Το “φλερτ” του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουβέλη και την κεντροαριστερά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το “φλερτ” του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουβέλη και την κεντροαριστερά

09:09 | 4/2/16
to-flert-toy-syriza-me-ton-koyvelh-kai-thn-kentroaristera

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Φώφη Γεννηματά και τον Φώτη Κουβέλη πυροδότησαν και πάλι τη σεναριολογία στη "σκακιέρα" του χώρου της κεντροαριστεράς.

Δεν αποτελεί είδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή χώρισε το δρόμο του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, βλέπει τον χώρο της κεντροαριστεράς ως την μεγάλη ευκαιρία για την επόμενη ημέρα.

Η «μάχη» στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό για τα σχήματα που θα ηγηθούν στο δρόμο για τη νέα σοσιαλδημοκρατία μαίνεται με το ΠΑΣΟΚ να δέχεται ισχυρή πίεση και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να κάνει βήματα μπροστά περιμένοντας και τους Ευρωπαίους.

Κανείς δεν θα περίμενε στη συνάντηση Τσίπρα – Γεννηματά να βγουν τα «μαχαίρια» και να οξυνθούν οι τόνοι, όπως συμβαίνει στη Βουλή. Το «καλό κλίμα», που συνήθως βγαίνει από αυτές τις συναντήσεις, αυτή τη φορά αποτυπώθηκε πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Η πρόταση που φέρεται να έγινε από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και την ειδική μεταχείριση που πρέπει να έχουν έγινε καλοδεχούμενη από το Μαξίμου. Με νόημα κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως με την πρωτοβουλία της να συζητήσει με τον πρωθυπουργό το προσφυγικό, που αποτελεί μείζον εθνικό θέμα, διαχωρίζει τη θέση της από τη ΝΔ.

Χωρίς να δοθεί έκταση στη συζήτηση το γεγονός πως και οι δυο πλευρές βλέπουν με θετικό μάτι ένα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα αποτελεί σημείο ταύτισης που μπορεί να λειτουργήσει «συγκολλητικά» το ερχόμενο διάστημα.

Το σίγουρο είναι πως το ΠΑΣΟΚ νιώθει ασφυκτικά μέσα στο δίπολο Αριστεράς – Δεξιάς και ψάχνει χώρο να «αναπνεύσει». Η ενιαία Κεντροαριστερά είναι το ζητούμενο για τη Φώφη Γεννηματά χωρίς, όμως να έχει βρει τους συμμάχους της. Το ΠΟΤΑΜΙ για πολλούς θεωρείται «χαμένη υπόθεση», καθώς εκτιμούν πως κλείνει το μάτι προς τα δεξιά, ο Βασίλης Λεβέντης αποτελεί κόκκινο πανί για την Χαριλάου Τρικούπη, η ΔΗΜΑΡ βάζει τα δικά της προαπαιτούμενα, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν θα επέτρεπε ποτέ την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο νέο εγχείρημα.

Στη δεδομένη συγκυρία με την Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη να έχουν πολλά να χωρίσουν οι αποστάσεις που κρατά η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου αποτελεί ένα στοιχείο που ενδεχομένως να αποτελέσει ένα από τα «κλειδιά» του διαλόγου των δυο πλευρών.

Κοντά στην Κουμουνδούρου ο Φώτης Κουβέλης

Το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι το σημείο ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μπορέσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Η διεύρυνση της βάσης είναι το μεγάλο στοίχημα πάνω στο οποίο εργάζονται τα στελέχη του κόμματος προετοιμάζοντας το Συνέδριο του Απριλίου. Οι εγγραφές νέων μελών προχωρούν και ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει την Άνοιξη να ανοίξει έναν νέο κύκλο στην διακυβέρνηση της χώρας.

Το γεγονός πως η προχθεσινή συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη συμπεριέλαβε όλο το φάσμα των πολιτικών θεμάτων ακόμα και το «καυτό» ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, με «ευρεία σύμπνοια», όπως δήλωναν κυβερνητικά στελέχη, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Τον Ιούνιο του 2010 η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ είχε αποχωρήσει από το Συνέδριο και 5,5 χρόνια μετά φαίνεται πως οι δρόμοι του Αλέξη Τσίπρα και του Φώτη Κουβέλη είναι κοντά στο να ενωθούν. Χωρίς να επιβεβαιώνεται τίποτα από καμία πλευρά, οι όποιες κινήσεις αναμένεται να  πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, που ενδεχομένως να συνοδευτεί και από έναν ευρύ ανασχηματισμό.

Η σοσιαλδημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ

Κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο που θέλει να παίξει το κυβερνών κόμμα ως πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης, γι’ αυτό και όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι κινήσεις προσέγγισης των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Ο στόχος είναι  η διεύρυνση των ερεισμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες πολιτικές ομάδες, όπως οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι.

«Αρωγοί» σε αυτές τις σκέψεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών είναι οι νέοι συσχετισμοί στην Γηραιά Ήπειρο που έχουν να κάνουν με τους σοσιαλιστές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τους Podemos, το Σιν Φέιν στην Ιρλανδία και την προσέγγιση που υπάρχει με τον Φρανσουά Ολάντ, τον Βέρνερ Φάινμαν και τον Ματέο Ρέντσι.

Παράλληλα και η εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Βρετανών Εργατικών θεωρείται πως αποτελεί ένα ενδεικτικό σημάδι της κινητικότητας που έχει καταγραφεί στους κόλπους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσκληθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι πριν τις 18 Φεβρουαρίου και την τακτική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Απάντηση δεν έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως η επίσημη «πρώτη» του Αλέξη Τσίπρα σε μια συνάντηση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας της Ευρώπης θα έδινε ένα σαφές πολιτικό σήμα με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών