Η Λαγκάρντ θέτει όρους, η Αθήνα απαντά πως δεν είναι βέβαιη η παραμονή του ΔΝΤ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η Λαγκάρντ θέτει όρους, η Αθήνα απαντά πως δεν είναι βέβαιη η παραμονή του ΔΝΤ

12:37 | 15/1/16

Δύο όρους θέτει η Λαγκάρντ για να δώσει στην Ελλάδα περαιτέρω χρήματα - Στο β' τρίμηνο βλέπει να κλείνει το ασφαλιστικό

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ότι μπορεί να χρειαστεί να φθάσουμε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του έτους για να αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι καθοριστικές για οποιαδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας.

Την ίδια στιγμή, με βάση τις δύο προϋποθέσεις που βάζει η Λαγκάρντ για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι αναιρούνται όσα ακούστηκαν για τη βέβαιη παραμονή του.

Τα ελληνικά αντανακλαστικά στην παραμονή του ΔΝΤ

Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα του χρέους και το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα επιχειρήσει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου την άλλη Πέμπτη θα συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ.

Μπορεί ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρι Ράις να διαμηνύει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα τόσο σε συμβουλευτικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο, όμως και εδώ υπάρχουν «αστερίσκοι» που έχουν να κάνουν με τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και το μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα συνοδεύσει την Ελλάδα.

Οι τελικές αποφάσεις, που θα είναι πολιτικές, αναμένεται να ληφθούν τον Μάρτιο με την Γερμανία να υποστηρίζει σταθερά τη θέση της πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια θέση έχει αποτυπωθεί τόσο στο χθεσινό Eurogroup όσο και από την Κομισιόν μέσω του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Το «γαϊτανάκι» σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ουάσιγκτον σε σχέση με την Ελλάδα και αν αυτή πρέπει να στραφεί τελικά σε άλλες χώρες που χρειάζονται της συνδρομή της έχει προκαλέσει και πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Κυβερνητικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα διευκρίνιζαν πως η Αθήνα δεν έχει ζητήσει ποτέ επίσημα την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, εκφράζοντας, ωστόσο την άποψη πως οι θέσεις του σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι εποικοδομητικές και είναι δυσανάλογες της ελληνικής πραγματικότητας. «Το Ταμείο θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του και να μην επιμένει σε μεταρρυθμίσεις που δεν είναι ανεκτές», τόνιζε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο NEWS 247.

Ενδεικτικό της στάσης που αναμένεται να κρατήσει τελικά το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό που τόνιζαν άλλες κυβερνητικές πηγές διευκρινίζοντας, πως αν όλοι θέλουν την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να έρθει σε κόντρα με την Ευρώπη για αυτό το θέμα. «Από τη στιγμή που μάλιστα οι θέσεις που εκφράζει σε σχέση με το χρέος είναι προς όφελος της χώρας μας», συμπλήρωναν χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών