18:39 | 22/2/16
«Υπεράσπιση των κεκτημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών»
Με ανθρωπισμό, ρεαλισμό και συνεκτική πολιτική θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα νέα δεδομένα στο προσφυγικό, τόνισαν ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη συνέντευξη τύπου της ΕλΕΔΑ, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις της Ένωσης για την επόμενη ημέρα, προβάλλοντας ως κομβικό σημείο την ενσωμάτωση των ανθρώπων που είτε θα εγκλωβιστούν στη χώρα, είτε θα επιλέξουν να μείνουν.
Η υπέρμετρη επικέντρωση προς τις πολιτικές ασφάλειας συνόρων, χωρίς στην πραγματικότητα να κινδυνεύει η ασφάλεια κάποιας χώρας, είναι προφανές ότι κινείται σε βάρος της προστασίας των ανθρώπων, επισήμανε ο κ. Τσιτσελίκης. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα καταρχάς οφείλει να διατηρήσει τα κεκτημένα ανθρώπινα διακαιώματα, και να μην κατρακυλήσει στην ακρο-δεξιά ρητορική που πια κυριαρχεί στην Ευρώπη, συμπλήρωσε ο κ. Τσιτσελίκης. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να μη γίνονται επαναπροωθήσεις ανθρώπων προς την Τουρκία, η οποία θεωρείται μη ασφαλής χώρα
Η Ένωση, σύμφωνα με τον κ. Τσιτσελίκη, καταγγέλλει την παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον γίνονται οι διαχωρισμοί με βάση την χώρα καταγωγής και όχι της εξατομικευμένης περίπτωσης για αίτηση ασύλου, όπως ρητά ορίζεται.
Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει η ίδια να καταστεί ασφαλής χώρα, γιατί δεν είναι, ήδη έχει καταδικαστεί τέσσερις φορές επειδή δεν προσφέρει αυτά που οφείλει στους πρόσφυγες (περίθαλψη, ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης κλπ), υπογράμμισε ο κ. Τσιτσελίκης, ενώ η Ιταλία καταδικάστηκε για επαναπροώθηση βάρκας με πρόσφυγες προς την Ελλάδα, που θεωρείται μη ασφαλής χώρα.
Οι προτάσεις της Ένωσης επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην όχι συγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού προσφύγων στα αστικά κέντρα, αλλά διασπορά τους σε όλη την επικράτεια σε μικρές ομάδες που θα μπορούν να ενσωματωθούν από τις τοπικές κοινωνίες, νομιμοποίηση της εργασιακής σχέσης, για να σταματήσουν να υπάρχουν «αόρατοι άνθρωποι», ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από ευρωπαϊκούς πόρους για τους αιτούντες άσυλο. «Οι αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών αρχών σε Κω και Δυτική Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι η προετοιμασία απαιτεί χρόνο και συνεννόηση. Ως μια παράπλευρη απώλεια του προσφυγικού, σημειώνονται νίκες των ξενοφοβικών αντανακλαστικών με κίνδυνο να εδραιωθούν και να εξαπλωθούν εκτός ελέγχου, δημιουργώντας ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής αντιρατσιστικών και αντι-ξενοφοβικών πολιτικών, αν δεν είναι ήδη πολύ αργά. Το πολύτιμο κεκτημένο εφαρμοσμένων δομών και πρακτικών αλληλεγγύης που ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των αναγκών θα πρέπει να αξιοποιηθεί στις νέες δυσκολότερες, και πιο απαιτητικές, συγκυρίες που έρχονται», αναφέρεται πλήρες κείμενο των θέσεων-προτάσεων της Ένωσης. Η προώθηση του παραδείγματος της Λέσβου, όπου η οικονομία κινείται χάρις στους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους, όταν όλα τα δωμάτια και τα εστιατόρια είναι γεμάτα, αποτελούν απτά επιχειρήματα απέναντι σε όσους φοβούνται την παρουσία των προσφύγων.
«Όπως φαίνεται το σκηνικό θα αρχίσει να αλλάζει και η Ελλάδα δε θα είναι μόνο χώρα τράνζιτ, αλλά και τόπος υποδοχής προσφύγων και μεταναστών», ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, προβλέποντας πως το σκηνικό του 2015 θα αλλάξει, εφόσον λιγότεροι άνθρωποι θα έρχονται, αλλά και λιγότεροι θα μπορούν να φύγουν. Πρόσθεσε πως ο φράχτης του Έβρου πρέπει να ανοίξει, γιατί είναι το μοναδικό χερσαίο και ασφαλές συνοριακό πέρασμα. Συγχρόνως, το μοναδικό συμφωνημένο σχέδιο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που υπάρχει είναι αυτό της μετεγκατάστασης και πρέπει να ενδυναμωθεί, υπενθύμισε ο κ. Χριστόπουλος. Επιπλέον, περιέγραψε πως «βλέπουμε τις εξελίξεις, ξέρουμε πάνω-κάτω τι να περιμένουμε, για αυτό χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο φιλοξενίας και εγκατάστασης αυτών των ανθρώπων. Όπως βλέπουμε επίσης πως οι βαλκανική οδός αναμένεται να μετατοπιστεί προς τα ελληνο-αλβανικά σύνορα ή τώρα πως οι θαλάσσιες ροές άρχισαν να κατευθύνονται προς τη Ρόδο και το Καστελόριζο, λόγω της επικείμενης εμπλοκής του ΝΑΤΟ.»
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδαμετανάστεςμεταναστευτικόπρόσφυγες
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων