13:09 | 8/2/16
Πως αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που άνοιξε ο Πάνος Καμμένος
Στη ΝΔ ξορκίζουν τα σενάρια της οικουμενικής κυβέρνησης και ταυτόχρονα αποφεύγουν να εκφράσουν πρόθεση υπέρ μιας πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές ύστερα από το ζήτημα που άνοιξε ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος.
Στη Λεωφόρο Συγγρού στέκονται στις αντικρουόμενες δηλώσεις μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τις τοποθετήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και αρκούνται απλά να σημειώσουν ότι «όποτε και αν γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα τις κερδίσει».
Πάντως το κλίμα που κυριαρχεί στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη καθιστά σαφές πως η ΝΔ δεν επιθυμεί εκλογές, αν και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν και άλλες απόψεις από ένα τμήμα του κόμματος που θέλει εδώ και τώρα πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερνητική εξουσία. Υπέρ αυτής της άποψης ουσιαστικά τάσσονται στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ενώ σε παλιότερες δηλώσεις του ο Μάκης Βορίδης είχε ευχηθεί την πτώση της κυβέρνησης μέσω της αδυναμίας της να εξασφαλίσει τις ψήφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όταν έρθει προς ψήφιση το ασφαλιστικό στη βουλή.
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του φροντίζει να βάλει φρένο σε σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι εκλογές είναι η έσχατη και μάλλον όχι και τόσο επιθυμητή λύση για τη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κάνει λόγο για επιστροφή της εντολής στη βουλή προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες να υπάρξει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η στάση αυτή της ηγεσίας της ΝΔ, που παρακολουθεί με σκεπτικισμό και έντονο προβληματισμό τα σενάρια πρόωρων εκλογών και σε κάθε περίπτωση απεύχεται να βρεθεί στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, υπαγορεύεται από τρεις βασικούς λόγους:
Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προλάβει να προχωρήσει το σχεδιασμό της αναδιοργάνωσης του κόμματος και μάλιστα κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου είχε υποστηρίξει ότι η ΝΔ είναι ανέτοιμη να κυβερνήσει.
Ο δεύτερος λόγος και ίσως ο πιο σημαντικός αφορά στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της ΝΔ δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα να φορτωθούν (από κυβερνητική θέση είτε πριν είτε μετά τις εκλογές) με το πολιτικό κόστος μέτρων όπως πχ το ασφαλιστικό, τα οποία χρεώνουν αποκλειστικά στους χειρισμούς και τις επιλογές της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Και ο τρίτος λόγος αφορά στην προηγούμενη αρνητική εμπειρία που υπάρχει από τη συμμετοχή της ΝΔ επί Σαμαρά στην κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς η συμμετοχή σε ένα εκ των πραγμάτων βραχύβιο κυβερνητικό σχήμα θα οδηγήσει σύντομα σε νέες εκλογές και ως εκ τούτου η ΝΔ θα μοιραστεί δυσανάλογο πολιτικό κόστος από το ΣΥΡΙΖΑ που είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης τον προηγούμενο χρόνο. Το σενάριο αυτό μάλιστα συναντά πολύ μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Άλλωστε εκεί παρέπεμπε και η δημόσια συζήτηση περί «φλερτ» Καραμανλή και Τσίπρα, «συναίνεσης» ή «συνεννόησης» που πλήρωσε με την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Πάντως τελικές επιλογές σε περίπτωση που ανοίξει θέμα πολιτικής ή κυβερνητικής αστάθειας επίσημα από πλευράς Μαξίμου δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη καθώς θα πρέπει να σταθμιστούν πολλοί παράγοντες, κάποιοι εκ των οποίων θα μπορούσαν και να υπερβαίνουν και τις επιθυμίες της ΝΔ. Παράλληλα στη Συγγρού βάζουν το μικροσκόπιο τη στάση και τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στα σενάρια πολιτικών εξελίξεων που ανοίγουν τα κυβερνητικά στελέχη.
Σχετικά άρθρα