12:00 | 4/2/16
«Θα τους στηρίξουμε, όπως και αυτοί για περισσότερο από δύο εβδομάδες»
Τον δικό τους παλμό στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας, δίνουν με τα τρακτέρ τους μέσα σε πόλεις και χωριά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, συμμετέχοντας ενεργά και δυναμικά, στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν σήμερα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και οργανώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
«Θα τους στηρίξουμε, όπως το κάνουν και αυτοί για περισσότερο από δύο εβδομάδες», τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, Μίλτος Χαρέλης, προσθέτοντας «πάμε με τα τρακτέρ μας, γιατί αυτή είναι η σημαία του αγρότη». Υπενθυμίζουμε πάντως ότι ήδη από τις προηγούμενες ημέρες άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα προλείαιναν το έδαφος για το τι μέλλε γενέσθαι σήμερα και τόνιζαν ότι «οι πόλεις στις 4 του Φλεβάρη 2016, θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις».
Οι περισσότεροι πάντως στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, δεν προτίθενται σήμερα να φρακάρουν τους δρόμους, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι, οπότε και αναμένεται να λήξουν στα συλλαλητήρια.
Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Κλειστό παραμένει για τέταρτη ημέρα σήμερα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά «υπερβαίνουν» και τα 22 χλμ», όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος στη συντονιστική και πρόσθεσε, «δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται παιδιά και μέλη της κοινωνίας και έτσι ανοίγουμε το βράδυ, αλλά εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν περνάνε φορτηγά και νταλίκες».
Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το «μπλοκάρισμα» ξεκίνησε χθες στις 12 το μεσημέρι και ο δρόμος «ελευθερώθηκε» στις 09:00 το πρωί σήμερα. «Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή το μεσημέρι να προχωρήσουμε εκ νέου σε μπλοκάρισμα των διοδίων, αφού εμμένουμε στις θέσεις και τηρούμε τους πολύωρους αποκλεισμούς», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης. Στο μεταξύ, όπως μας υπογράμμισε ο ίδιος «χθες, παρόλο που ήταν κλειστά τα διόδια, ωστόσο το μπλόκο επέτρεψε τη διέλευση 14 τουριστικών λεωφορείων, που μετέφεραν πρόσφυγες»
Από τις «ιδιαίτερες» δράσεις που έχουν ετοιμάσει σήμερα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, δείχνοντας έμπρακτα την υποστήριξή τους στο 24ωρο γενικό «μπλάκ άουτ», ξεχωρίζουν:
Από το μπλόκα της αερογέφυρας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και του αεροδρομίου, τη διασταύρωση επί του «Μακεδονία», αγρότες και κτηνοτρόφοι Χαλκιδικής στις 10.30 θα ανάψουν τις μηχανές σε 50 τρακτέρ και θα πάρουν το δρόμο για το κέντρο της πόλης. Όπως μας επισήμανε ο κτηνοτρόφος, Μίλτος Χαρέλης, «σκοπός μας είναι να πάμε από τις μεγάλες οδούς της πόλης και να κινηθούμε περιμετρικά των άλλων συλλαλητηρίων που διοργανώνονται, έτσι ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα και ταλαιπωρία». Ο ίδιος μας είπε ότι τελικός του προορισμός θα είναι το υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης, οπότε και εκτιμά να φτάσουν μετά τις 12:00 το μεσημέρι. Από την πλευρά του ο συντονιστής στο μπλόκο αεροδρομίου, Χαράλαμπος Γαλανόπουλος, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «και το απόγευμα ενδεχομένως να προβούμε σε κινητοποίηση στα μπλόκα μας».
Πεζή πορεία, αλλά με τη συνοδεία περισσοτέρων από 10 τρακτέρ, πραγματοποιούν στο κέντρο της Αλεξάνδρειας, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον κόμβο Νησελίου, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας (σε επ' αόριστον αποκλεισμό από τη Δευτέρα 1η Φλεβάρη). Μαζί με απλούς πολίτες των Δήμων Αλεξάνδρειας και Μελίκης, αλλά και με τους εμπορικούς συλλόγους πραγματοποιούν τη δική τους διαμαρτυρία ενάντια στο ασφαλιστικό και στη συνέχεια, μετά τις 11:30 το πρωί, θα βρίσκονται όλοι στο μπλόκο επί της Εγνατίας οδού-περισσότερα από 750 τρακτέρ- προκειμένου να διαδηλώσουν εκ νέου.
Περισσότερα από 100 τρακτέρ κατευθύνονται ήδη από τους κόμβους Μεσσημερίου και Μαυροβουνίου στην πόλη της Έδεσσας (Πέλλα), όπου και πρόκειται να γίνει το συλλαλητήριο που πραγματοποιούν στην πόλη όλοι οι φορείς και επαγγελματικές τάξεις. Όπως μας επισήμανε ο αγρότης, Τάσος Κυραλίδης, μέλος στο συντονιστικό του κόμβου Μαυροβουνίου, «στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στην είσοδο της Έδεσσας, στα φανάρια, όπου και θα πραγματοποίηση αποκλεισμό, για περισσότερες από δύο ώρες».
Δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στα Γιαννιτσά, είναι αποφασισμένοι να έχουν και αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα σερβικιά γέφυρα, Μελίσσι και Χαλκηδόνα και στη συνέχεια «θα κατευθυνθούμε στο σημείο Διαγώνιος, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, όπου και θα κάνουμε αποκλεισμό», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, επικεφαλής του συντονιστικού στη Σερβικιά γέφυρα.
Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Βέροιας, αποφάσισαν και πραγματοποιούν με δέκα τρακτέρ, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), δύναμης 400 τρακτέρ- ενώ αντίστοιχες κινήσεις κάνουν και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αγροτών σε όλη την Ελλάδα, που αριθμεί 62 Συλλόγους.
Στο Νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, δεν θα γίνει αποκλεισμός δρόμων, τουλάχιστον το πρωί, αφού ήδη «κατευθυνόμαστε στο κέντρο της Κατερίνης προκειμένου να συμμετέχουμε και εμείς στο συλλαλητήριο που προγραμματίστηκε. Υπενθυμίζεται ότι στο Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ σήμερα και αύριο δεν θα κλείσει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας και σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Παναγή, «αυτό γίνεται ώστε να έχουμε τις δυνάμεις και να πραγματοποιήσουμε τον 24ωρο αποκλεισμό από το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, αλλά και για να διευκολύνουμε τον κόσμο στο μεταξύ».
Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.
Όλοι από τα προαναφερόμενα μπλόφα κατευθύνονται στο τελωνείο της Εξοχής, που βρίσκεται σε επ’ αορίστων αποκλεισμό, αλλά σύμφωνα με απόφαση, θα δοθεί στην κυκλοφορία στις 11 το πρωί «και αφού μαζευτούν όλοι οι πολίτες του Νομού, θα το κλείσουμε ξανά μαζί στις 15:00 το μεσημέρι και για όσο πάει», επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας.
Στο νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και 19.00-21.00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο και 12:00-15:00 το μεσημέρι και 18:00-22:00 το βράδυ στο δεύτερο. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.
Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Η απόφαση που λήφθηκε είναι να συμμετέχουν όλοι στο συλλαλητήριο στο κέντρο των Νέων Μουδανιών, μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Εργατικό Κέντρο και με όλη την κοινωνία.
Τη συμμετοχή τους στις πλατείες των πόλεων τη Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισαν και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ για το βράδυ, έχει προγραμματιστεί συνέλευση των εννέα μπλόκων, προκειμένου να καθοριστεί «η επόμενή μας κίνηση», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής των μπλόκων, Δημήτρης Μόσχος.
Σχετικές ετικέτες:αγρότεςαγροτικές κινητοποιήσειςΑΔΕΔΥαπεργίαασφαλιστικόΓΣΕΕΕλλάδα
Σχετικά άρθρα