10:46 | 8/1/16
Με τους θεσμούς να φτάνουν στη χώρα μας στις 18 Ιανουαρίου, στην κυβέρνηση εργάζονται πυρετωδώς για να προλάβουν «δυσάρεστες εκπλήξεις» στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και να αμβλύνουν τις αντιθέσεις που υπάρχουν με τους δανειστές μέσω των διεθνών επαφών που θα πραγματοποιηθούν
Την «εμπροσθοφυλακή» της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Κατρούγκαλος και μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και την Όλγα Γεροβασίλη ξεκίνησαν το «φροντιστήριο» σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Οι 15 βουλευτές που βρέθηκαν στην Ηρώδου Αττικού προέρχονταν από το προεδρείο της ΚΟ (γενικός γραμματέας, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αντιπρόεδροι), καθώς και στελέχη που έχουν πιο συχνή παρουσία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Κώστας Ζαχαριάδης, Κώστας Μπάρκας, Νίκος Μανιός, Νεκτάριος Σαντορινιός κτλπ).
Εν αναμονή των προτάσεων της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές άσκησαν πιέσεις στον Γιώργο Κατρούγκαλο σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες και το θέμα των εισφορών τους.
Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους αμειβόμενους με μπλοκάκι πρόκειται να επανεξεταστούν με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρχε από τους βουλευτές και για τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τους εποχιακούς εργαζόμενους, ενώ επισημάνθηκαν και «επικοινωνιακές αστοχίες» του τελευταίου διαστήματος.
Τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να ενημερώνει το σύνολο του σώματος.
Ικανοποίηση στο Μαξίμου
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είδαν τη χθεσινή ημέρα να γίνεται ένα θετικό πρώτο βήμα και να παίρνει στις «βαλίτσες» του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως διαπραγματευτικό χαρτί, τη συγκατάθεση των εργοδοτικών οργανώσεων για το μείζον θέμα των εισφορών.
Οι φορείς στην τρίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είπαν «ναι» στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με «αντάλλαγμα» το ασφαλιστικό να συνδεθεί με το φορολογικό ζήτημα των επιχειρήσεων, αλλά και με την ανάπτυξη. «Ας είναι το τελευταίο που ζητείται», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των τεσσάρων εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε δέσμευση για την καθιέρωση ρήτρας ανάπτυξης με στόχο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που θα αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες.
Σκέψη από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων είναι οι εισφορές να μειωθούν έστω και στο 1,25% (0,75% για τους εργοδότες, 0,5% για τους εργαζόμενους), χωρίς όμως να κλειδώνει τίποτα και να μπαίνουν και οι δυο πλευρές σε λεπτομέρειες σχετικά με τα τελικά ποσοστά.
Στη συζήτηση συμφωνήθηκε και η δημιουργία επιτροπών που θα αρχίσουν τις εργασίες τους τις επόμενες ημέρες. με επικεφαλής εκπροσώπους των φορέων και τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού. Στόχος, είναι να εξετάζονται οι αδικίες στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα τονίζουν, πως «το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων δίνοντας για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018, αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα».
Οι ίδιες πηγές υπολόγιζαν την ψήφιση του νομοσχέδιου το πρώτο δεκαήμερου του Φεβρουαρίου.
Σχετικά άρθρα