροεδρία Γεωργιάδη από το σύνολο της ΝΔ καθώς από τη μια θωρακίζει τη ΝΔ από τα δεξιά της, αλλά από την άλλη είναι ένα ανοιχτό ερώτημα αν θα επηρεάσει την κύρια στόχευση του προέδρου της ΝΔ που είναι το άνοιγμα προς τις δυνάμεις του κέντρου, οι οποίες οριοθετούνται από τον κ. Μητσοτάκη ως οι δυνάμεις της «μετριοπάθειας».

Την ίδια στιγμή οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούν με ενδιαφέρον την κινητικότητα και τη ρευστότητα που υπάρχει τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο Ποτάμι και εκτιμούν ότι τα όσα εκτυλίσσονται με αφορμή και την διαγραφή Γρηγοράκου από τη Φώφη Γεννηματά δείχνουν τη δυναμική που έχει ήδη αναπτύξει στην κοινωνία η εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών