15:28 | 8/2/16
Για στροφή 180 μοιρών ετοιμάζεται η κυβέρνηση στα θέματα της εθνικής και επικουρικής σύνταξης, μερίσματα και εφάπαξ, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις
Έτοιμη να προχωρήσει σε υποχωρήσεις σε βασικές «κόκκινες» γραμμές που είχε θέσει, σε μια προσπάθεια να επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, εμφανίζεται η κυβέρνηση.
Τα βασικά σημεία που το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται για στροφή 180 μοιρών, είναι η εθνική σύνταξη, η επικουρική σύνταξη, τα μερίσματα, το εφάπαξ, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για στοχευμένες παρεμβάσεις, ακόμα και στις κύριες συντάξεις.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, στο σκέλος της εθνικής σύνταξης, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μην αυξηθεί το κατώτατο όριο χορήγησης της σύνταξης, από τη 15αετία που είναι σήμερα, στην 20αετία, όπως επιθυμούν οι θεσμοί. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πρόταση εστιάζεται στο να χορηγείται μικρότερη εθνική σύνταξη, ίσως και κάτω από τα 370 ευρώ, για όσους θα έχουν από 15 έως 20 έτη ασφάλισης. Από τα 20 έτη και άνω, θα χορηγείται κανονικά το ποσό των 384 ευρώ, όπως είναι σήμερα η εθνική σύνταξη.
Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, συνδέονται άμεσα με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, που οι θεσμοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εν λόγω μέτρου. Για το λόγο αυτό, επανακάμπτει το σενάριο που έχει επεξεργαστεί η ελληνική πλευρά για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από 170 ευρώ και άνω, που θα είναι κλιμακωτές, θα φτάνουν έως και το 30%, αλλά θα είναι στοχευμένες και στόχο θα έχουν τον εξορθολογισμό του συστήματος.
Για τα μερίσματα και το εφάπαξ, η απόφαση που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι να υπάρξει περικοπή τους στα επίπεδα του 30%. Ήδη ειδικά για το εφάπαξ, ο νέος μαθηματικός τύπος που έχει ενταχθεί στο σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου, προκαλεί περικοπές έως 25%.
Για τις κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, με παρεμβάσεις στα ανώτατα πλαφόν. Με το σχέδιο Κατρούγκαλου να έχει οριοθετήσει το πλαφόν στα 2.300 ευρώ για μία σύνταξη και στα 3.072 ευρώ για άθροισμα συντάξεων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσή του. Το επικρατέστερο σενάριο είναι τα 2.000 ευρώ για μία σύνταξη και τα 2.500 ευρώ για συνολικό εισόδημα συνταξιούχου. Ας σημειωθεί ότι σήμερα το πλαφόν που υπάρχει είναι στα 2.773 ευρώ για μία σύνταξη και στα 3.680 ευρώ για άθροισμα συντάξεων. Πάντως η συγκεκριμένη παρέμβαση, έχει περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος, αφού εκτιμάται ότι δεν θα αποφέρει πάνω από 30 εκατ. ευρώ μείωση δαπάνης, σε ετήσια βάση, μιας και είναι λίγες οι τόσο υψηλές συντάξεις.
Σχετικές ετικέτες:ασφαλιστικόκυβέρνησηΟικονομίαΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα